StoryEditor

Možnosti trail runningu na Slovensku

15.09.2018, 18:33
Krosový beh je najlepšia možnosť, ako zvýšiť svoju schopnosť znášať námahu a zaťaženie – presne podľa hesla: ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Kto sa v tréningu popasuje s ťažkým terénom, tak pri behu po „normálnych“ cestách, bude sa priamo vznášať.

Slovensko ponúka množstvo trail runningových alternatív vo svojich lesoch a horách, cesty na ktorých budete mať krásne zážitky. Stačí si len naplánovať trasu a vyraziť. Takisto existuje možnosť zapojiť sa do organizovaných horských behov, akými sú napríklad Nízkotatranská stíhačka, avšak takéto podujatia sú už orientované viac výkonnostne.

Po svete sa v súčasnosti organizuje veľké množstvo trail runningových akcií v horách, púšťach, či dokonca polárnych oblastiach. Veľmi pekné prírodné prostredie môžete zažiť napríklad na behu v oblasti Mont Blancu - Ultra Trail du Mont Blanc, ktorý sa koná každoročne.

Trail running môže byť veľmi dobrým tipom na zocelenie vašej fyzickej kondície a to všetko v lone slovenskej prírody. Navyše trail running nie je časovo náročnou aktivitou, no napriek tomu ponúka veľa za krátky čas. Je teda vhodný aj pre večne zaneprázdnených.

Top lokality pre trail running na Slovensku

Na Slovensku sa dá behať v prírode takmer všade. Urbanizácia nie je až tak veľká na rozdiel od skutočných veľkomiest sveta. V prírode ste veľmi rýchlo. K najkrajším lokalitám pre trailový beh patria nasledovné slovenské pohoria.

  • Veľká Fatra - perfektný hôľny terén, nekonečné horské lúky s ideálnym profilom trasy, zaujímavé vrcholy a čarovné výhľady, dobré značenie a chaty.
  • Malá Fatra - krásna horská príroda a chodníčky, dobré značenie, chaty, divoká lúčanská časť Malej Fatry, to je to čo trail runner potrebuje.
  • Nízke Tatry - takmer stokilometrový hrebeň dosahuje dvetisícmetrovej výšky, ponúka všetky top atribúty vysokohorskej prírody, dobré značenie a chodníky ideálne pre horský trailový beh.
  • Západné a Vysoké Tatry - krásne vysokohorské behanie, miestami je terén pomerne exponovaný.
  • Malé Karpaty - raj lesných chodníčkov, možno tu podnikať nekonečné kombinácie, ak sa stratíte, čoskoro aj tak vybehnete na značenom chodníku alebo v neďalekej obci, zaujímavou pre diaľkových bežcov, by mohla byť trasa Malokarpatských sedemstoviek.

Súťažný trail running

Na Slovensku s rastom popularity trail runningu vzrásto aj počet organizovaných pretekov tohto druhu. Niektoré podujatia sú celkom nové, iné sa zmenili z pôvodne diaľkových pochodov na diaľkové behy. Pre ilustráciu uvádzame len niekoľko z týchto podujatí, nakoľko ich počet je v súčasnosti obrovský a líšia dĺžkou i náročnosťou. Trailové behy sa však organizujú po celom Slovensku.

  • Nízkotatranská stíhačka
  • Malofatranská stíhačka
  • Kysucká stovka
  • Trnavská stovka
  • Ponitrianska stovka
  • Psotkov memoriál

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:06