StoryEditor

Dobré topánky? Od 60 eur

30.04.2013, 11:56
Autor:
rungo.skrungo.sk

Ako si vybrať bežeckú obuv, ktorá ulahodí vašim nohám? Prečítajte si tipy Marcela Matanina, skúseného bežca, bývalého reprezentanta, v súčasnosti športového riaditeľa agentúry Be Cool organizujúcej bežecké podujatia.

Veľkosť: Bežecké topánky si kúpte aspoň o pol čísla väčšie. Noha sa pri behu trošku zväčší a natiahne, preto by obuv nemala byť presne na mieru.

Životnosť: V zodpovedajúcej kvalite by mala bežecká topánka vydržať 1500 kilometrov. Ale majú na to vplyv aj ďalšie okolnosti – napríklad váha bežca.

Dĺžka behu: Topánku vyberajte podľa toho, či chcete bežať kratšie trate, stredné vzdialenosti alebo dlhé behy. Čím dlhší beh, tým by mala byť podrážka hrubšia. Úplne tenučká sa používa vyslovene na preteky. Také maratónky vydržia krátko. Síce stále vyzerajú ako nové, ale už po pár pretekoch je materiál natoľko opotrebovaný, že ich treba vymeniť.

Viac párov: Odporúča sa striedať viacero topánok. Človek beháva aj každý deň a topánka potrebuje aspoň 24 hodín pokoj. Je dobré mať dva, prípadne tri páry a za tréningový týždeň ich vystriedať všetky. Ich životnosť sa predĺži.

Chodidlo: Je veľmi dôležité brať do úvahy, ako človek došľapuje. Či je chodidlo rovné, alebo sa vykrivuje, teda bežec našľapuje na jeho vnútornú či vonkajšiu časť (supinácia, resp. pronácia). Podľa toho sa dajú kúpiť topánky s vhodnou vložkou, v prípade potreby je rozumné dokúpiť si ortopedické vložky. V lepších obchodoch vám spravia sken chodidla a povedia, akú máte nohu. Ak podobný obchod nemáte nablízku, všimnite si, ako zodierate bežnú topánku. Ak je na niektorých miestach zošúchaná viac, treba chodidlo podložiť. Podrážka má byť schodená všade rovnako.

Terén: V maratónkach na dlhšie behy na ceste, teda s hrubšou podrážkou, môžete absolvovať aj beh v teréne. Pri súčasnej kvalite obuvi to nie je problém. Striedajte všetky terény. Pri dlhších behoch odporúčam cestu, lebo človek je unavenejší a v teréne je väčšie riziko úrazu.

Cena: Lacné a dobré topánky sa kúpiť nedajú. Ale za slušnú cenu - od 60 či 70 eur – už kúpite veľmi dobré bežecké topánky.

Značka: Nedá sa povedať, že jedna značka je najlepšia. Všetko sa aj tak vyrába v Číne.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:26