StoryEditor

Vytrvalosť, základ každého dobrého bežca

18.04.2021, 13:41
Vytrvalosť, rýchlosť, kopce, sila a pružnosť sú tými prvkami, ktoré keď budete rozvíjať, vám môžu pomôcť dosiahnuť bežeckú dokonalosť- maximálnu výkonnosť. Pretože vytrvalosť je základom všetkého- základom pyramídy, na ktorej sa musí stavať. Tak sa poďme na ňu pozrieť.

Dlho a pomaly- Long jog

 Čo to je, čo sa tým myslí

Je to dlhý, pomalý, vytrvalostný beh, cca na úrovni 65-75% TF max. Dĺžka behu sa pohybuje medzi 25-35 kilometrami a nemala by prekročiť 3 hodiny. Keď bežíte viac ako 3 hodiny je nutné počítať s tým, že zaťaženie tela je dosť vysoké, čo znamená, že musíte počítať s dlhšou dobou regenerácie- doplnenie energie, čo vám môže narušiť ďalší tréning.

 Inými slovami to znamená obľúbené „všetkého s mierou“, ani všeobecná vytrvalosť by sa nemala preháňať.

 Pri dlhých behoch čerpá naše telo energiu prevažne z tukov a preto je to pomalé tempo tak dôležité.

 Čo vám to prinesie

Dlhé, pomalé, vytrvalostné behy (všeobecná vytrvalosť) sú dôležitým stavebným kameňom tréningu ( a to nie len bežeckého). Dôvody sú dva. Tým viditeľným je to, že sa zlepšuje vaša základná vytrvalosť a svaly, šľachy a kĺby sa pripravujú na dlhodobé zaťaženie. Druhým dôvodom je, že sa vaše telo naučí využívať tuky ako palivo pre váš výkon.

 Možno ste si už stihli všimnúť, že bežecký tréning (ale nielen bežecký) je o zlepšovaní fyzickej kondície (posúvanie výkonnosti), ale v súlade s tým aj o tom, naučiť naše telo pracovať s rôznymi energetickými systémami. Zásoby cukrov (uhľovodíkov, karbohydrátov) sú obmedzené  a aj dobre trénovaný človek s nimi vydrží len niekoľko hodín, zatiaľ čo ľudské tukové zásoby u väčšiny ľudskej populácie sú takmer nevyčerpateľné. K tomu, aby naše telo mohlo využívať tukové zásoby, potrebuje veľký prísun kyslíku.

 Každý tréning začína pomalým behom, aby sa telo dostatočne prekysličilo!

 Pri zaťažení si vaše telo siaha do zásob cukrov a tukov. Miera zaťaženia potom rozhoduje o tom, z ktorých zásob bude čerpať viac. Čím intenzívnejšie zaťaženie, tým viac sa vyčerpávajú zásoby cukrov (glykogénu) a tým rýchlejšie je samozrejme ich zásoby vyčerpaná. Vašim cieľom by malo byť naučiť vaše telo hospodáriť s týmito zásobami čo najefektívnejšie. Toho dosiahnete tým, že budete behať NAOZAJ POMALY.

Dobrá správa je, že keď budete trpezlivý a absolvujete veľa dlhých behov pri nízkej intenzite, časom sa vaše telo naučí získavať energiu z tukov aj pri vyšších tepových frekvenciách.

 

Komu to prospeje

 Táto tréningová forma je dôležitá hlavne pre maratóncov a ultramaratóncov, ale hrá dôležitú rolu aj pri príprave na polmaratón, či kratšie vytrvalostné behy (10-15km), pričom sa samozrejme primerane skráti ich celková dĺžka. Pri polmaratóne stačí 18-20km, pri 10km stačí do 15km.

 Ako je vhodné zaradiť tento tréningový prvok do vášho tréningu:

  • Naplánujte si váš dlhý beh na víkend. Je to časovo najnáročnejšia tréningová jednotka v týždni a potrebujete po nej dlhý čas na regeneráciu
  • Ak sa chcete pripraviť na maratón, mali by ste zaradiť prvý 20km beh minimálne 12-15 týždňov pred ním.
  • Týždeň od týždňa zvyšujte dĺžku o 2 kilometre, po troch týždňoch nasleduje týždeň bez dlhého behu, v ktorom budete regenerovať a potom pokračujte tam, kde ste skončili, teda od dovtedy dosiahnutej dĺžky behu.
  • Jeden dlhý beh za týždeň stačí
  • Po dlhom behu nasleduje vždy jeden deň voľna, alebo len veľmi krátky regeneračný beh či iná aktivita vo veľmi nízkej intenzite. Doprajte svojmu telu oddych, aby si dostatočne oddýchlo

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:52