Možno sa vám javí ako samozrejmá, logická príčina únavy, ale aj vám môže chýbať dostatok zdravého spánku, hoci si to možno neuvedomujete. Následne je negatívne ovplyvnená vaša koncentrácia a zdravie. Dospelým sa odporúča spať aspoň 7 až 8 hodín každú noc. Za nedostatok spánku sa považuje aj zlý spánok, spôsobovaný nesprávnou polohou tela na lôžku, alebo nevhodnou posteľou, resp. matracom. Riešenie: Stanovte si spánok ako vašu prioritu a dodržiavajte pravidelný harmonogram spánku. Odstráňte notebooky, mobilné telefóny a podobné zariadenia z miestnosti, v ktorej spíte. Ak budú problémy s únavou pretrvávať, požiadajte o pomoc lekára.Flickr
StoryEditor

Spánok pomáha chudnúť. Čo by ste mali o ňom vedieť?

16.02.2018, 23:00
Tieto tri veci by o spánku mal vedieť každý bežec.
  1. Spánok pomáha chudnúť

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ľudia, ktorí spia menej, budú štíhlejší oproti tým tým „spavším“, pri spánku sa predsa spotrebováva oveľa menej energie ako v bdelom stave. Opak je však pravdou.

V rokoch 1986-2006 prebiehal v USA rozsiahly výskum, ktorý na skupine viac ako 70 000 žien stredného veku skúmal súvislosť spánkových zvyklostí a telesnej hmotnosti. Výsledky boli prekvapivé – spomedzi žien, ktoré spali denne v priemere 5 hodín, trpelo nadváhou 32%, z tých, čo spali 6 hodín denne, iba 12% a z tých, ktoré nočnému odpočinku venovali 7 hodín, dokonca iba 6%. Rozdiely boli aj vo váhových prírastkoch v priebehu štúdie. Zatiaľ čo na ich začiatku ženy z päťhodinovej skupiny vážili v priemere o 2,7 kg viac ako respondentky zo skupiny sedemhodinovej, po dvadsiatich rokoch predstavoval  priemerný rozdiel neuveriteľných 16 kg.

  1. V zime inak ako v lete?

Vynálezu umelého osvetlenia vďačíme okrem iného i za to, že nemusíme prispôsobovať svoj denný rozvrh vonkajším podmienkam. Vďaka tomu sa tiež prakticky nelíšia naše zimné spánkové zvyklosti od tých letných. Otázkou však je, či je to dobre – naši predkovia sa totiž po dlhých tisícročiach vývoja museli prispôsobiť práve rozdielnej dĺžke dňa v priebehu roka.

Zaujímavý pokus v tomto smere urobil americký bádateľ Thomas Wehr. Skupine zdravých mužov, ktorí netrpeli žiadnou poruchou spánku, navodil v uzatvorených priestoroch svetelné podmienky zimného dňa – denne mali po 10 hodín rozsvietené a mohli vykonávať bežné úkony a potom mali za úlohu 14 hodín odpočívať v absolútnej tme. Zistil pritom, že prakticky všetci po krátkej dobe výrazne zmenili svoj spánkový rytmus, nielen že spali celkovo dlhšie, ako u nich bolo obvyklé, ale spánok navyše rozdelili do dvoch častí, medzi nimi boli značnú časť hore. Po prebudení potom udávali, že sú neuveriteľne odpočinutí a majú „krištáľovo čistú myseľ“. 

  1. Jet Lag: syndróm diaľkových letov

Chystáte sa na preteky do ďalekej cudziny a budete pri prelete prekonávať viac časových pásiem? Potom sa môžete ľahko stretnúť s takzvaným Jet Lag syndrómom, inak povedané s ťažkosťami vznikajúcimi v súvislosti so synchronizáciou vnútorných hodín s novými časovými podmienkami. Tu je niekoľko rád, ako nepríjemné prejavy redukovať na minimum.

-Na mieste najprv začnite s ľahším tréningom a intenzitu zvyšujte postupne. Fyzická záťaž pôsobí priaznivo v skorých ranných hodinách.

-Už pred odletom začnite pomaly posúvať dobu zaspávania a vstávania podľa smeru očakávaného časového posunu.

-Môže vám pomôcť, ak sa budete počas určitých hodín vystavovať jasnému svetlu (vhodné sú napríklad svetelné boxy využívané pri terapii zimných depresií), a to ako pred odletom, tak neskôr na mieste. Pri letoch na východ sa vystavujte svetlu v skorých ranných hodinách (medzi piatou a desiatou ráno), zatiaľ čo poobede a večer vyhľadávajte skôr šero a tmu. Pri cestách na západ voľte opačný postup.

Pri problémoch so zaspávaním odporúčajú niektorí odborníci užívanie melatonínu, to však vždy konzultujte s lekárom.

01 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 02 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 03 - Modified: 2023-12-04 11:15:10 - Feat.: - Title: Ako sa vyhnúť nechcenému zvyšovaniu váhy? 04 - Modified: 2023-07-14 09:30:16 - Feat.: - Title: Rady pre skúsených bežcov aj „hobíkov", ako potrénovať a schudnúť 05 - Modified: 2023-05-24 09:14:22 - Feat.: - Title: Beh je ideálny prostriedok na redukciu hmotnosti
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 14:43