Dreamstime
StoryEditor

Cukrovka, rakovina, epilepsia... Ako ovplyvní behanie vážna diagnóza?

20.11.2018, 20:01
Aké sú kontraindikácie behu a chorôb, pri ktorých by ste mali zdanlivo sedieť v obývačke na gauči alebo rovno spísať závet? Prinášame zoznam závažných ochorení, ktoré vás pri určitom režime nutne nemusia vyradiť z bežeckého života.

Cukrovka (diabetes mellitus)

Cukrovka je porucha metabolizmu sacharidov. Jej hlavným prejavom je zvýšená koncentrácia glukózy v krvi. Kvôli vyššej hladine krvného cukru nad normou je spojená s komplikáciami v malých a veľkých tepnách a vedie k väčším rizikom infarktu, mŕtvice, nefropatii a diabetickej neuropatii.

Sú však známe i prípady vrcholových športovcov, ktorí ňou trpia. Väčšinou to bývajú diabetici prvého typu, mladí ľudia užívajúci inzulín. „Pohybová aktivita zvyšuje spotrebu glukózy, znižuje teda stav glykémie a zlepšuje prekrvenie tkanív. Pohyb je pre diabetika z dlhodobého hľadiska prospešný. Z krátkodobého hľadiska je tu však riziko hypoglykémie (nedostatku cukru v krvi). Ak sa telesná aktivita preženie, hladina cukru v krvi prudko klesne a môže nastať bezvedomie až kóma. Pre mozog je to veľká rana a takým situáciiách musí športovec vedieť predísť,“ hovorí lekár Kamil Bezděk.  

Väčšina aktívnych ľudí vie príjem cukrov i inzulínu vzhľadom k pohybovej aktivite korigovať. V rámci tréningu poznávajú svoje telo tiež z tejto stránky a vedia teda  rozpoznať, kedy zastaviť a predísť nebezpečnej situácii. Extrémne vytrvalostné športy nie sú úplne vhodné, ale rozumne robený beh je rozhodne prospešný.

Choroby srdca

Ide o skupina ochorení zahrnujúce napríklad ICHS, srdcovú nedostatočnosť, arytmiu, hypertenziu. Ani choroba srdca nemusí znamenať stopku pre behanie. Žiarivým príkladom je šéfredaktor českej edície RUNGO Marek Odstrčilík, ktorý behá aj po operácii rozšírenej aorty. „Pohybová aktivita je významná hlavne pre primárnu prevenciu, teda pre zníženie rizika vzniku ochorenia, a terciárnu prevenciu, teda pre samotnú rekonvalescenciu po prekonanom ochorení. To je dôležité kvôli zabráneniu zhoršenia stavu dotyčného. Odporúča sa hlavne aeróbna záťaž, veľmi vhodný je beh pomalším tempom. Výborná je tiež chôdza, hlavne intervalová rýchla chôdza do únavy, po ktorej nasleduje spomalenie k odpočinku a po vydýchaní opäť rýchla chôdza. Vždy je však nutná konzultácia s ošetrujúcim lekárom, ktorý zvolí záťaž na základe funkčného vyšetrenia, ergometrie či spiroergometrie,“ popisuje Bezděk.

Pri príznakoch, ako je bolesť na hrudi, nedostatok dychu, nepravidelné búšenie srdca, pohybovú aktivitu chorý samozrejme ihneď prerušuje. Obozretnosť je na mieste aj v chlade, pri pohybe vo vyšších nadmorských výškach a pri zdravotnej indispozícii, ako je viróza.

Choroby pľúc

Ide o choroby ako astma bronchiale, či CHOPN (chronická obštrukčná pľúcna choroba). Bežci vedia svoje aj o tom, že vás nemusí zastaviť ani choroba pľúc. „V minulosti mali chorí obmedziť pohybové aktivity hlavne pri pozáťažovej astme. Dnes je pohybová aktivita súčasťou liečby. Nevyhnutné je dostať ochorenie pod kontrolu pomocou farmakoterapie a režimových opatrení, teda prestať fajčiť a eliminovať alergény z prostredia,“ popisuje športovanie s astmou Bezděk a dodáva, že pre tento typ ochorenia je vhodná kombinácia aeróbnej a anaeróbnej záťaže. „Liečená  astma bronchiale dokonca nevylučuje ani možnosť športovať na vrcholovej svetovej úrovni,“ dodáva odvahu do žíl všetkým „kašlajúcim“ bežcom lekár.

Skolióza

Skolióza je trojrozmerná deformácia chrbtice typická sklonom či posunom stavcov. Najskôr je nutné vyšetrenie fyzioterapeutom, až po ňom lekár odporúča vhodný typ pohybovej aktivity. „Jedinou kauzálnou liečbou je posilňovanie paravertebrálnych svalov, teda svalov držiacich stavce a chrbticu. To však musí byť vykonávané cielene pomocou špeciálnych cvikov podľa postihnutej oblasti. Beh nemusí byť vo všetkých prípadoch práve ideálny, odporúča sa napríklad cyklistika,“ radí Bezděk.

