StoryEditor

Ako behať, aby vás nedobehol pocit únavy?

06.07.2021, 13:34
Môžete si povedať, že behať vie vlastne každý. Je to predsa pohyb, ktorý príroda nadelila do vienka každému z nás. No nie je to úplne tak. Tu sú rady a tipy ako lepšie odolávať únave, vyhnúť sa fyzickým i psychickým stereotypom.
  1. Pred behom

Udržujte sa zdravý.

Konzumujte veľa kalcia a množstvo ostatných vitamínov, ideálne v prirodzenej podobe, teda obsiahnuté v potrave. Nezabúdajte na ovocie, zeleninu a pitný režim. Veľmi dôležitým parametrom je pestrosť a vyváženosť.

Robte doplnkové športy

Nielen beh udržuje telo fit, podobný efekt má aj napríklad chôdza, cyklistika, plávanie či rozumné posilňovanie. To všetko prispieva k všestrannosti a všestrannosť je zase najlepšou prevenciou proti bežeckým zraneniam. Tréning si môžete spestriť aj kolektívnymi aktivitami ako futbal, basketbal či hokej.

Dôkladné rozcvičenie

Rozcvička nezahrieva len vaše svaly, ale aj váš mozog. Ten potom dokáže lepšie reagovať počas samotného behu. Dobrá rozcvička obsahuje strečing, a to predovšetkým spodnej časti tela.

  1. Počas behu

Správne dýchanie

Dýchať treba zhlboka, najviac ako je to len možné, pričom vdych by mal byť nosom a výdych ústami. Rytmus dýchania je efektívnym nástrojom ako pracovať s psychikou bežca.

Zostaňte hydratovaní

Telo potrebuje vodu na prežitie. Denne by ste jej mali vypiť minimálne 8 klasických trojdecových pohárov. Nezabudnite sa napiť zopár desiatok minút pred štartom. Pri dlhších behoch je dôležitá aj priebežná konzumácia tekutín.

Rozložte si tempo

Nevydržíte šprintovať od štartu až do cieľa. Začínajte skôr pozvoľna. Ked dosiahnete optimálnu srdcovú frekvenciu, už nezrýchľujte, ale snažte sa nájsť novú metabolickú rovnováhu. Príliš rýchly beh je považovaný skôr za začiatočnícku chybu, napokon vás aj tak čaká spomalenie tempa, ale už vo vysokom štádiu únavy. Výsledný čas tak bude ešte horší ako pri vyrovnanom rovnomernom udržateľnom tempe.

  1. Po behu

Prestávajte postupne

Doba 10 až 15 minút po dobehnutí je veľmi dôležitá a má zásadný vplyv na rýchlosť nastupujúcich regeneračných procesov. Ked váš tréning alebo preteky skončia, nezabudnite na pokojný výklus a následný strečing a uvoľňovacie cvičenia. To vášmu telu naozaj veľmi pomôže.

Nepodceňujte odpočinok

Nebehajte dlhé trate či intervaly každý deň. Unaví vás to fyzicky i mentálne. Deň úplného odpočinku, či s inou pohybovou aktivitou, prospeje vašej kondícii viac ako tréning za každú cenu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 18:29