pexels.com
StoryEditor

Vlasy v behu: poškodiť ich môžu gumičky, sponky i agresívny pot

11.10.2018, 08:00
Pri športe dostávajú vlasy, hlavne tie dlhé, poriadne zabrať. Môžu sa lámať, rozstrapkať, ale trpia aj pôsobením potu. Vyspovedali sme kaderníčku a zistili sme ako vlasy pri aj po športe ochrániť a ešte navyše vyzerať štýlovo.

„Skúste bežať päť kilometrov naplno a ešte aj vyzerať pri tom dobre,“ odpovedal vraj raz Emil Zátopek na otázku, prečo má pri behu tak usilovne zaťatý výraz. Reklama jedného veľkého bežeckého podniku zas hlási, že všetci bežci sú krásni. My ženy, ktoré dbáme nielen na svoju kondíciu, ale i upravený zovňajšok, by sme mohli polemizovať – pokrčené  a spotené vlasy na kráse rozhodne nepridajú.

Vlasy, a to ani tie predlhé, nás však rozhodne nemusia pri behu rozptyľovať. Stačí si ich správne upraviť. Svoje by nám o tom určite povedala napríklad americká bežkyňa Jordan Hassayová, ktorá bola známa nielen svoji hviezdnymi juniorskými výkonmi, ale práve i hrivou blond vlasov, siahajúcich až po zadok.

Účes ako kritérium pre nerušený tréning

Z pohľadu kaderníčky je účes pri športe nielen estetickým doplnkom, ale i praktickým riešením. „Nejde iba o pohodlie, ale i o zdravie vlasov a v neposlednom rade o to, že zlý účes vás môže doslova brzdiť alebo rozhadzovať rytmus – napríklad voľný vrkoč v prípade veľmi dlhých vlasov,“ hovorí kaderníčka Iva Borovská a dodáva: „Myslím, že niekedy vás vlasy môžu pripraviť aj o medailu – svoje by o tom možno mohli rozprávať niektoré výškarky.“ Pri športe je pekný vzhľad účesu skôr príjemným bonusom. Podľa kaderníčky je hlavné to, aby sme vlasy uchránili pred zaťažením a poškodením. Záleží samozrejme aj na dĺžke vlasov. „Čím dlhšie, tým viac vlasy pri športe trpia. Ak si pred vybehnutím iba stiahnete vlasy gumičkou, zamyslite sa nad tým, čo robia pri pohybe: rôzne poskoky vrkoč rozkmitajú, účes vás môže ťahať, možno sa vytrhne pár vlasov a môže vás aj rozbolieť hlava. Alebo sa účes povolí a vám to nedá, aby ste počas tréningu päťkrát nezastavila pre jeho úpravu,“ vypočítava Iva Borovská vlasové ťažkosti bežkýň. Dodáva, že vlasy sa pri športe neničia iba mechanicky, ale i pôsobením potu či prípadne ďalších nečistôt. 

Pozor na mechanické poškodenie vlasov

Okrem „psychologického“ hľadiska – teda aby sme sa nenechali zbytočne rozptyľovať poletujúcimi vlasmi – je vhodný účes na šport dôležitý i pre zdravie vlasov samotných. Napríklad príliš pevné gumičky s kovovými časťami a sponky môžu vlasy pri pohybe poškodiť a potrhať. „Utiahnutý vrkoč  navyše vytvorí na vlasoch nepeknú vlnu, čo sa práve príliš nehodí, keď sa po cvičení ešte niekam chystáte,“ hovorí kaderníčka a pridáva radu: „Do fitka som sa naučila nosiť plastovú špirálovú gumičku, ktorá výborne drží a vlasy nepoškodzuje. Dnes je navyše k dispozícii i v „strong“ verzii pre veľmi dlhé a husté vlasy.“ Ideálnym účesom na šport je ale podľa odborníčky klasický alebo francúzsky vrkoč: „Vlasy sú vďaka nemu kompaktné a nemajú možnosť sa poničiť ani zachlpiť.“ Ak máte krátke vlasy, je sponka niekedy nutnosťou. Dávajte ale pozor, po ktorej siahnete. „Pre upevnenie pätky alebo ofiny odporúčam malé, pevné, plastové škripce. Ideálna je však mäkká látková čelenka, ktorá vlasy stiahne z čela, nezaťaží ich a ešte saje pot,“ radí Iva Borovská.

Pot môže vlasy „odfarbiť“ i vysušiť

Druhým nepriateľom vlasov je pot. Nie že by vlasové vlákno vyložene ničil, ale môže zaťažovať a urýchľovať mastenie vašej hrivy. „Záleží na každom, ako veľa sa potí a ako je jeho pot agresívny,“ hovorí kaderníčka a pokračuje: „Niekedy sú výsledkom iba ľahko vlhké vlasy, ktoré ani nie je potrebné hneď umyť – stačí vysušiť fénom a môžete ešte dva dni fungovať. Ak trpíte na silné potenie, je lepšie vlasy vždy po tréningu umyť, prípadne iba dôkladne prepláchnuť teplou vodou. „Agresívny pot vlasy totiž nielen dôkladne zamočí, ale môže spôsobiť i množenie baktérií, podobne ako napríklad v oblečení. Výsledkom môže byť „iba“ zápach, ale tiež nepríjemný ekzém, ktorý sa na pokožke hlavy nelieči práve ľahko. Kaderníčka zmieňuje ešte ďalší vedľajší efekt: „Poznám prípady veľmi náruživých športovkýň, ktorým pot rozpustil pigmenty vlasovej farby pri korienkoch. Tento problém môže vyriešiť použitie profesionálnej farby v kaderníckom salóne, ktorá obsahuje lepšie pigmenty a vydrží väčšiu záťaž.“ Mokré, teda i spotené vlasy nie je dobré vystavovať mrazivým teplotám. Ak sa vám hlava veľa potí, vsaďte v zime radšej na čapicu. „Pot vlasové vlákno hydratuje podobne ako voda. Efekt je teda rovnaký, ako keď vyrazíte do mrazu s nedosušenými vlasmi: molekuly vody zamrznú, čo vlas vysuší a bude mať väčšiu tendenciu sa lámať, rozstrapkať alebo i vypadávať,“ dodáva kaderníčka.

Zásady vlasového stylingu pre bežkyne

Pred tréningom nepoužívajte stylingové prípravky. „Lak na vlasy alebo tužiaci gél je lákavý, ale v kombinácii s potom môže z vlasov vytvoriť s nadsázkou jeden veľký zlepený dred,“ varuje kaderníčka. Ak sa teda po behu nechystáte si hneď umyť hlavu, je lepšie sa pri ňom radšej trochu rozcuchať a vlasy vysušiť a upraviť lakom či sprejom až neskôr. Keď sa po tréningu chystáte do spoločnosti a na umývanie nie je čas, zachráni vás dokonale uhladený vysoký vrkoč. „Ak už vlasy nevyzerajú dobre, vsaďte na mokrý, uhladený vzhľad. Použite stylingový gél s takzvaným wet look efektom a vlasy pred stiahnutím dokonale uhlaďte. Efektný je i na krátkych vlasoch, sčesaných dozadu,“ radí kaderníčka. „Pri rozčesávaní pochlpených  vlasov môžeme niekedy prísť i o celé pramene nebo vlasy pretrhať,“ hovorí Iva Borovská. Najlepšia je prevencia – teda zapliesť vlasy do vrkoča nebo použiť viacej gumičiek za sebou. Ak už sa vám vlasy pochlpili, rozčesávajte ich pomaly odspodu riedkym hrebeňom nebo špeciálnou kefou na vlasy.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 05:06