Flickr/Nur
StoryEditor

Bolí ma chrbát! Čo s tým?

14.01.2022, 15:33
Ak by každý zdravotnícky pracovník dostal za odpoveď na túto otázku odmenu 1€, som presvedčený o tom, že by sa začalo viacej ľudí hlásiť na zdravotnícke odbory zamerané na rehabilitáciu. Dá sa ale na túto otázku vôbec nájsť jednoznačná odpoveď? Bolesť chrbta je totiž tou hlavnou príčinou zdravotného obmedzenia u populácie mladšej ako 45 rokov.

Bolesť chrbta a beh

Početné percentuálne zastúpenie bežcov pociťuje bolesť chrbta predovšetkým v krížovo – driekovej oblasti. Jedným z dôvodov, ktoré zapríčiňujú túto bolesť, je nesprávny pohyb pri behaní a opakujúce sa nárazy, ktoré pôsobia na telo pri behu. Pokiaľ súbor mnohých komponentov, ktorý zjednodušene nazývame „chrbát“ (svaly, šľachy, kĺby, stavce) pracuje bezchybne, žiadny problém a ani bolesť sa nedostaví. Ako náhle sa však prejaví problém v jednom segmente, bolesť sa môže začať prejavovať aj v ďalších segmentoch,  čo môže zapríčiniť stúpajúcu bolesť. Preto svoju pozornosť treba upriamiť aj na sakroiliakálne kĺby (SI kĺby). Ide o kĺb, ktorý spája krížovú kosť a bedrové kosti. Z toho aj odborné označenie sakro-iliakálny kĺb. Blokáda sakroiliakálneho kĺbu sa vyznačuje nepríjemnými bolesťami v oblasti chrbta, krížov s presunom na sedacie svaly, teda zadok, ale i do slabín. Ťažkosti zhoršuje pohyb. Ťažkosti s týmto skĺbením vyvolávajú nepríjemnú bolesť, ktorá sa vyskytuje v oblasti chrbta, krížov, s presunom do sedacieho úseku či slabín. Zhoršuje ju chôdzazmena polohy, vstávanie zo sedu. Človeka bolesť dokonca  budí zo spánku.

Dôležitým faktorom je tiež samotná technika behu, tu však  odporúčam kontaktovať bežeckého trénera. Taktiež som zámerne nespomenul chronické ochorenia, ktoré by mohli túto bolesť spôsobovať. Chronická bolesť chrbta nemusí byť samozrejme primárne spôsobená behom.

Ako si pomôcť?

Jednoznačne ako prvé po bežeckom tréningu nesmieme zabúdať na strečing. Je to nesmierne dôležitá a nevyhnutná súčasť každého bežeckého výkonu a netreba ju brať len ako „niečo nutné“ po tréningu, ale ako pevnú súčasť tréningovej jednotky. Medzi ďalšie prvky patrí  lokálne suché teplo, striedanie teplej a studenej vody a rôzne hrejivé alebo chladivé emulzie. Pri bolesti je vhodné použiť aj driekový pás. Platí však, že dlhodobé nosenie nie je vhodné vzhľadom na náchylnosť tela zvykať si na tento pás a následne môže spôsobovať oslabenie svalov. Ďalšou možnosťou pomoci pri bolesti je kinesiotaping. Pri lepení je vhodné kontaktovať odborníka.   Problémom je, že pokiaľ bolesť pretrváva aj napriek spomenutým opatreniam, potom už je potrebné kontaktovať fyzioterapeuta, ktorý určí vhodnú rehabilitáciu.

V rámci rehabilitácie chrbta pomáha aj tréning plávania, avšak veľký pozor, lebo si môžete aj ublížiť! Ak vaša plavecká technika nie je dobrá, ba priam až výborná, snažte sa skontaktovať s odborníkom, ktorý zdokonalí vašu techniku. Pokiaľ tak neurobíte, tak  riskujete, že si privodíte viacej problémov ako pomoci. Bezplatná konzultácia vám môže byť poskytnutá na FB stránke BUBO REHAB.

Držanie tela je základ

Je úplne normálne, že pri bežeckých pretekoch alebo len tak pri tréningu stretávame bežcov, ktorí majú zlé držanie tela. Sú neprirodzene vystretí alebo zase naopak zhrbení, hlava je v záklone alebo zase naopak neprirodzene predsunutá. Lopatky sú stlačené k sebe alebo naopak hrudník vtlačený dovnútra čo ovplyvňuje aj kapacitu dýchania. Nehovoriac o rukách a nohách, prípadne o chodidlách. Všetky tieto aspekty zapríčiňujú chybné držanie tela a svalovú nerovnováhu. Je nesmierne dôležité cibriť správne držanie tela postupne, krokmi nadväzujúcimi na seba, pretože pri 5 aj 10 kilometri je možné si toto správne držanie tela ustrážiť, avšak pri 35 kilometri sa často dostaví únava, strácame koncentráciu a to už môže vytvárať problém.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 18:17