StoryEditor

Týchto päť vecí dodržte. A budete behať správne

23.09.2014, 20:22

Mnohí bežci sú presvedčení, že je jedno, ako pri behu vyzerajú. Hlavne, že bežia rýchlo. Lenže správna technika vám pomôže behať efektívnejšie a je omnoho šetrnejšia k pohybovému aparátu.

1. Príliš dlhý krok

Ak sa snažíte krok príliš predĺžiť, beh je nehospodárny a nadmerne zaťažuje kĺby. Či už došľapujete na pätu alebo špičku, koleno by malo byť pri došľape mierne pokrčené a členok by sa nemal dostať pred koleno (keď pri došľape spustíte kolmicu z prednej časti kolena, mala by prechádzať stredom päty). Ak chcete zrýchliť, zvýšte radšej frekvenciu kroku.

2. Držte sa vzpriamene

Veľmi často môžete vidieť bežcov, ktorí bežia s mierne vystrčeným zadkom, nadmerne pokrčenými kolenami a mierne zaklonenou hlavou. Tým však strácajú kopu energie pri prenose svalovej sily a navyše preťažujú bedrovú a krčnú chrbticu. Snažte sa preto pri behu podsadiť panvu a držať trup i hlavu spriama (celé telo by pri tom malo byť v miernom náklone).

3. Uvoľnite ramená

Prílišné napätie v ramenách vedie nielen k problémom s krčnou chrbticou, ale obmedzuje aj zapojenie trupu do bežeckého pohybu. Venujete pozornosť uvoľnenej práci paží. Čím rýchlejšie bežíte, tým by mal byť ich pohyb výraznejší.

4. Nerotujte

Beh je pohyb dopredu a aj keď je pri ňom určitá rotácia jednotlivých častí tela nevyhnutná, nadmerná rotácia zbytočne uberá energiu. Aj v tomto prípade pomôže skôr skrátiť krok a zvýšiť jeho frekvenciu.

5. Sústreďte sa na dych

Príliš rýchly a plytký dych uberá energiu a zvyšuje zakyslenie organizmu. Rytmus dychu je tiež potrebné zladiť s rytmom krokov. Naučte sa dýchať nosom. Lepšie tak využijete kapacitu pľúc a budete výraznejšie výkonnostne napredovať.

Ponaťahujte sa

Robíte po každom tréningu krátky strečing? Správne, ale aspoň polhodinku raz týždenne by ste sa okrem toho mali venovať dôkladnému ponaťahovaniu celého tela. Budete odolnejší proti zraneniam a udržíte si pohyblivosť kĺbov, ktorá prospieva technike behu.

Malo by ísť o výlučne statický strečing bez akýchkoľvek švihových pohybov. V každej pozícii vydržte aspoň 20 sekúnd a zhlboka dýchajte. Pri nádychu si predstavujte, že sa naťahovaný sval nafukuje, pri výdychu ho maximálne uvoľnite. Využiť môžete aj niektoré prvky z jogy.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 05:44