StoryEditor

Vlna, nylon, polyuretán. Ako si vybrať správne oblečenie?

13.12.2013, 23:09

Možno to poznáte – pri nákupe študujete ceduľku na bežeckom tričku či inom oblečení a len bezradne krútite hlavou. Čo tie čudné názvy znamenajú? Poradíme vám, aký materiál je odolný proti vetru, aj aký vás zahreje.

Stará múdrosť hovorí, že neexistuje zlé počasie. Je len nesprávne oblečenie. Chlad, vlhko ani vietor už nie sú pre bežcov žiadnou prekážkou. Treba sa len vhodne obliecť. Podľa čoho si však vybrať správny odev? Prinášame prehľad materiálov a ich vlastností, ktoré vám pomôžu zorientovať sa.

Vlákna rastlinného pôvodu

Bavlna tvorí asi polovicu všetkých na svete vyrábaných textílií. V bežeckom ošatení sa jej však radšej vyhnite. Je síce príjemná na dotyk, pružná a mäkká, ale jej schopnosť viazať vodu, resp. pot, ju stavia do polohy bežeckého outsidera.

Bavlnené tričko XXL je aj v letnom období najlepšou cestou k zdravotným problémom. V malej miere sa bavlnené vlákno pridáva do najkvalitnejších zimných ponožiek pre ultrabežcov. Tam má svoje uplatnenie, zabraňuje oderom a tlmí otrasy.

Modal a Tencel sú síce vlákna syntetického pôvodu, ale svojimi vlastnosťami sa približujú k hodvábu. Ich základom je generovaná celulóza získavaná spravidla z bukového dreva. V športových textíliách nachádzajú uplatnenie predovšetkým v letných neelastických modeloch oblečenia. Celulózové vlákno je veľmi jemné, príjemné na dotyk a stopercentne biologicky zničiteľné.

Na rozdiel od bavlny rýchlejšie schne. Preto sa využíva v letných kolekciách hlavne cestovateľského oblečenia, ale aj v spodnej bielizni, väčšinou v zmesiach so syntetickými materiálmi.

Ostatné rastlinné vlákna, napríklad ľan, juta či konopné vlákna, sú skôr dedičstvom minulosti alebo marketingovými pokusmi výrobcov. V modernom bežeckom odeve sa prakticky nevyskytujú. Výnimkou sú občasné kolekcie s obsahom bambusu, ale tieto produkty sa vlastnosťami značne podobajú na výrobky bavlnené, čiže pre vyššie aeróbne záťaže sú viac-menej nevhodné.

Vlákna živočíšneho pôvodu

Najpoužívanejšia je ovčia vlna. Za najkvalitnejšiu sa považuje supertenká srsť juhoamerických lám - alpaka. Okrem toho sa v odevníctve používa aj srsť kozy, známa ako kašmír a mohér.

V športových odevoch sa však stretávame len s ovčou vlnou (najčastejšie z plemena merino). Tento vynikajúci tradičný materiál zažíva renesanciu. Výrobky z vlny merino sú vhodné predovšetkým do vlhkého a studeného počasia, alebo pre ľudí citlivých na chlad.

Vlnené odevy, najmä tzv. „prvá vrstva\\\\", majú niekoľko nesporných výhod. Vlna je pre pokožku najprirodzenejším vláknom. Má výbornú schopnosť viazať pot, pritom na rozdiel od rastlinných vláken hreje. A je približne raz taká drahá ako väčšina syntetických materiálov.

Okrem toho je výrazne antiseptická. Jednoducho povedané, ani poriadne spotené tričko nebude po tréningu smrdieť. Na druhej strane má čisto vlnená pletenina menšiu elasticitu a mechanickú odolnosť, preto sa často kombinuje so syntetickými materiálmi.

Hodváb je asi najdrahšie a najkvalitnejšie vlákno, aké ľudstvo na svoje odevy používa. Oblečenie z hodvábu je mimoriadne jemné a hladké, dokáže sa akoby prispôsobiť teplote. V chlade zahreje, v teple odsáva pot a rýchlo schne. Hodvábne vlákna je možné nájsť aj v športovom oblečení, ale len v najluxusnejších a najdrahších produktoch.

Syntetické vlákna

Rozvoj chemického priemyslu priniesol do oblečenia prevratné zmeny. Prírodné vlákna, predovšetkým bavlnu, nahradili vlákna umelé.

Polyester. Patrí mu najväčší podiel v športovom oblečení. Samotný alebo v zmesi je prakticky v každom bežeckom oblečení. Jeho obrovská variabilita vyplýva z rôznorodých vlastností závisiacich od hrúbky či prierezu vlákna. Je nenasiakavé, má vysokú odolnosť proti ultrafialovému žiareniu, poveternostným vplyvom i chemickým látkam.

Jeho veľkou prednosťou je antistatickosť, tkaniny z polyesteru neelektrizujú. Sú z neho vyrobené napríklad flísy značky Polartec, ľahké zatepľovacie tkaniny používané vo veľmi chladnom počasí.

