Michal Sváček, MAFRA
StoryEditor

Trojnásobný olympionik Filip Ospalý: Týždeň pred pretekmi už nič nenatrénuješ. Menej býva niekedy viac

10.08.2017, 08:00
Filipa Ospalého (43) pravdepodobne poznáte – je jedným z najlepších českých triatlonistov, pýši sa titulom Ironmana a reprezentoval Českú republiku na troch letných olympiádach- v Sydney, Aténach a Pekingu.

Filip je desaťnásobným majstrov CR v olympijskom triatlone. Pri svojom prvom štarte na dlhom triatlone – Ironman Florida 2013 sa časom 7:28:44 zaradil medzi necelú dvadsiatku atlétov sveta, ktorí zvládli trať 3,8 km plávanie – 180 km cyklistiky a 42,2 km behu pod 8 hodín.

Dokázal toho naozaj mnoho. „Mojim najemotívnejším víťazstvom boli určite majstrovstvá Európy 2001 v Karlových Varoch. Vyhral som, bolo to doma, priamy prenos v Českej televízii. Dobehol som preteky, dvihol ruky nad hlavu. Boli tam všetci moji príbuzní, známi i tréneri. Naplno mi to ale došlo až spätne z médií. Zvládnuť 8 hodín v Ironmanovi je samozrejme super, ale emocionálne vyhrávajú Karlovy Vary.“

Akú regeneráciu využívaš najčastejšie?

Najčastejšie zaradujem spánok- je najlepší a zadarmo. Ďalej potom to, čo mám doma a nemusím kvôli tomu zbytočne cestovať. Takže vírivku a pomôcky Trigger Point Therapy. Perfektne na mňa pôsobí kryo-komora. Ale keďže to by som musel jazdiť večer 20 minúť autom tam a späť, tak ju využívam zriedka. To som radšej doma s rodinou. Najlepší regeneračný tréning je vyplávanie. Napríklad po náročnom behu na dráhe stačí pol hodiny v bazéne a hneď sa cítim lepšie.

Používaš pri tréningu nejakú techniku? Pulzmeter, chytrý náramok, aplikáciu v telefóne, aby si mohol na Facebook zdielať výsledky?

Iba na dráhe pri behu si meriam tep. Nesledujem ho priamo v tréningu, vyhodnotím až potom a zapíšem do denníku. Viem, v akej fáze roka musím behať aké časy, aby som vyhrával. Preto sa sústredím na časy, nie na to, či odbehnem pod alebo na úrovni aeróbneho prahu. Pulzovú frekvenciu navyše ovplyvní okrem výkonnosti športovca aj napríklad ako je teplo, v akom zdravotnom stave je, atď. A hlavne, ak chce niekto behať podľa pulzovej frekvencie, musí najskôr ísť na záťažové testy, kde zistí svoje prahy a podľa nich odvodí zóny, v ktorých má trénovať.

Čo keď ti to „nebehá“ pri pretekoch?

No to sa mi už párkrát stalo. Záleží na tom, ako ďaleko som od domova, aké prestížne preteky to sú, či má cenu to dokončiť. Stalo sa mi, že mi to nebežalo, ale po bicykli som na tom bol celkom dobre a aj kvôli peniazom malo stále zmysel dobehnúť i na 10.mieste. Inokedy som sa po pár bežeckých kilometroch pretekov dostal do prvej päťky, ale potom prišla taká kríza, že keď som si uvedomil, koľko km ma ešte čaká, akí bežci sú za mnou a že by som dobehol okolo pätnásteho miesta bez bodov a bez peňazí, radšej so to zabalil. Za 5 dní ma totiž čakali Majstrovstvá ČR v Brne, preto v tej chvíli bolo pre mňa lepšie šetriť sily na preteky, ktoré som nakoniec vyhral, ako niekde v Las Vegas bojovať o 15.miesto.

Existuje niečo ako najlepšia rada, ktorú si kedy dostal?

Menej je viac. Týždeň pred triatlonom nič nenatrénuješ, aj keď ti intuícia hovorí, že by si mal trénovať veľa. To súvisí práve s tým pretrénovaním a nedostatočnou regeneráciou, o ktorých som hovoril.

Najdôležitejší tip pre beh?

Snažiť sa behať na mäkkom povrchu. Behať po ceste alebo betóne jednoducho vedie k problémom s kĺbmi aj s najlepšími topánkami. Ak môžeš, vybehni niekam na poľnú cestu alebo do lesa.

Zmienil si radu ohľadom behania na mäkkom povrchu. Čo hovoríš na barefoot?

Myslím si, že je to trochu i reklamný ťah a za pár rokov už okolo toho také haló nebude. Niečo na tom samozrejme je, ta pôvodná myšlienka je správna. Ale tí Keňania a Indiáni, o ktorých sa píše v knihách o barefootu, behali bosí už od nepamäti. Ostatní ľudia sú už generáciami naučení na ochranu nôh a majú je inak vyvinuté. Preto samozrejme nemôžeš zo dňa na deň vymeniť odtlmenú obuv za barefoot. Najlepšie je ako vždy rozumný kompromis, skúmať, čo ti vyhovuje.

Je niečo, čo by si chcel odkázať na záver?

Iba aby to športovci nepreháňali a končili tréning s úsmevom na tvári. To by mal byť pocit z väčšiny tréningov, neriešiť, že som niečo neodbehal. Nemusia odbehať za každú cenu 2 hodiny, keď je zima alebo fúka silný vietor. Ak trénujú pravidelne a dlhodobo, tak nejaký vynechaný tréning ich z formy nedostane. 

01 - Modified: 2017-12-05 17:48:40 - Feat.: - Title: Koľko času potrebujete na prípravu na polmaratón, či dokonca aj maratón? 02 - Modified: 2017-11-28 16:57:21 - Feat.: - Title: Desiatka či maratón. Koľko času potrebujete na prípravu? 03 - Modified: 2017-10-04 07:03:49 - Feat.: - Title: Povolený krvný doping, fenomén dnešnej doby. Tréning vo vysokej nadmorskej výške 04 - Modified: 2017-08-12 13:53:32 - Feat.: - Title: Desať tipov, ktoré vám pomôžu nestratiť motiváciu pri behaní 05 - Modified: 2017-07-21 16:20:16 - Feat.: - Title: Dá sa inšpirovať tréningom bežeckého génia Emila Zátopka?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 18:17