StoryEditor

Slnečné okuliare- nutnosť na horách i pri popoludňajšom behu

04.04.2018, 08:00
Vedeli ste, že bežné dioptrické okuliare ani kontaktné šošovky s UV filtrom nemusia vaše oči pred UV žiarením adekvátne ochrániť? Alebo to, že dlhodobé žmurkanie do slnka môže byť jednou z príčin poškodenia zraku?

Ľudské oko je niekedy až prekvapivo odolný orgán, ktorý vydrží veľa a spamätá sa aj z nepríjemných mechanických poškodení. Tým menej si však uvedomujeme, akú „paseku“ na ňom môže napáchať obyčajné slnečné žiarenie. Na všetko okolo neho a jeho vplyvu na zdravie oka sme sa spýtali očných lekárok Jany Mikšovskej z pražskej kliniky DuoVize a Markéty Pixovej z Očnej kliniky Horní Počernice.

Mladí hrdinovia, starí slepci

Žmurkť do slnka s pokrivenou tvárou a tvrdiť, že vám slnečné žiarenie vlastne vôbec nevadí, nie je žiadne hrdinstvo. Vám možno nevadí, ale vašim určite očiam áno. Ultrafialové žiarenie môže viesť k poškodeniu jednotlivých štruktúr oka, predovšetkým rohovky, šošovky a sietnice. „Pobyt na slnku je pre oči nebezpečný hlavne v prípadoch nižšej koncentrácie ozónu v atmosfére, kedy je výrazne vyššia intenzita UV žiarenia. Oči by si v takom prípade mali chrániť nielen pacienti po očných operáciách, napríklad po laserovej refrakčnej operácii či po implantácii vnútroočných šošoviek, ale aj ľudia so zdravými očami, ktorí žiadnu očnú operáciu nemali,“ hovorí Jana Mikšovská. Vyvracia tak mýtus o tom, že keď máme oči zdravé, nemôže im dlhodobé pôsobenie UV žiarenie ublížiť.

Markéta Pixová zas varuje pred pomalými nenápadnými poškodeniami oka. Prichádzajú síce v neskoršom veku, ale podcenením prevencie si zakladáme na problém už v mladosti. „Svetelné UV žiarenie prispeje pri dlhodobom pôsobení k urýchleniu vzniku nevratných zmien na sietnici a videní. Vplyv UV žiarenia na vznik vekom podmienenej makulárnej degenerácie, teda nevratných zmien centrálneho videnia na sietnici, je dlhodobo známy, toto ochorenie sa spravidla prejavuje vo vyššom veku zhoršením videnia hlavne pri čítaní a ťažko sa lieči, preto je tak dôležitá prevencia. A okrem ochrany pred UV žiarením je to strava bohatá na vitamíny a zdravý životný štýl,“ vysvetľuje doktorka Pixová.

 

Nenechajte si prekaziť dovolenku zápalom

Obe lekárky varujú pred extrémnymi prípadmi, ako je pozorovanie zatmenia Slnka bez špeciálnych ochranných okuliarov. V takom prípade môže prísť k vypáleniu makuly, teda miesta v oku s najostrejším videním, a tým pádom i k nevratnej slepote. No nielen takéto extrémne prípady stoja za závažným poškodením očí. 

 Neznamená to, že by sme sa mali báť pozrieť do slnka, ale na deň strávený na hrebeňoch hôr by sme si slnečné okuliare rozhodne zobrať mali. Zornica oka reaguje ako clona fotoaparátu a reguluje množstvo slnečného žiarenia, ktoré dopadne na sietnicu. „Napriek tomu dlhodobý pobyt v miestach intenzívneho slnečného žiarenia, teda pri mori alebo vo vysokej nadmorskej výške, môže vyvolať drobné efekty epitelu rohovky a s tým spojenú výraznú bolesť oka,“ hovorí doktorka Mikšovská. Pocity podobné zápalu spojiviek, ktoré je potrebné liečiť pomocou protizápalových kvapiek, nám dovolenku rozhodne nespríjemňujú.

 

01 - Modified: 2022-02-21 14:45:05 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 02 - Modified: 2021-09-21 13:16:38 - Feat.: - Title: Športový psychológ Peter Kuračka: Mentálny tréning je veľmi dôležitý 03 - Modified: 2021-08-10 11:41:39 - Feat.: - Title: Vek nie je len číslo 04 - Modified: 2019-12-09 19:46:36 - Feat.: - Title: Rusko vylúčili z olympiády aj MS. Môžu si za to sami, vraví Barteková 05 - Modified: 2019-11-30 14:06:43 - Feat.: - Title: Športovať iba raz týždenne nemá zmysel, ale je to stále lepšie ako nerobiť nič
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:03