StoryEditor

Ako začať behať podľa Lydiarda

25.01.2019, 19:56
Legendárny novozélendský trénerský špecialista Arthur Lydiard sprevádzal športovou kariériu mnoho športových hviezd z oblasti atletiky, futbalu, tenisu, či dokonca boxu.

Lydiardové zásady však neplatia len pre vrcholových športovcov. Poradia aj tým, ktorí nikdy nebehali: "Môžete začať tým, že vybehnete z domu, pobežíte päť minút a potom späť. Keď vám cesta späť bude trvať rovnako dlho, ste na behanie pripravení. Keď nie, bežali ste príliš rýchlo. Avšak aj keď sa cítite pri návrate dobre, mali by ste odolať a nekončiť šprintom. Ideálne je, keď máte na konci pocit, že by ste pokojne bežali ďalej. Tieto päťminútové behy by ste mali vykonávať aspoň niekoľko dní. Potom si môžete začať čas predlžovať. "

Prvá skupina ľudí, ktorí sa na Nové Zélande zaoberali joggingom, boli obézni podnikatelia. Mnohí z nich prekonali infarkty. Osem ich po osemmesačnom tréningu odbehlo maratón. A to na začiatku neodbehli ani sto metrov. Jeden z nich, dotyčný muž mal 74 rokov a prekonal niekoľko infarktov, za šesť mesiacov odbehol 32 km bez prestávky a zhodil 30 kilogramov. 

Šampióni a olympionici 



V príprave na medzinárodné preteky nemožno však s vytrvalostným tréningom vystačiť. Kto chce behať rýchlo pri pretekoch, musí behať rýchlo aj pri tréningu. Lydiardov tréningový plán je jednoduchý - maximum vytrvalostného tréningu, potom fixný čas silového a anaeróbneho tréningu a nakoniec tréning koordinácie. 
"Nevyhrávajú najlepší atléti, ale tí najlepšie pripravení. Preto je dátum pretekov jedným z najdôležitejších faktorov. Od dátumu pretekov sa najprv odpočíta šesť týždňov na koordinačný tréning, potom sa odpočítajú štyri týždne na anaeróbny tréning a potom ešte štyri týždne na aeróbny tréning v kopcoch. Zvyšok - a je to väčšina času - sa venuje budovaniu vytrvalostného základu. Minimum je tri mesiace, ale čím dlhšie, tým lepšie. "

Budovanie vytrvalosti nikdy nekončí 

"Keď nebudete dostatočne zdatní a začnete pravidelne behať, môžete sa zlepšovať spočiatku až prekvapivo rýchlo. Väčšina z nás nevie, ako môžu byť dobrí, kým systematicky netrénujú aspoň tri roky. Prvý rok sa zlepšíte, druhý rok sa zlepšíte viac, ale najväčší pokrok bude vidieť tretí rok. Na joggingu je pozoruhodné, že aj keď sa s ním začne neskoro, mnohí zisťujú, akí sú vlastne dobrí atléti. Potom už zlepšovanie nebude tak rýchle, ako sa budete blížiť svojmu maximu alebo optimu spotreby kyslíka. Pravdupovediac-  nikto nevie, kde toto maximum je, zlepšovanie môže trvať veľa rokov. Nie je neobvyklé, že pobežíte 10 kilometrov alebo maratón po desiatich rokoch lepšie, ako ste ho bežali po dvoch rokoch. "

Lydiard sám sebe trénerom 



Lydiard sám behal a až do vysokého veku bol vo vynikajúcej kondícii. Kedysi pri interview povedal: "Pred niekoľkými týždňami som prekročil sedemdesiatku. Zvyčajne vstávam o šiestej ráno, behám 8 až 10 kilometrov, popoludní idem do parku, kde behám 30 až 45 minút pozdĺž morského brehu. Pokiaľ si chcete zajtra zabehnúť tridsať kilometrov, bežím s vami. " Napriek veľmi vysokému cholesterolu zomrel až v 87 rokoch. 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:07