StoryEditor

Bolesti päty nepodceňujte. Ich príčinu musíte dôkladne hľadať

04.09.2017, 08:00
Pobolieva vás päta? Tak vedzte, že príčina môže byť v celom pohybovom systéme doslova od hlavy až k onej boľavej päte.

Hľadanie príčiny

Postavenie nôh (chodidiel) ovplyvňuje celú statiku i dynamiku tela. To, ako stojíte na vlastných nohách, sa premieta napríklad až do postavenia hlavy. A tiež naopak – bolesti päty môžu mať svoju príčinu aj na veľmi vzdialených miestach tela, napríklad vo svalových zhlukoch alebo reťazcoch. „Ak sa pri liečbe zameriate len na pätu, nikdy daný problém nevyriešite. Terapia v mieste bolesti nie je účinná, blokáda a bolesť sa vracajú,“ hovorí fyzioterapeutka z dobřichovského Centra komplexnej starostlivosti Jana Týkalová. „Ak však pacienta vyšetrím komplexne, môžem zistiť, že blokáda a napätie v aponeuróze v chodidle a na päte je spojená s blokádou fibuly a napätím v lýtku a tiež s blokádou v oblasti krížovo-bedrového kĺbového systému,“ podáva odborníčka výpovedný príklad spletenca príčin, kedy väzivová blana na päte bolí okrem iného aj kvôli zablokovanej lýtkovej kosti (fibuly). Ak lekár zistí, odkiaľ ťažkosti prichádzajú, zameria na tieto miesta terapiu, s pomocou ktorej uvoľní zablokovanú pätu a zbaví ju tak bolesti.

Takto systémovo však mnoho lekárov neuvažuje, často pracujú len lokálne. Preto je terapia úponových bolestí, ako je tenisový lakeť alebo určité typy bolesti päty, taká problematická. Mechanická lokálna liečba na ne skrátka nestačí.

Test: Päta bolí často kvôli nerovnomernej záťaži, ktorú odhalíte sami jednoduchým vyšetrením. Postavte sa každou nohou na jednu váhu a snažte sa zaťažovať obe nohy rovnako. Rozdiel medzi údajmi na oboch váhach by nemal pri priemernej telesnej hmotnosti presiahnuť štyri kilogramy. Väčšie odchýlenie signalizuje, že pravdepodobne  asymetricky preťažujete jednu stranu tela, a tým tiež pätu, na ktorej väčšina vašej hmotnosti spočíva. V prípade, ak nad ciferníkmi váh odhalíte chybu, uvažujte o prehliadke u lekára. Zle rozložená hmotnosť môže mať mnoho príčin, z nich pripadá do úvahy aj blokáda hlavových kĺbov spájajúcich krčnú chrbticu a hlavu, avšak takú chybu už žiadny test v obchode s váhami neodhalí. Potom, ako vám lekár „odblokuje“ hlavu, upraví sa aj asymetrické zaťaženie v stoji, a tým aj prestanete preťažovať pätu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 11:24