Flickr
StoryEditor

Bojíte sa konečne vybehnúť? Zbavte sa komplexov, nerobte si prekážky ako alibi svojej pohodlnosti

07.07.2018, 00:00
Patríte medzi chronických budúcich bežcov, ktorí by naozaj vybehli, ale... vždycky nájdu nejaké „ale“? Nerobte si prekážky ako alibi svojej pohodlnosti. Ak vás trápi pocit hanby spôsobený vašou hmotnosťou či vekom, mám pre vás odkaz zo svojho pohľadu bežkyne.

A povedzme si to na rovinu: Ak sa hanbíte, verte, že od nás ostatných bežcov zažijete v najhoršom nevšímavosť. A o to predsa ide. V tom lepšom prípade vás čaká úsmev, povzbudenie alebo dokonca stupne víťazov v menej obsadzovaných kategóriách.

 Starí: lepšie neskôr ako neskoršie  

Zahoďte všetky obavy, že behanie je pre mladších a vy medzi nimi nemáte čo hľadať. Hoci ako ste starí, vždy stretnete staršieho bežca. Ak nie, gratulujeme, ste ašpirant na prvé miesto svojej vekovej  kategórie akýchkoľvek pretekov, stačí sa rozbehať a zúčastniť, a to je predsa motivujúce! Proti svojim vrstovníkom máte navyše jednu výhodu: ešte ste sa behom neopotrebovali a zatiaľ čo im osobáky klesajú, vám môžu jedine stúpať.

Mladí: nízky vek je výhoda

Vzbudzujete obdiv už iba tým, že o behu ako pohybu rozmýšľate. Vaši rodičia a ich vrstovníci si vo vašom veku vybudovali averziu na beh kvôli tisícpäťstovke, obľúbenému trestu všetkých telocvikárov socialistického školstva, ktorí nás na štart púšťali s jedinou „radou“: je to na čas a na známky. Preto smelo do toho a nezabudnite, že pre vás platí to isté, čo pre starších - vaša kategória je takmer prázdna a šanca umiestniť sa „na bedni“ je veľká, kým sa z kategórie „juniori“ prehupnete do žien/mužov. Skúste to stihnúť!

Tuční: behanie je sexy

Áno, a to v akomkoľvek tempe. Teda i vo vašom tempe. Viete, čo nie je sexy? Vidieť obézneho človeka zadýchaného zo stláčania prázdneho vrecúška po chipsoch. Pre tých, ktorí o behaní iba snívajú a sú svedkami vášho pokusu o túto fyzickú aktivitu, ste príliš rýchli. Nezvládli by vám robiť ani domestika. A tí, čo majú na svojom tachometri už niekoľkú sezónu, si dobre spomínajú na svoje začiatky a obdivujú vašu usilovnosť. Šľachovitým závislákom iba splývate s mihajúcim sa okolím, tí vás neriešia. Neriešte ani vy ich.

Tenkí: pastva pre oči

Máte mindrák z toho, že nemôžete pribrať? Tu  vám vaše ne-kilá budú priamo závidieť. Zapadnite do sveta bežcov, kde každý túži zhodiť váhu, či už kvôli vysneným rifliam veľkosti „do-toho-sa-nezmestím“, alebo rýchlejším časom na pretekoch. Verte, že veľa nás bežcov sa cíti byť pri behu ako laň, ale vy tak, na rozdiel od nás, budete i vyzerať. Zahoďte pocit hanba urobte prvý krok. Kým to neskúsite, nemôžete tvrdiť, že to nejde. Svoj prvý krok ostatne jedného dňa urobili všetci (bežci).

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 08:39