Hovorí sa, že po rozvode s Bradom Pittom, to bola práve joga, ktorá pomohla Jennifer dostať sa znova do pohody a pozitívneho moodu.
StoryEditor

Joga k behu? Dobrý nápad!

07.11.2018, 19:58
Behanie dokáže stimulovať myseľ, nabudiť organizmus a dať zabrať svalom. Joga je protipólom, ktorý ho môže výborne doplniť uvoľnením, natiahnutím, ale aj posilnením svalov, čo je potrebné pre správny beh.

Joga je jedným z vhodných kompenzačných športov k behu. Dokáže uvoľniť a natiahnuť svaly, ktoré pri tréningu namáhame, ale tiež posilniť tie telesné parite, na ktoré pri našom obľúbenom športe často zabúdame – áno, môžu to byť napríklad ruky, chrbát alebo toľkokrát neustále zmieňovaný stred tela.

Behanie a joga majú aj veľa spoločného – hoci možno až na druhý pohľad. Beh a cvičenie jogy môžu tvoriť funkčný športový pár, pretože obidve tieto aktivity je možné chápať ako istú formu meditácie, hoci sa aj v mnohom líšia. Okrem upokojenia, možnosti utriediť si myšlienky, ponúka joga aj beh posilnenie. Beh hlavne vo forme vytrvalosti, joga v duchovnej rovine.

Joga pomáha vyrovnať myseľ i zvládať dlhé trate

Ak jogu kombinujeme s behaním, môžeme si zaistiť veľmi vyrovnanú myseľ, pretože beh pre ňu totiž znamená isté napätie, aj keď skôr v pozitívnom zmysle. Tento „pozitívny stres“ dokáže organizmus nabudiť, napríklad vo večerných hodinách to však môže byť na škodu. Vzhľadom k tomu, že je telo bežca vystavené určitej forme stresu, joga mu ho môže pomoc odbúrať. Joga pomáha tiež pri „bežných“ fyzických bolestiach, napríklad pri bolesti chrbta. V neposlednom rade môže byť cvičenie jogy veľmi nápomocné tým, že bežcom pomôže vyriešiť ťažkosti s dychom. Zvlášť začínajúci bežci mávajú problém s dýchaním. Nohy by ešte mohli, ale pľúca začnú štrajkovať, čo dokáže práve joga so svojimi prepracovanými dychovými technikami veľmi úspešne kompenzovať. Jogový dych nám môže pomôcť zväčšiť kapacitu pľúc a nakoniec lepšie zvládať i dlhé trate. K tomu všetkému posilníte hornú polovicu tela, čo podporí celkovú bežeckú výkonnosť.

Joga v tme zlepšuje rovnováhu

Veľmi dôležité je pri behu správne zapojenie brušných a chrbtových svalov, bránice a panvového dna. Všetci sme o tejto poučke čítali, mnohí z nás sa ju snažia aplikovať, ale nemusí to byť také ľahké, ako sa zdá. V skutočnosti totiž väčšina ľudí nedokáže ani správne chodiť, nie to behať. Práve pomalé koncentračné cvičenie zlepšuje celkovo propriocepciu športovcov a môže je nakoniec naučiť optimálne svalové zapojenie i pri dynamickom pohybe, ako je beh. Začiatočníkom odporúčame na „rozkukanie“ klasickú jogu, postupne ale môžu prechádzať na rôzne ďalšie druhy a odnože tohto cvičenia. Jogové cviky – ásany – pomáhajú so správnym natiahnutím a celkovo napomáhajú správnemu držaniu tela. Keď si osvojíte základy jogy, budete poznať základné pozície, odporúčam vyskúšať jogu v tme, pre odvážnejších sa ponuka dokonca nahá joga v tme. Joga v tme ponuka príjemné uvoľnenie a dokonalé oprostenie sa od vonkajších podnetov. Tma tiež obmedzuje naše priestorové vnímanie, preto v nej lepšie precvičíte rovnováhu.

Niektoré jogové centrá ponúkajú i jogu určenú špeciálne pre bežcov, bežeckú jogu. Tento druh jogy je zostavený z cvikov, ktoré uvoľňujú svalstvo a úpony, ktoré sú pri behu najviac zaťažované. Na Slovensku sa bežecká joga cvičí sporadicky, skôr v rámci nejakej špeciálnej akcie. V kvalitnom centre jogy však zvyčajne nie je problém, aby inštruktorka na požiadanie cviky pre bežcov zaradila do bežnej lekcie jogy. Úplne ideálne je nacvičiť si bežecké jogové cviky individuálne s inštruktorom a potom ich zaraďovať do naťahovania po behu alebo do domáceho cvičenia. Kedy behať a kedy „jogovať“? Je možné jogu nejako efektívne zapojiť do bežeckého plánu, aby bol výsledok ešte efektívnejší? Joga je cvičenie, pri ktorom je možné dobre prispôsobiť intenzitu tak, že ho pokojne môžeme použiť ako dokonalé natiahnutie a posilnenie po behu. Ale napríklad aj ako náhradnú aktivitu pred pretekmi, kedy si niektorí z nás dávajú týždennú pauzu na nabratie síl. Záleží skrátka na nás, ako si kokteil jogy a behania namiešame.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 21:36