StoryEditor

Behajte SMART

03.02.2019, 16:44
Behanie sa na 90% odohráva v hlave a 10% zostáva na všetko ostatné. Hlava rozhoduje o tom, či sa prekonáte a vybehnete na váš denný tréning alebo či napríklad dopozeráte ďalší diel seriálu na Neflixe.

Stanovenie si konkrétneho cieľa ako napríklad umiestnenie v prvej 50-tke alebo dosiahnutie určitého času vám celkom určite pomôže. Každá časť tréningu sa potom stáva súčasťou pevného reťazca a ďalším krokom smerujúcim za dosiahnutím cieľa. To znamená, že s takýmto vedomím sa vám bude veľmi ťažko nejaký tréning vynechávať. Pamätajte si, aby ste sa dokázali držať svojho tréningového plánu a úspešne dosiahli svoj cieľ, potrebujete dodržiavať zásady vyjadrené v skratke SMART (v angličtine „rozumný“, slangovo „chytrý“):

  1. S (specific)- špecifický.Váš cieľ by mal byť špecifický, nie všeobecný. To znamená, že je potrebné PRESNE vyjadriť, čo chcete zlepšiť a na akú úroveň sa chcete dostať. Môže to byť aj niečo úplne jednoduché, ako napríklad záväzok, že na rozbehanie pred tréningom ako aj výklus po tréningu budete bežať najmenej 3,2 km, prípadne cieľ, že odbehnete bez prerušenia povedzme hodinu a pol.        Nech to je čokoľvek, stanovte si cieľ a držte sa ho.

  2. M (measurable)- merateľný.Uistite sa, že váš progres či úspech viete presne zmerať. Môže to byť čokoľvek, povedzme určitý objem odbehaných kilometrov či minút týždenne či mesačne, alebo dosiahnutie určitého konkrétneho času. Je to jednoduchý a efektívny spôsob ako zmerať svoj výkon a neriadiť sa subjektívnymi pocitmi.

 

  1. A (adjustable)- nastaviteľný. Váš cieľ musí byť nastaviteľný tak, aby sa vedel prispôsobiť v prípade, ak by prišlo k nejakému tréningovému výpadku ako je povedzme zranenie, či nejaká neschopnosť trénovať v dôsledku zmeny situácie v rodine či zamestnaní. Zrejme nebudete schopní behať 7 dní v týždni, ak budete zranení, ale ak máte v programe aj rezervu, tak sa so situáciou budete vedieť ľahšie vyrovnať s akýmikoľvek problémami, ktoré by vás mohli stretnúť.

  1. R (realistic)- realistický.Veľa bežcom by vedelo dlho rozprávať o sklamaniach vo svojej bežeckej kariére, ktoré vyplývali z nereálne nastavených cieľov. Dnes ešte nikdy nevie zabehnúť maratón pod dve hodiny, takže ak si dáte cieľ, že vy budete prvý, zrejme zostanete sklamaný, pretože ho pod dve hodiny nezabehnete nikdy. Namiesto toho majte predsavzatie, ktoré je realistické. Tým nechcem povedať, že si máte ciele stanovovať extrémne nízko. Pri ich splnení by ste mali ís´t na hranu svojich možností, ale nerealistické ciele prinášajú len sklamanie.

  2. T(time) – čas.Je nevyhnutné mať pevne stanovený časový rámec, počas ktorého máte stanovený cieľ dosiahnuť. Takže ak si ako cieľ stanovíte, že zabehnete maratón, ktorý je v októbri, tak sa uistite, že máte dostatok času na to, aby ste zvládli maratónsky tréningový program. Ak sa pre tento cieľ rozhodnete napríklad na konci septembra, tak vám veľa času na maratónsky tréning nezostane.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:22