StoryEditor

Bolí ma sval v oblasti bedrového kĺbu. Čo mám robiť?

18.07.2014, 00:09

Mám problém so svalom v oblasti bedrového kĺbu. Doktor mi iba povedal, že to mám mať v pokoji. Dva týždne som nohu nezaťažoval, iba som bicykloval, ale na bicykli ma to nebolí. Potom som si bol znovu zabehať a zase to cítim. Neviem si s tým rady. Potrebujem sa dať čo najskôr do poriadku, lebo chodím po súťažiach a nechcem vynechať veľa tréningov. Čo mám robiť? Pomôžu mi nejaké výživové doplnky?

Adam Kučera

Bolesť dáva varovný signál, že niečo nie je v poriadku. Ťažko z popisu zistiť pôvod vášho problému, ale pravdepodobne ide o nerovnomerné zaťažovanie svalových skupín v danej oblasti. Nastáva jednostranné preťažovanie svalov, čo spôsobuje svalovú nerovnováhu (dysbalanciu). Tá vedie k poruchám pohybového systému a obmedzeniu rozsahu pohybov v kĺbových spojeniach. Býva spôsobená predovšetkým chybným držaním tela, čím je narušená rovnováha svalového napätia zabezpečujúca fyziologicky správne postavenie chrbtice a panvy. To následne spôsobuje vychýlenie panvy a tým nesprávnu techniku behu, nesprávny došľap a opakovaným preťažovaním na tréningu vzniká bolestivý problém.

Rozlišujeme svaly posturálne (statické) a fázické (kinetické). Pre správne držanie tela je nevyhnutná ich vzájomná súhra. Posturálne udržujú panvu v optimálnej polohe. Dlhodobou statickou prácou strácajú pružnosť a skracujú sa. Úlohou fázických svalov je samotný pohyb a náročná koordinačná činnosť. Majú tendenciu ochabovať. Posturálne svaly teda vyžadujú pravidelné uvoľňovanie a cielené naťahovanie. Naopak fázické vyžadujú posilňovanie.

Pre oblasť panvy a bedrového kĺbu platí, že bedrovodriekový sval a priamy stehenný sval zaisťujú ohýbanie v bedrovom kĺbe a majú tendenciu sa skracovať. Na natiahnutie a uvoľnenie svalov a na urýchlenie regenerácie poslúžia strečingové cvičenia. Na druhej strane svaly brušné a sedacie, ktoré zaisťujú natiahnutie v bedrovom kĺbe, majú sklon k ochabovaniu. Tu sú vhodné posilňovacie a kompenzačné cvičenia. V prvom rade sa však zamerajte na posilnenie hlbokého svalového systému (telesného jadra), ktoré stabilizuje bedrovo-driekovo-panvový svalový komplex. Účinne to možno dosiahnuť statickými cvičeniami vlastným telom, ale aj za pomoci balančných pomôcok (bosu, fitlopta, TRX).

Na udržanie svalového tonusu (napätia), aby ste nestrácali v tréningu, kým bolesť neprejde, odporúčam pokračovať v bicyklovaní. Pridala by som aj plávanie, ktoré je zároveň vhodný regeneračný prvok. Regenerácia je dôležitá súčasť tréningu, preto si nájdite čas na saunu, vírivku či masáž. Môžete skúsiť aj tejpovanie. Nalepením tejpovacej pásky sa uľahčí pohyb svalov jednej svalovej skupiny a utlmí svaly druhej skupiny. Do pohybu sa zapájajú jednotlivé svaly, ktoré sa zúčastňujú daného pohybu, v inom poradí. Postihnuté tkanivá sú navyše odľahčené, čo vedie k zníženiu bolestivosti.

Namiesto výživových doplnkov uprednostnite kvalitnú stravu. Investujte do pestrej, vyváženej výživy a pitného režimu na doplnenie pre telo dôležitých minerálov stratených počas tréningu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
05. apríl 2024 00:20