StoryEditor

Nepriatelia rýchlych časov

13.01.2018, 07:00
Je vám ľúto zanechať pretekanie v zime? Samozrejme, veď termínovka je plná nádherných behov. Potom je však dobré vedieť, čo všetko môže v tomto čase i nečase ovplyvniť vašu výkonnosť. Kedy môžete bežať naplno a kedy radšej zvoliť pomalšie tempo.

Už v novembri hocikde môžete pretekať pri teplotách pod nulou – a v januári je to spravidla ešte horšie. Keď sa k tomu pridá veterné počasie, studený dážď, blato, sneh či poľadovica, vznikne kombinácia, ktorá môže poriadne zamávať s našimi pretekárskymi časmi. Voľba správneho pretekárskeho tempa je potom poriadny oriešok aj pre skúsených bežcov.

Treskúci mráz, pomalý čas

Určite ste už veľakrát počuli o tom, že sa máte v chlade poriadne rozcvičiť, pretože svaly sú stuhnuté a hrozí zranenie. Mrazivé počasie však ovplyvňuje našu výkonnosť aj mnohými ďalšími spôsobmi. Z výskumov Thomasa Doubta z Naval Medical Research Institute napríklad vyplýva nasledujúce:

  1. Keď teplota klesne pod nulu, telo obmedzí pri záťaži využívanie tukov ako zdroja energie a o to viac začne spaľovať zásoby sacharidov. To sa prejaví hlavne na tratiach od polmaratónu vyššie, keď vám sacharidové palivo „dôjde“ oveľa skôr, ako ste zvyknutí. Chce to teda mierne spomaliť tempo a častejšie doplňovať cukry.

  2. V mraze stúpa spotreba kyslíka, čo má za následok, že telo pri rovnakej rýchlosti produkuje viac laktátu ako v teplejšom počasí. Kvôli tomu sa do kyslíkového dlhu prepadáme rýchlejšie, ako sme zvyknutí. Dôsledkom je opäť spomalenie, ktoré sa viac prejaví na kratších tratiach.
  3. V chlade tiež klesá svalová sila, preto je na udržanie určitej rýchlosti potrebné zapojiť vyšší podiel rýchlych svalových vláken ako zvyčajne. To má za následok skorší nástup únavy a vyššiu produkciu laktátu.

------

Nie je možné presne povedať, ako veľmi vás tieto procesy spomalia, pretože odolnosť proti chladu je veľmi individuálna. Navyše má telo vysokú schopnosť adaptácie. Negatívne dosahy môžete tiež zmierniť správnou voľbou oblečenia, ktoré zabráni poklesu teploty telesného jadra, poctivším rozcvičením, ale napríklad aj postupným a zámerným posúvaním času tréningu do chladnejších častí dňa, aby si telo zvyklo.

Tip: Zvlášť pred dlhými pretekmi sa zastavte v „sekáči“ a kúpte si nejakú lacnú obnosenú mikinu. Udrží vás v teple pred štartom i krátko po ňom, kým sa telo zahreje, a na prvej občerstvovačke ju môžete s ľahkým srdcom odhodiť.

01 - Modified: 2017-11-02 16:37:08 - Feat.: - Title: Technika behu do kopcov 02 - Modified: 2017-10-04 07:03:49 - Feat.: - Title: Povolený krvný doping, fenomén dnešnej doby. Tréning vo vysokej nadmorskej výške 03 - Modified: 2017-07-21 16:20:16 - Feat.: - Title: Dá sa inšpirovať tréningom bežeckého génia Emila Zátopka?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 00:14