Kŕčové žily (varixy)

Kŕčové žily je žilné ochorenie, pre ktoré je typické zväčšenie a vakovité vydutie povrchových žíl. Zníženie náplne žíl dolných končatín je možné dosiahnuť zapojením takzvanej svalovej pumpy, teda rytmickým zapojením svalov stehenných a hlavne lýtkových. To napomáha žilnému návratu, a teda spomaľovaniu prietoku krvi v oslabených žilách.

„Beh je veľmi vhodný ako v prevencii, tak v liečbe, hlavne v ranných štádiách. Pri pohybovej aktivite je vhodné končatinu stiahnuť kompresnou pančuchou či návlekom, na noc naopak povoliť a končatinu položiť na vyvýšené miesto,“ popisuje Bezděk.

Nebezpečenstvo varixov spočíva v turbulentnom prúdení krvi pri jej spomaľovaniu prietoku s rizikom tvorby krvných zrazenín, ktoré sa môžu pri pohybovej aktivite uvoľniť do krvného obehu a spôsobiť upchanie konečnej cievy napríklad v pľúcach či mozgu. Pri liečbe trombembolickej choroby je naopak nutný telesný pokoj a zásadná farmakoterapia. „Pri bolestivom opuchu končatiny, sprevádzanom ešte zohriatím či začervenaním, je nutné rýchlo vyhľadať lekára, ktorý vykoná dopllerovské sonografické vyšetrenie žíl dolných končatín. Do vylúčenia zápalu žíl je väčšia záťaž vrátane behu potenciálne až životu nebezpečná,“ varuje lekár.

Choroby obličiek

Medzi choroby obličiek  patrí široká škála ochorení, väčšinou sa nedostatočnú funkciu rôzneho stupňa jednej z obličiek. „Konzultácia ošetrujúceho lekára pred začatím športovej činnosti je nevyhnutná. Primeraná pohybová záťaž je však vhodná prakticky vždy, pretože zlepšenie tkanivového prekrvenia vďaka pohybu sa týka tiež obličiek, čo vedie k zlepšeniu ich funkcie. Ak lekár neobmedzí tekutiny vo vyšších štádiách obličkovej nedostatočnosti, je vždy dôležitá dostatočná hydratácia, hlavne počas pohybovej záťaže. Dehydratácia vždy zhoršuje funkciu obličiek. Zdravý organizmus sa s tým vyrovná, v prípade predisponujúceho poškodenia však môže dôjsť k zhoršeniu funkcie obličiek,“ hovorí Bezděk a dodáva, že beh je vhodnou pohybovou aktivitou za predpokladu, že športovec nezabúda na dobrú hydratáciu.

Epilepsia

Epilepsia je záchvatové ochorenie mozgu, pri ktorom môže pacient upadnúť až do bezvedomia alebo neovládateľných kŕčov. „Zatiaľ neexistujú dôkazy, ktoré by preukázali vznik záchvatov ani pri kontaktných športoch, ani pri behu. Naopak existujú dôkazy o zlepšení celkového stavu. Preto je potrebné podporovať športovanie epileptikov. Podmienkou je ale dobre nastavená farmakologická liečba,“ hovorí lekár.

Antiepileptiká síce ovplyvňujú pozornosť, zrakovo-priestorové funkcie, rozhodovanie a psychomotorické tempo, ale zmeny sú väčšinou mierne, tolerovateľné a nie sú kontraindikáciou pre pohybovú aktivitu. Na rozdiel od menej vhodných aktivít, ako je plávanie, horolezectvo, jazda na bicykli i na koni a motošport, patrí beh medzi tie najvhodnejšie a rozhodne ho môžem odporúčať,“ konštatuje Kamil Bezděk.

Rakovina

Civilizačný strašiak číslo jeden je veľmi vážna choroba, ktorá dlhodobo zasiahne život pacienta vo všetkých smeroch a niekedy máva trvalé následky. „Nádor sa živí prekrvením tkanív, preto sa v minulosti malo za to, že akákoľvek pohybová aktivita je nevhodná, pretože tým vyživuje i nevítaného parazita. Ale benefit pohybovej aktivity prevažuje nad rizikami. Pohybom sa zlepší zdatnosť organizmu, jeho celková výkonnosť i imunitný systém, čo ďaleko preváži riziká plynúce z väčšieho prekrvenia zasiahnutého tkanivá,“ hovorí Kamil Bezděk. Pripúšťa, že liečba je náročná a dlhodobá, ale limitovaná pohybová aktivita je vždy lepšia ako nič.

01 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 02 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 03 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 00:28