StoryEditor

Deväť krokov k predštartovej pohode

Diabol sa skrýva v detailoch. Mesiace poctivého tréningu môžu vyjsť navnivoč, ak zabudnete na zdanlivo nepodstatné maličkosti. Preštudujte si ich včas- na trati už bude neskoro.

    10 krokov k predštartovej pohode

    1. Prihláste sa. Včasné prihlásenie sa šetrí vaše peniaze. Organizátori spravidla preferujú prihlásenie sa vopred a ako bonus ponúkajú výrazné zľavy. Zaplatenie štartovného v predstihu je pre vás motiváciou: „Keď už som do toho investoval peniaze, tak to predsa nezabalím!“ Pri najväčších maratónoch počítajte s tým, že uzávierka prihlášok je so značným časovým predstihom. 
    2. Zoznámte sa s traťou. Čím intímnejšie vaše zoznámenie bude, tým lepšie. Ideálne je si trať vopred prebehnúť, prejsť na bicykli či in-linoch. Ak takúto možnosť nemáte, pozrite si aspoň jej výškový profil, ktorý spravidla nájdete na webových stránkach pretekov. Vedomosti o tom, kde je stúpanie a kde beh z kopca dôležité aj pre strategické rozmiestnenie vašich povzbudzovačov. Rozmiestnite ich na miestach, o ktorých predpokladáte, že už toho budete mať dosť. Ak tam bude stáť váš priateľ či priateľka, pred ktorým/ktorou sa nechcete zhodiť, môže vás to dokonale motivovať. Keď vám už mäknú kolená, práve oni vám dodajú potrebnú šťavu na to, aby ste sa s úsmevom rozbehli v ústrety ďalšej časti trate.
    3. Trénujte myseľ. Poznanie trate je dôležité aj pre váš mentálny tréning. Neviete, čo to je? Je to snáď tréning, pri ktorom si v duchu predstavujete, že maratón zvládate v novom traťovom rekorde a davy vás zasýpajú kvetinami? Pravda, nejeden zo začiatočníkov si práve toto v hlave naozaj premieta. Po štarte vyráža ako neriadená strela, aby po prvých desiatich kilometroch zistil, že ho ešte čaká ďalších veľmi krutých tridsaťdva. Takže inak. Mentálny tréning znamená, že si v duchu prebehneme trať celého maratónu, ale v tempe, v akom sme sa predchádzajúce mesiace pripravovali.
    4. Zaistite si uvítací sprievod. Toto je veľmi dôležité pravidlo. Ocenia ho začiatočníci, ale jeho platnosť potvrdia aj ostrieľaní športovci. Po maratóne je dobré mať niekoho pri sebe, o koho je možné sa oprieť, niekedy doslova. Pozdĺž celej trate sú rozmiestnení asistenti, ktorí vám budú ponúkať banán  a džús. Maratón je totiž niečo podobné ako absolvovanie zápasu o život: po dobehu si pripadáte ako znovuzrodení, niekedy žiaľ aj mentálne. Z dospelých ľudí sa stávajú deti schopné sa len radovať a tárať dve na tri. Takže je naozaj potrebné mať poruke niekoho, kto sa o vás postará až do chvíle, kým opäť nezačnete vnímať realitu.
    5. Nechajte sa viesť. Ak sa chystáte na prvý maratón, prípadne na osobný rekord, je dobré si zistiť, na aké časy bežia oficiálni vodiči pretekov. Ak sa plán niektorého z nich zhoduje s vaším cieľom, potom stačí sa ho držať počas pretekov. Ak je to nad alebo pod vaše možnosti, osvedčí sa vám „súkromný vodič“. Najlepšie človek, s ktorým ste už niekoľkokrát trénovali, a máte istotu, že vďaka svoji skúsenostiam dokáže správne odhadnúť tempo. Úplne skvelé je, pokiaľ vás navyše dokáže motivovať a vyhecovať z apatie, ktorá prepadne účastníkov maratónu raz dva.
    6. Urobte si inventúru. Niekoľko dní pred pretekom si preverte, či máte pripravené všetky veci, ktoré budete potrebovať. Táto inventúra vám nezaberie veľa času, ale ušetrí vás rizika nervózneho zháňania na poslednú chvíľu.    
    7. Vyšliapte si topánky. Topánky pre preteky musia byť ľahké a dobre vyšliapané. Mali by ste v nich absolvovať aspoň jeden dlhší beh (viac ako 20 kilometrov), aby ste vedeli, že nechystajú pre vaše nohy žiadnu pascu. Väčšina maratóncov dokonca nepoužíva špeciálne pretekárske topánky, ale tie, v ktorých odbehali väčšiu časť prípravy. Pravda je, že bežecký život týchto topánok by mal končiť práve v cieli maratónskej trasy. Potom už im patrí iba miesto vo vašom súkromnom múzeu.
    8. Regenerujte sily. Nezabudnite si obnoviť vnútornú zásobáreň energie – živín, minerálov a enzýmov (podrobnejšie sa o nej dočítate v článku na str. ??). Dôležitým predpokladom pohody na trati je aj psychická rovnováha. Nezaškodí, ak si pred pretekom nájdete čas zájsť do kina, do divadla alebo si prečítať dobrú knihu. Regenerovať môžete aj pri inom druhu športu, napríklad pri plávaní, jazde na bicyklu či golfe. Zájdite si občas na masáž, do sauny alebo do pary.
    9. Preverte sa. Zvlášť dôležitý je tento bod pre tých z vás, ktorí sa do poslednej chvíle boja, či zvolili optimálny spôsob prípravy. V tom prípade si predpíšte previerku – kratší pretek najneskôr dva týždne pred maratónom. Ak vám aj to bude málo, zabehnite si najneskôr desať dní pred maratónom trasu neprevyšujúcu desať kilometrov. Tú ubehnete najviac takou rýchlosťou, ktorú si plánujete ako svoj výsledný priemer pri maratóne. Pri týchto skúškach sa naučíte ovládať predpretekársku trému. Dosť možná pri nich prepálite počiatočné tempo, ale o to väčší pozor si potom dáte pri vlastnom polmaratóne alebo maratóne.

     

    menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
    19. apríl 2024 01:29