StoryEditor

Tŕň zabodnutý v päte. Ostroha potrebuje pokoj

30.11.2013, 03:26

Ostroha pätnej kosti trápi približne 15 percent ľudí. Osteň v nohe, hlboko v mäkkých častiach chodidla v oblasti päty, je pri státí, chôdzi alebo pri behu veľmi bolestivý. Vzniká po preťažovaní plochej šľachy chodidla, po ktorom nasleduje zápal. Úpon väzu časom zvápenatie a vytvorí sa pätná ostroha.

Majiteľ takéhoto chodidla dostáva najskôr jemné upozornenia, že niečo robí zle. Ak im nevenuje pozornosť, sú varovania čoraz silnejšie. Nakoniec mu silná bolesť zabráni v ďalšom preťažovaní úplne.

„Je to vlastne obrana kosti pred úplným zničením. Fascinuje ma, aké je naše telo rozumné a bráni nás pred vlastnou hlúposťou,“ hovorí podológ a fyzioterapeut Pavel Kloud.

Pätné ostrohy sa tvoria postupne v priebehu mnohých mesiacov. To, kedy bolesť príde, je veľmi individuálne. „Ostrohu pätnej kosti vníma človek ako ostrý predmet trvalo zabodnutý v päte, alebo ako bolestivú pomliaždeninu. Bolesť je najintenzívnejšia bezprostredne po období odpočinku, keď začínate znova behať. Pokračujúci tréning či dlhé státie na nohách spôsobia, že päta začne bolieť natoľko, až bude pre ňu beh nemožný,“ vysvetľuje Kloud.

Liečba spočíva v krátkodobom prerušení tréningu a v úprave obuvi – napríklad pomocou podpätníkov s vyrezaným otvorom pod ostrohou. Tým sa predchádza ďalšiemu preťažovaniu úponov aj samotnej kosti. Všeobecne platí, že by sa bežec mal k pravidelnému tréningu vrátiť až vo chvíli, keď ho došľap nebolí.

Na vine je preťaženie

Hlavnou príčinou pätnej ostrohy je dlhodobé preťaženie a zle rozložená váha pri došľapovaní (teda iba na jedno miesto). Ďalším dôvodom, okrem behu, býva obezita, poskoky pri aerobiku či inom športe, celodenné státie na nohách alebo nevhodná či obnosená obuv.

K vzniku ostrohy môže skrátka viesť všetko, čo neustále napína svaly podopierajúce chodidlo. Spoznať, že ide o pätnú ostrohu, však nie je jednoduché. Príčin bolestí v päte totiž môže byť viacero.

„S bolesťami päty, ktoré pri chôdzi silnejú a nespôsobil ich úraz, sa stretávame najmä v strednom veku. Možno ich rozdeliť na dve skupiny - bolesť v plôške päty, vtedy hovoríme o ostrohe pätnej kosti, a plantárnu fascitídu. Bolesť je v plôške päty pri úpone plantárnej fascie a krátkych svalov nohy. Je často obojstranná a objavuje sa na začiatku chôdze po období odpočinku,“ vysvetľuje Kloud.

„Okrem toho sú bolesti na vnútornej a vonkajšej strane päty, v oblasti hrboľa pätnej kosti - zápaly bursy a achilovky, exostózy pätnej kosti a zápalové postihnutia päty. Nepríjemné sú aj bolesti zadnej časti päty, ktoré môžu byť spôsobené tlakom obuvi proti hrboľu pätnej kosti,“ spresňuje.

„U bežcov na dlhé trate môže prísť po opakovaných tvrdých dopadoch pri pohybe na nevhodnom teréne aj k bolestiam predného lýtkového svalu. V tom prípade treba nosiť športovú obuv s vložkami, posilňovať prednú skupinu svalov a preťahovať lýtkový sval,“ dopĺňa podológ.

Vyskytuje sa aj lokálne zhutnenie kostí, ktoré je univerzálnou odpoveďou kostí na preťažovanie. „Známy je napríklad futbalový členok. Vzniká po opakovaných nárazoch na holennú kosť. Okrem kostných výbežkov a tŕňov existuje veľa ďalších lokálnych zmien, napríklad zrasty kostí alebo pakosti,“ vraví Kloud. Ľuďom, ktorých trápia bolesti v päte, radí, aby sa radšej obrátili na lekára.

