Čo sa týka životnosti, dokážu byť bežecké tenisky veľmi zákerné. Zvršok môže byť stále ako nový, ale napriek tomu sú už tenisky z bežeckého hľadiska dávno po smrti. Najdôležitejšou časťou bežeckých tenisiek je totiž tlmiaca vrstva, ktorá pri každom kroku pohlcuje nárazy a ktorá má bohužiaľ veľmi obmedzenú životnosť. Jej životnosť sa líši typ od typu a model od modelu, ale nikdy nie je neobmedzená. V momente, keď dôjde k opotrebeniu tlmiacej vrstvy, vzniká výrazne vyššie riziko zranenia a navyše, tenisky už nie sú ani zďaleka tak pohodlné, ako boli na začiatku. U tréningových tenisiek sa doporučuje výmena po asi tisícke nabehaných kilometrov, ale toto číslo sa bude líšiť človek od človeka. Úlohu totiž bude hrať vaša hmotnosť, technika behu aj povrch, po ktorom beháte. Najlepšie je preto spoľahnúť sa na svoj pocit a v momente, kedy už budete cítiť každý kamienok, kedy vás začne niekde niečo bolieť alebo sa vám začnú znenazdajky vytvárať pľuzgiere, je čas na to sa so starými topánkami rozlúčiť a zaobstarať nový pár. Staré tenisky nemusíte rovno vyhadzovať do popolnice, ak je zvršok bez poškodenia, môžete tieto topánky stále využívať na krátke ľahké výbehy po mäkšom povrchu alebo ich používať na vychádzky, jazdu na okolo a ďalšie aktivity, ktoré sú menej náročné na odpruženie.Flickr
StoryEditor

Čo robiť, keď zakúpená topánka nesedí?

13.12.2018, 12:19
Kúpili ste si nové topánky, v obchode všetko sedelo, ale po prvom behu ste zistili, že vás odierajú, tlačia alebo sa vyzúvajú? Nebojte sa, máme pre vás pár tipov, ktoré môžu situáciu zachrániť.

Najčastejším problémom pri výbere novej bežeckej topánky býva zlá veľkosť. Bežecké topánky je nutné kupovať s ľahkou rezervou, ktorá zaistí, že vás topánka nebude tlači ani v zbehoch alebo pri dlhšom tréningu. Bohužiaľ sa nedá očakávať, že by sa po pár kilometroch topánky výrazne roztiahli. K tomuto javu pri dnešných topánkach z umelých materiálov zvyčajne nedochádza, a skôr ako k roztiahnutiu zvršku príde k nepríjemným otlakom. V prípade malej veľkosti alebo príliš úzkeho zvršku tak máte iba jedinú možnosť. Vybrať z topánky pôvodnú penovú stielku. Ta býva vyrobená z pomerne mohutnej vrstvy pamäťovej peny a jej vybratím získate v topánke až prekvapivo veľký priestor navyše. Vybratie vložky sa síce nepríjemne podpíše na celkovom komforte, ale vzhľadom na to, že o tlmenie sa stará predovšetkým penová medzipodošva, by to u nových topánok nemalo z funkčného hľadiska predstavovať problém. Pozor tak musíte dať na správnu voľbu ponožiek, pretože bez penovej výstelky bude vaše chodidlo v kontakte s hrubším podkladovým materiálom, ktorý by mohol cez tenkú ponožku nepríjemne odierať. Ak nie je problém v dĺžke, ale iba v šírke okolo priehlavku, môžete vyskúšať niektorý z alternatívnych spôsobov viazania šnúrok.  

Keď je topánka príliš voľná

Šnúrky hrajú hlavnú úlohu v prípade príliš voľných alebo veľkých topánok. Teoreticky by sa dal použiť opačný postup z riešenia predchádzajúceho problému, teda vloženie jednej penovej vložky navyše. To by som ale neodporúčal, pretože okrem zaplnenia prebytočného priestoru príde i k naddvihnutiu chodidla o ďalších niekoľko milimetrov, čo má zvyčajne za následok vyzúvanie päty a nestabilný došľap. Z tohto dôvodu je lepšie spoliehať na posledné očko šnúrok, ktoré zvyčajne zostáva prázdne. Správny utiahnutím cez posledné očko si zaistíte výrazne vyššiu pevnosť zvršku a lepšiu fixáciu členka vo vnútri topánky. Najčastejším problémom, ktorý sa dá pomocou šnúrok vyriešiť, je vyzúvanie topánky na päte, ale za pokus to stojí aj v okamihu, keď sú vám topánky voľné okolo priehlavku.

Problém nastáva v okamihu, keď nie je voľná päta, ale skôr predná časť zvršku, kde už šnúrky nezasahujú. Tu nepomôže nič iné ako použitie dvoch tenších ponožiek alebo jednej hrubšej. Ale i tak rátajte s tým, že vo veľkých topánkach sa vám nikdy nebude behať tak pohodlne, obzvlášť nerovný povrch môže predstavovať nepríjemnú komplikáciu. 

Pľuzgiere a odreniny

Pomocou ponožiek sa dajú odstrániť aj niektoré ďalšie ťažkosti, ako napríklad odreniny alebo vznik pľuzgierov. Hlavnou príčinou týchto nepríjemností totiž býva často práve nevhodná ponožka. Kým začnete obviňovať topánku, je preto dobré najskôr vyskúšať, či sa rovnaký problém objavuje i po výmene ponožiek.

01 - Modified: 2022-02-01 09:24:45 - Feat.: - Title: Ako dýchať pri rôznych bežeckých výkonoch? 02 - Modified: 2022-02-16 12:43:06 - Feat.: - Title: Prečo pri behu lapám po vzduchu? 03 - Modified: 2021-05-11 08:10:23 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 04 - Modified: 2021-03-21 15:51:07 - Feat.: - Title: Nebuď z toho jeleň, Behaj lesmi! Populárna séria sa bude konať aj vo Veľkej Fatre 05 - Modified: 2022-02-07 08:55:25 - Feat.: - Title: Význam dlhých behov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
11. apríl 2024 18:24