StoryEditor

Cítite nevoľnosť pri záťaži? Tieto rady vám môžu pomôcť

09.04.2017, 09:00
Zvracanie a nevoľnosť sa môže objaviť nielen pri pretekoch, ale aj pri ťažkom tréningu.

Čo s tým, ak vás trápia pred štartom,pri záťaži, alebo po dobehnutí nevoľnosť a vracanie? To všetko je nielen nepríjemné, ale môže vás aj dosť spomaliť, alebo dokonca donútiť preteky vzdať.

Pri záťaži: Svaly kradnú krv žalúdku

Zvracanie a nevoľnosť sa môže objaviť nielen pri pretekoch, ale aj pri ťažkom tréningu. Aj v tomto prípade je hlavnou príčinou nedostatok krvi v oblasti tráviacej sústavy.

Kým v pokoji tadiaľ pretečie za minútu viac než 1,5 litra krvi, keď začnú pri behu svaly intenzívne pracovať, poklesne prietok na 0,3 litra za minútu. Ak bežíte v horúcom počasí, môže to byť ešte horšie, lebo kvôli termoregulácii sa výrazne zvyšuje aj prietok krvi v podkoží. Objaviť sa môže, samozrejme, aj hnačka.

Čo s tým:

  • Ak vás zvracanie či nevoľnosť postihuje častejšie, zamerajte sa hlavne na svoj jedálniček, a to nielen pri pretekoch, ale aj pred nimi.

  • Riziko nevoľnosti spôsobuje dehydratáciu, pretože znižuje objem krvi a zvyšuje tak jej nedostatok v oblasti tráviacej sústavy. Pred záťažou i pri nej preto pravidelne dopĺňajte tekutiny – opäť radšej častejšie a v menších dávkach.
  • V posledných 24 hodinách pred štartom obmedzte prísun vlákniny (vrátane tej v ovocí) a tučných potravín. Prekážať môže aj priveľa bielkovín. Niektorí bežci majú dobrú skúsenosť tiež s obmedzením mliečnych výrobkov, neplatí to však všeobecne.
  • Pri pretekoch je okrem dostatočnej hydratácie dôležitý aj príjem minerálov, hlavne draslíka a sodíka.
  • Športové nápoje na preteky by mali byť izotonické alebo hypotonické. Ak si dáte hypertonický nápoj (koncentrácia rozpustených látok v nápoji je vyššia než v krvnej plazme), dôjde k odčerpaniu vody z okolia tráviacej sústavy.
  • Väčšina iontových nápojov má kyslastú chuť, čo môže žalúdok dráždiť. Dopĺňajte ich preto aj inými tekutinami, napríklad bujónom či sladeným čajom s trochou soli. Na žalúdok môže priaznivo pôsobiť aj menšie množstvo koly, mala by však byť zbavená bubliniek.
  • Ak dopĺňate energiu gélmi, zapíjajte ich dostatočným množstvom vody, inak bude efekt rovnaký ako pri hypertonických nápojoch.
  • Vyvarujte sa nadmerného príjmu jednoduchých cukrov, dávka gélu či nápoja obsahujúceho viac než 60 g cukru riziko ťažkostí výrazne zvyšuje.
  • Na občerstvovačkách konzumujte len to, čo máte vyskúšané v tréningu.
  • V krajnom prípade je možné užiť antiacidum.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 11:17