StoryEditor

Kilometre či minúty?

15.12.2017, 07:00
Väčšina tréningových plánov z internetu je postavená na kilometroch, ktoré treba odbehnúť. Sú však aj také, pri ktorých je hlavnou veličinou čas, teda odbehané minúty. Ktoré z nich sú lepšie?

Mnoho bežcov, častejšie mužov, má pri tréningu veľkého nepriateľa – vlastné ego. Vybehnú s tým, že si dajú desať kilometrov voľným tempom. Lenže už za prvou zákrutou uvidia v diaľke ladnú postavu bežkyne a, samozrejme, zrýchlia, aby ju dobehli a predbehli. Túžba ukázať sa je skrátka silnejšia než tréningový plán. Bežkyňa sa ani nemusí zjaviť. Stačí podľahnúť pocitu, že sa vám ide skvele a bola by škoda nebežať rýchlejšie. Alebo prší a chcete to mať čo najskôr za sebou. V týchto prípadoch môže byť tréning naplánovaný na minúty omnoho výhodnejší. Keď zrýchlite, nebudete doma skôr. Naopak, ubehnete toho oveľa viac a možno sa budete v závere pekne trápiť.

Minúty

Riadiť sa v tréningu podľa minút je výhodnejšie pri dlhých behoch v pomalom tempe či pri fartlekoch. Minúty sa hodia tiež do tréningových plánov, ktoré sú prispôsobené konkrétnemu bežcovi. Človek, ktorý potrebuje na absolvovanie maratónu päť hodín, nemôže v tréningu nabehať toľko kilometrov ako ten, kto to dá hlboko pod tri hodiny. V danej záťažovej zóne by totiž logicky strávil takmer dvojnásobok času a riskoval by zranenia či iné zdravotné komplikácie. Aj pre začiatočníkov sú vhodnejšie tréningy podľa minút. Lepšie zohľadnia ich momentálnu kondíciu a sú pre nich lepšie aj z hľadiska motivácie. A napokon, minúty sú prospešnejšie aj pre bežcov, ktorí sa vracajú po dlhšej pauze spôsobenej napríklad zranením. Skutočnosť, že na zdolanie určitej vzdialenosti zrazu potrebujú omnoho viac času, na nich totiž môže pôsobiť demotivujúco.

Kilometre

Vzdialenosť ako určujúca veličina pri tréningu je vhodnejšia pri tempových behoch a intervalových tréningoch. Takisto im môžete dať prednosť, ak máte v kilometroch vypracovaný tréningový plán na mieru. A plány postavené na vzdialenostiach sa hodia napríklad aj v príprave na maratón, keďže musíte v tréningu nabehať dostatočné množstvo kilometrov.

01 - Modified: 2021-09-25 16:57:45 - Feat.: - Title: Živel nielen pre regeneráciu 02 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 03 - Modified: 2021-08-12 09:56:03 - Feat.: - Title: Pružné lýtka vás donesú k úspechu 04 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo 05 - Modified: 2021-07-18 18:08:11 - Feat.: - Title: Šesť variant polhodinových bežeckých tréningov, ktoré urýchlia váš bežecký progres o rok
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:45