Pexels
StoryEditor

Dajte si pozor na nedostatok vápnika. Vo svojej strave ho nepodceňujte

31.08.2018, 08:00
Autor:
redred
V dnešnej dobe, keď sa na nás odvšadiaľ valia informácie, aké vitamíny a minerály by sme mali prijímať, je dobré vedieť, prečo sú pre nás vlastne dôležité a ako a koľko ich treba vôbec prijímať.

Isto si pamätáte, ako nám mamy vraveli, že musíme piť mlieko, aby sme mali zdravé kosti a zuby.

A tak preto, ak nám v tele chýba vápnik, pocítime to práve na kostiach a zuboch. Telo si ho totiž potrebuje odniekaľ zobrať, čo potom smeruje k osteoporóze a paradentóze. A samozrejme k tomu sa môžu pridať hnačky, vypadávanie vlasov a lámavosť nechtov. Pretože telo dá najavo, ak mu niečo chýba.

Ako ho prijímať
S ničím to však netreba preháňať a ak by sme ho prijímali nadbytok, ani to nie je správne. Hrozí nebezpečenstvo srdcových chorôb, obličkových kameňov, starnutie a degenerácia - za nadmerné užívanie sa považuje viac ako 1500 mg za deň. Aj v stravovaní treba mať rovnováhu.

Denne by sme mali potravou prijať 1000 až 1200 mg vápnika a k tomu 350 až 400 mg magnézia,“ potvrdzuje výživová poradkyňa a nutričná špecialista Ľubica Trnková. Vápnik je nenahraditeľný pre zdravú funkciu buniek, svalov, prenos nervových vzruchov, znižuje hladinu cholesterolu a tiež napomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku. Nie je však jedno, ako oba minerály prijímame, čo je možno najčastejšia chyba.

Jeden z najväčším benefitov vápnika je aj to, že napomáha efektívnemu vstrebávaniu spomínaného magnézia. Práve to možno veľa z nás nevie – životne dôležité magnézium by sa nemalo vo veľkom množstve prijímať individuálne, ale práve v kombinácii s vápnikom.

Prijaté magnézium, či už z jedla alebo výživových doplnkov, tiež ešte neznamená, že je aj vstrebané. Práve preto je nevyhnutný vápnik, no tiež nie hocikoľko - ale ideálne v optimálnom pomere 1:3. A najefektívnejším spôsobom ako oba minerály telu dodať je pitie vody. Z nej sa vstrebe až takmer 60 percent magnézia, pričom zo stravy a výživových doplnkov len 30-40 percent. Tieto dva minerály by teda nemali fungovať jeden bez druhého, a v takomto pomere ich ponúka napríklad slovenská magnéziová voda Gemerka. Okrem ostatných benefitov navodzuje aj rovnováhu v organizme.

Najmä ženy
Ďalšie zdroje vápnika sú mlieko a mliečne výrobky, ale aj lieskové či vlašské orechy a sója a veľa si dokáže telo zobrať aj zo zeleniny ako je karfiol, brokolica, kel či hlávková kapusta, čínska kapusta a pod. A čo by ste mali naopak vylúčiť? Potraviny s vysokým obsahom fosforu a vlákniny, nadmernú konzumáciu kofeínových nápojov a tiež fajčenie a pitie alkoholu.

Veľký pozor na nedostatok vápnika by si mali dať najmä ženy. Pár dní pred menštruáciou cítia zvýšenú potrebu vápnika a ak chýba, môže to spôsobovať napätie či podráždenosť.

Ďalším obdobím je napríklad tehotenstvo a dojčenie. „Vieme, že v tomto období sa odporúča prijímať magnézium, pretože jeho nedostatok môže vyvolať predčasnú činnosť maternice a tým môže dôjsť k predčasnému pôrodu alebo potratu. Ale zase - ideálne je ho prijímať práve spolu s vápnikom,“ potvrdzuje Trnková.

Akú úlohu zohráva vápnik v našom tele?
Dôležitá stavebná látka pre zdravé kosti a zuby
Nenahraditeľný pre zdravú funkciu buniek, svalov, prenos nervových vzruchov
Znižuje hladinu cholesterolu, napomáha efektívnemu vstrebávaniu magnézia
Podporuje hormonálnu rovnováhu a imunitný systém
Pomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku

01 - Modified: 2023-12-05 14:03:22 - Feat.: - Title: Mlieko a mliečne výrobky sú naším najhodnotnejším zdrojom vápnika 02 - Modified: 2023-08-02 08:54:56 - Feat.: - Title: Potením sa stráca nielen voda, ale aj minerály 03 - Modified: 2018-07-31 15:28:46 - Feat.: - Title: Pitný režim v lete je dôležitý. Ale netreba to s ním preháňať 04 - Modified: 2017-11-23 19:08:09 - Feat.: - Title: Čo (ne)robiť pred veľkými pretekmi?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 18:48