StoryEditor

Šprint pre každého. Pozrite sa, na ktoré oblasti má vplyv

26.07.2017, 08:00
Tréning šprintov patrí medzi najefektívnejšie fyzické aktivity. Prinášajú benefity jednoznačne prevyšujúce námahu, ktorú do nich vložíte, či sa bavíme o zdravotných prínosoch vo všeobecnosti, o zhadzovaní hmotnosti, prípadne o budovaní svalovej hmoty.

Prečo šprinty?

Nasledujúce štyri body predstavujú hlavné oblasti, na ktoré má tréning šprintov vplyv. Tým však ich prínosy určite nekončia. Z ďalších pozitív môžeme ešte spomenúť zlepšenie inzulínovej citlivosti, zlepšenie mozgových činností, preventívna schopnosť pred zlou náladou a depresiou, posilnenie psychickej odolnosti a mnoho ďalších výhod.

  1. Zlepšenie vytrvalosti a pracovnej kapacity 
  2. Posilnenie kardiovaskulárneho systému
  3. Redukcia telesného tuku
  4. Schopnosť budovať svalovú hmotu a silu 

Magických 20 minút

Toľko spravidla úplne stačí na šprintérsku časť tréningu. Je to dostatočne dlho, aby mal tréningu efekt a dostatočne krátko, nech môžeš ísť stále naplno. Rozcvička pred a cooldown po tréningu sa do tohto času nerátajú. Väčšina trénerov odporúča zaradiť šprint do behu po absolvovaní bežeckej abecedy pred hlavnou časťou tréningu. Šprinty sú jednoznačne korením bežeckého tréningu. Zvyšujú bežeckú výkonnosť, sú prijemným spestrením tréningu a môžu nám pomôcť pri regenerácii. Kostrou týždenného tréningového plánu výkonnostného bežca je:  1-krát dlhý pomalý beh a 1-krát šprinty zaraďované v intervaloch (intervalový tréning alebo iný typ). Krátky šprint v rámci vytrvalostného behu môže byť užitočný na superkompenzáciu, t. j. urýchlenie regenerácie pred nosným tréningom alebo pretekmi.

Ako často robiť šprinty?

V závislosti od celkového objemu tréningu, ale ak beháte 5-6 krát týždenne, tak potom odporúčame 2 krát do týždňa. Ak chcete spraviť šprinty komplexnejšie, pretože nemáte toľko času na tréningy alebo si to chcete ozvláštniť, či ešte viac sťažiť, tak pracujte s novou premennou a nou je  „medzicvik“. Ten môžete vykonávať v prestávkach, napr. ísť naspäť po štyroch (a teda zapojiť ramená), dať si pred šprintom 30 sekúnd plank, 5zhybov, 10 kľukov alebo 20 výponov na lýtka – tu už sa hráme, lebo okrem toho, že pridávame aktivitu a teda zvyšujeme záťaž, vieme zamakať na tej svalovej skupine, ktorú chceme k tréningu šprintov pridať. Primárne svaly pri šprintoch sú hamstringy, kvadricepsy, gluteus, soleus a veľa sekundárnych, ako napr. brušné svaly. Opäť, chce to cit a rozmýšľať v kontexte celého tréningového plánu.

Treba však dbať na to, aby bolo telo dostatočne rozohriaté a natiahnuté, inak môže dôjsť k vzniku nepríjemného zranenia.

 

01 - Modified: 2020-09-19 18:49:38 - Feat.: - Title: Nové RUNGO už v predaji 02 - Modified: 2018-03-18 07:41:49 - Feat.: - Title: Nové číslo RUNGO už o pár dní v predaji 03 - Modified: 2018-03-04 07:01:49 - Feat.: - Title: Obrovský úspech slovenskej atletiky. "Johnny" Volko skončil šiesty vo finále halových Majstrovstiev sveta v Birminghame. 04 - Modified: 2017-09-15 16:42:52 - Feat.: - Title: Špecifiká behania do kopcov – ako trénovať 05 - Modified: 2017-09-12 18:39:04 - Feat.: - Title: Náš triatlonista poslal emotívny odkaz: Ignorácia vodičov je neuveriteľná. Cyklistov sa snažia zabiť
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 21:02