StoryEditor

Objavte správny talent vo svojom dieťati

11.09.2017, 08:00
Viesť deti a vybrať ten pravý šport môže byť pre rodičov tvrdým orieškom. Ak chcete poznať športové predpoklady vášho dieťaťa, odhaliť jeho silné stránky a namotivovať ho k pohybu, je tu hravá forma v podobe projektu SportAnalytik, ktorý nájde ten pravý šport pre každé dieťa.

Ide o zábavné testovanie ôsmimi kľúčovými fyzickými schopnosťami (rýchlosť, vytrvalosť, sila, ohybnosť, rovnováha, atď...) pomocou ôsmich testov. Výsledky každého dieťaťa sú potom porovnávané s tisíckami výsledkov jeho vrstovníkov a takto je možné identifikovať silné stránky každého malého športovca. Na základe toho sú mu doporučené vhodné športy.                     

Aké predpoklady musí dieťa spĺňať, aby sa z neho stal úspešný bežec? Aké sú kritéria na výber tohto športu? 

Z pohľadu predpokladov je veľký rozdiel medzi šprintom a vytrvalostným behom. Šprintér by mal vynikať v testoch rýchlosti a dynamiky (beh na 30m a skok do výšky), avšak vytrvalec by mal mať silné stránky v silovej a aeróbnej vytrvalosti (skrátené sedy – ľahy a beh na 800 m). Dlhé trate ešte navyše vyžadujú správne mentálne nastavenie (vôľa, odhodlanie).

Uvediete nám dva príklady z praxe, kedy ste určili dieťaťu šport, na ktorý sa hodí a je z neho dnes úspešný športovec?

Náš projekt má zatiaľ len trojročnú históriu, takže žiadne z testovaných detí zatiaľ nie je na úrovni, že by sa športu venovalo profesionálne. Hlavným cieľom projektu nie je vyberať budúceho olympijského víťaza, ale motivovať k športu akékoľvek (napríklad aj menej talentované) dieťa. Chceme prispieť k tomu, aby si deti šport zamilovali na celý život.

Kto stojí za projektom SportAnalytik?

Športoví nadšenci, otcovia malých detí, Jan Březina a Martin Jahoda, sa vzdali sľubne nakopnutej kariéry ekonomických analytikov a pustili sa do podnikania. Stali sa z nich športoví analytici a ich nápad rozhýbať deti, má dnes veľký úspech a šíri sa Európou. Šport je pre nich zdrojom emócií a neodmysliteľnou súčasťou života. Negatívne trendy, ktoré znižujú frekvenciu športovania u detí sú pre nich neprijateľné. Aj preto založili spoločnosť SportAnalytik, ktorej poslaním je motivovať deti k športu a prinášať im radosť z pohybu. Veria, že voľba toho pravého športu je pre športový rozvoj detí a ich motiváciu kľúčová.  

Objavte svoje športové nadanie

- SportAnalytik je program určený deťom medzi 5-15 rokom, ktorý formou          jednoduchého testu rozpozná ich športové predpoklady a odporučí im ten pravý šport.

- Na športovom dni sa najprv pomocou ôsmich disciplín odhalia fyzické dispozície detí ako je rýchlosť, pohyblivosť, výbušnosť alebo vytrvalosť. Zistené výkony sa vyhodnocujú individuálne za každé dieťa a potom sa porovnávajú s nárokmi jednotlivých športov.

- Výsledkom identifikácie športového talentu každého dieťaťa a na mieru zostaveného odporúčania vhodných športov (vrátane kontaktov na oddiely v okolí).

-Táto metóda bola vyvinutá v spolupráci s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Karlovej a je teraz overená na viac než 300 000 zapojených deťoch v 10 zemiach sveta.

- Poslaním nie je selektovať profesionálnych športovcov, ale prinášať každému dieťaťu radosť z objaveného športového nadania.      

Martin Jahoda: Tri deti a tri prístupy k ich zvolenému športu

Ako vznikla myšlienka SportAnalytik? Kto všetko za touto myšlienkou stojí?

Projekt SportAnalytik je inšpirovaný podobným projektom, ktorý prebiehal v Kanade pred OH vo Vancouveri 2010. Vtedy bol tento projekt iniciatívou kanadskej vlády a jeho cieľom bolo namotivovať miestne deti k športu v období blížiacej sa olympiády. Idea kanadského projektu sa nám zaľúbila a spolu s Janom Březinom a v spolupráci s doc. PaedDR. Tomášom Peričem, PhD z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Karlovej v Prahe sme rozvinuli projekt SportAnalytik, ktorý dnes beží v deviatich krajinách sveta, vrátane Slovenska.  

Aké boli začiatky a ako sa všetko rozbehlo?

Impulzom pre rozjazd projektu bola ambícia namotivovať deti k pohybu a pomôcť im nájsť prirodzený talent, ktorý im bude celoživotne prinášať radosť zo športu. Dôležitým krokom v počiatkoch bola spolupráca s Českým Olympijským Výborom, vďaka ktorému si disciplínu SportAnalytiku vyskúšalo 180 tisíc detí na základných školách v ČR. Na Slovensku sa rozbehu projektu chytila dvojica Peter Mencer a Martina Skořepová, a tak projekt beží už dva roky. Športové dni sa pravidelne konajú v Bratislave a Banskej Bystrici.   

Vediete vaše deti k športu? Akým športovým aktivitám sa venujú? Aký šport preferujete vy?

Mám tri deti a pozorujem medzi nimi pomerne veľké rozdiely vo fyzických predpokladoch a prístupe k športu. Snažím sa, aby bol šport prirodzenou súčasťou ich života, aby sme sa ako rodina pravidelne venovali „rodinným športom“ – cyklistika, korčuľovanie, lyžovanie, plávanie. Okrem toho sa každé dieťa venuje v oddiely svojmu vybranému športu podľa svojich dispozícií a preferencií. Ja osobne som skôr vytrvalostný typ, a tak preferujem športy z tejto oblasti (beh, cyklistika, bežkovanie, triatlon).

O autorovi

Martin Jahoda (1980) vyštudoval Vysokú školu ekonomickú, po štúdiách pracoval v nadnárodnej firme. Je športový nadšenec, v roku 2013 založil firmu SportAnalytik spolu s Janom Březinom s cieľom motivovať deti k športu. Metodológia testovania športových vlôh detí je súčasťou projektu Sazka Olympijský Viacboj. Má tri deti, dvoch synov a dcéru.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 11:34