Pre bežcov je asi najznámejší Coolmax, polyesterové vlákno, ktoré v reze pripomína tropické ovocie karambola. Využíva sa vo všetkých vrstvách bežeckých odevov, podľa gramáží s rôznou hrejivosťou.

Polyamid (obchodne tiež nazývaný nylon či silon) je ľahké a odolné umelé vlákno s veľkou oderuvzdornosťou. Väčšina jeho spracovaní nie je na dotyk taká príjemná ako polyester. Na druhej strane vlákna skupiny tzv. aromatických polyamidov sú jedny z najpevnejších, aké ľudstvo dosiaľ dokázalo vyrobiť (známe ako kevlar). Polyamidové bloky nájdete na namáhaných miestach technicky prepracovanejších modelov predovšetkým vrchného ošatenia - na pleciach, vnútorných stranách členkov a podobne.

Polypropylén je jedným z najľahších vláken. Využíva sa hlavne vo veľmi elastických zmesových pleteninách nízkych gramáží. Nájdete ho v technicky prepracovanejších, a teda aj drahších modeloch. Jeho hendikepom je pomerne nízka mechanická odolnosť. Na druhej strane je mimoriadne jemný a príjemný na dotyk, má vysokú tvarovú stabilitu a chemickú stálosť.

Polyuretán tvorí v nepremokavých materiáloch tenkú súvislú vrstvu – membránu. Tá veľkosťou svojich pórov umožňuje prechod menších molekúl vodných pár z teplejšieho vnútorného prostredia smerom do chladnejšieho vonkajšieho. Tam para skondenzuje na kvapalinu, ktorej molekuly sú väčšie ako póry, a teda ostáva na povrchu.

Tak zjednodušene fungujú membránové vrchné vrstvy, z ktorých je najznámejšia GoreTex. Okrem toho je polyuretán súčasťou Lycry, resp. elastanu či Spandexu. Tieto superpružné vlákna sa nachádzajú vo väčšine priliehavých bežeckých zvrškov a v ponožkách.

Vyberáme v obchode

Na štítkoch odevov výrobcovia zvyčajne definujú zloženie chemickými názvami. Napríklad -  nylon 65 %, Spandex 35 %. Čo z toho vyčítate? Vysoký obsah Spandexu, čo je obchodný názov pre superpružné vlákna s minimálne 85-percentným podielom polyuretánu, v kombinácii s odolným a konštrukčne nosným polyamidom označeným ako nylon znamená pružnú a mechanicky odolnú pleteninu.

Okrem zloženia je veľmi dôležitá aj technika spracovania. Preto môžu mať dve zdanlivo identické tričká s rovnakým chemickým zložením úplne odlišné vlastnosti aj cenu.

Počas mojich športových, hlavne bežeckých rokov som vyskúšal množstvo rôznych odevov. Od tých z veľkých obchodných reťazcov až po najprémiovejšie značky. Zo skúsenosti viem, že lacné produkty označené ako funkčné odevy sú väčšinou antifunkčné. Výnimky však existujú.

Pri výbere oblečenia dajte prednosť predajcom, ktorí sú zároveň aktívnymi užívateľmi ponúkaného sortimentu. Takých obchodíkov je dosť, popýtajte sa na ne iných bežcov. V nákupných centrách sa až na výnimky dobrej rady nedočkáte.

Odpovedzte si na niekoľko základných otázok - ako ste odolní proti chladu, vetru, vlhkosti, v akom počasí ste ešte ochotní behať. Preštudujte si informácie na štítku a berte do úvahy aj údržbu oblečenia (napríklad pranie). Ak ešte nemáte osvedčenú značku, skúste postupne viacero výrobcov. Nenakúpte naraz veľa podobných odevov. A dajte si poradiť, ak máte pocit, že predajca vie, o čom hovorí.

 

Čo znamenajú výrazy na visačkách

CoolMax: čím vyšší obsah, tým nižšia hrejivosť - vhodné do teplého počasia a pre horkokrvných užívateľov
Sinofit, Silver protect, Aigon: materiály s vrstvou striebra, majú antibakteriálne vlastnosti, nemal by sa v nich tvoriť zápach
Lycra, elastan:  čím vyšší obsah, tým je tkanina pružnejšia - odevy s vysokým podielom superpružných vláken, sú úplne priľnavé, tvoria druhú kožu
COOL: odevy vhodné na veľkú fyzickú zaťaž v teplom prostredí
WARM: odevy vhodné do chladného prostredia
ThermoLight: duté vlákno, spravidla polyester, používa sa v hrejivom oblečení
GoreTex, HyVent, Dermizax: priedušná nepremokavá membrána, ktorá zároveň dokáže zvnútra odvádzať výpary - ale len pri nižších teplotách a strednej fyzickej záťaži
Wind Stopper, Wind Proof: oblečenie alebo jeho časť má zvýšenú odolnosť proti vetru, vhodné pre beh v chladnom počasí
Kevlar: výrobok má niektoré časti mechanicky veľmi odolné, tento materiál sa používa hlavne v doplnkoch

Upozornenie: Niektoré názvy uvedené v tabuľke sú registrované obchodné značky

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 06:43