So zvyšujúcim sa vekom dochádza k úbytku svalovej hmoty a rednutiu kostí –osteoporóze. Starší ľudia preto musia vynaložiť viac energie a úsilia na vykonávanie bežných aktivít, akou je napríklad chôdza, čo vedie k celkovému oslabeniu a únave. Riešenie: Najdôležitejšie je v tomto prípade predchádzať zlomeninám, pretože kosti sa stávajú krehkými. Lekár vám pravdepodobne predpíše medikamentóznu liečbu.rungo.idnes.cz
StoryEditor

Dbajte, po čom beháte

15.03.2018, 07:00
Každý povrch vplýva na telo bežca inak. Rozdiel je v účinkoch tréningu, v možnostiach ovplyvniť techniku a rýchlosť behu, ale hlavne v miere rizika prípadných zranení.

Spätný náraz do nohy je pri tvrdom povrchu rovný dvojnásobku až trojnásobku hmotnosti bežca. Niektoré podklady spôsobujú pri dopade nohy spätný náraz, iné ho naopak utlmujú a znižujú tým riziko zranenia. Platí, že čím tvrdší povrch tým väčší spätný náraz.

Nebezpečenstvo úrazu a zranení sa zvyšuje pri behu na nerovnom povrchu, ktorý zväčšuje nápor na členkový a kolenný kĺb. Najdôležitejšie vlastnosti pri výbere tréningového povrchu sú preto jeho tvrdosť a (ne)rovnosť. Žiadny povrch nie je ideálny. Vo všeobecnosti však možno povedať, že primerane mäkký a hladký (rovný) je najlepší, kým tvrdý a nerovný povrch je zasa najhorší.

Dôležité je aspoň občas a v primeranom rozsahu striedať povrchy. Zmierňuje to opotrebovanie tela a zvyšuje odolnosť voči zraneniam. Zmeny povrchov však nesmú byť  radikálne, lebo by mali presne opačný efekt. Pre ľudí dlhodobo behajúcich na jednom type povrchu je preto veľmi nebezpečná jeho rýchla zmena. V nasledujúcej časti rozoberieme výhody a nevýhody rôznych druhov povrchov.

Tráva

Rovný a pokosený trávnatý povrch (najlepšie na dva až tri centimetre) sa pre väčšinu bežcov považuje za ideálny.

Výhody

Minimálny vplyv na kĺby a šľachy. Nepatrná reakcia minimalizuje riziko zranení a pritom vyžaduje  intenzívnu svalovú prácu

Nevýhody

Väčšina trávnatých povrchov je nerovná, čo zvyšuje riziko podvrtnutia členkov a vzniku problémov s achilovkami. Okrem toho nie je ľahké nájsť rovnú plochu, kde sa dá bez obmedzenia behať. Keďže trávnatý podklad si v porovnaní s inými vyžaduje intenzívnejšiu svalovú prácu, odporúčame len pre bežcov s pružnými členkami a v dobrej kondícii.

01 - Modified: 2021-03-21 15:51:07 - Feat.: - Title: Nebuď z toho jeleň, Behaj lesmi! Populárna séria sa bude konať aj vo Veľkej Fatre 02 - Modified: 2019-09-02 20:09:11 - Feat.: - Title: Skákanie a hopsanie – tréning reaktívnej (dynamickej) sily 03 - Modified: 2019-08-19 13:46:26 - Feat.: - Title: Aký je správny tréning pri chudnutí? Pravda o spaľovaní tuku 04 - Modified: 2019-08-07 09:40:59 - Feat.: - Title: Trailové výzvy u nás doma a najlepšie trailové podujatia v Európe 05 - Modified: 2019-06-21 18:31:50 - Feat.: - Title: Trailového bežca napadla puma. Američan ju zabil holými rukami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:51