Špeciálne vložky

Liečba pätnej ostrohy je prevažne konzervatívna a spočíva v úprave obuvi špeciálnou vložkou. „Tá stabilizuje nohu, zlepší jej statiku a biomechaniku. Následne podporuje správne držanie celého tela. Vložka musí byť pevná a pružná. Má hlbokú priehlbinu v oblasti päty, čo rozloží váhu nášľapu na celú pätu. Vložky zároveň stimulujú prácu klenby chodidla, vďaka čomu svaly neochabujú, čo sa môže stať pri vložkách typu vankúš pod nohu. Horná vrstva vložky je z tuhej peny, ktorá je antibakteriálna a umývateľná vodou a mydlom,“ opisuje Kloud.

Lekár vám môže od bolesti dočasne uľaviť pomocou injekcií či protizápalových liekov. „Úľavu niekedy prináša aj injekcia malého množstva kortikoidov s lokálnym umŕtvením. Tiež sa používa terapia RTG ožarovaním, musí sa však použiť veľmi uvážlivo a iba u ľudí vyššieho veku. Ďalšie metódy ako ultrazvuk či magnetoterapia nepoužívam, nemôžem ich teda zodpovedne zhodnotiť, ale zatiaľ som nepočul o tom, že by niekomu výrazne pomohli. Napriek tomu sú často predpisované, lebo ich preplácajú poisťovne,“ tvrdí podológ.

Posledným riešením je chirurgické odstránenie ostrohy, často priamo v ordinácii lekára. „Operáciu robia lekári často, ale odporúčam najskôr vyskúšať všetky spôsoby konzervatívnej liečby a zákroku sa radšej vyhnúť,“ dodáva.

Prevencia

Problémy s nohami má približne tretina ľudí. „Nohy nás nosia celý život, zaslúžia si preto dôkladnú starostlivosť,“ vraví Kloud. Podľa neho by sme si mali počas dňa nájsť čas, aby sme chodidlá uvoľnili a natiahli.

„Ak to nie je možné, niekoľkokrát za deň sa vyzujte a chodidlá precvičte, ponaťahujte. Zároveň otáčajte nohu v členku, uvoľníte tak tlak a napätie v chodidle,“ radí.

Dôležité je nosiť pohodlnú obuv. „Odporúča sa pevnejšia topánka, ktorá dobre vedie nohu, s vhodnou pätnou miskou. Obzvlášť by si na to mali dať pozor nielen bežci, ale aj ľudia, ktorých zamestnanie núti stáť dlho na nohách.“

Kto pravidelne behá, mal by sa o nohy starať o to viac. Užitočné je odborné vyšetrenie, na ktorého základe sa dá odporučiť vhodná obuv či vložka.

Domáca liečba

Jednou z možností, ako sa zbaviť bolestí spôsobených pätnou ostrohou, sú masáže a teplé kúpele. „Dobré skúsenosti mám aj so striedavými kúpeľmi v teplej a v studenej vode. Tiež kúpeľ so soľou a extraktmi z rebríčka, harmančeka, slezu, pagaštanu konského, hamamelu, medovky, morských rias, éterických olejov z kosodreviny, jalovca, smreku a rozmarínu robia zázraky. Odporúčam to ako prevenciu pred tvorbou ostrohy, po behu či inom športe, po dlhej chôdzi či státí. Kúra pôsobí aj proti únave nôh, bolestiam kolenných a bedrových kĺbov,“ hovorí podológ Pavel Kloud.

Po kúpeli odporúča ošetriť kožu krémom na nohy s bylinnými výťažkami, ktoré majú protizápalový a hojivý účinok. Vhodná je aj masáž postihnutého miesta krémom, ktorý obsahuje olej z jalovca, eukalyptu, borovice a cyprušteka stále zeleného. Takýto liečivý krém sa dá použiť aj proti bolestiam chrbta, kĺbov, šije, a tiež na modriny a na  pomliaždeniny.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 10:55