StoryEditor

Aj vás trápia bolesti kolena? Zďaleka nie ste jediný

10.02.2019, 13:50
Bolesti kolena sú jednou z najčastejších bežeckých ťažkostí. Môžu mať veľa rôznych príčin a vždy je dôležité ich najskôr odhaliť, aby bolo možné nasadiť správnu liečbu.

Kolenný kĺb či koleno (latinsky articulatio genus) je najväčší a najzložitejší kĺb v ľudskom tele. Spája stehennú kosť, holennú kosť a najväčšiu sezamskú kosť tela jabĺčko. Umožňuje pohyb dolnej časti nohy a tým chôdzu.

Kolenný kĺb napriek svojmu jednoduchému vzhľadu patrí medzi najkomplikovanejšie kĺby. Zároveň ide o najčastejšie poranený kĺb v ľudskom organizme. Skladá sa zo štyroch kostí. Najväčšia stehenná kosť (femur) sa spája s tibiou pomocou kĺbneho puzdra a väziva. Jabĺčko (patela) sa nachádza v prednej časti kolena a pri ohýbaní kĺže v stehennom kostennom záraze (sulcus femoris). Koleno sa pri svojom pohybe nielen vystiera a ohýba, ale zároveň vykonáva viaceré ľahké rotačné pohyby. Základnými svalovými skupinami sú musculus quadriceps nachádzajúci sa na prednej časti stehna a hamstring na zadnej strane.

 Vďaka za bolesť

Bolesť je ochranným mechanizmom, ktorý hovorí, že je s telom niečo zle a bráni vážnejšiemu poškodeniu. Ak sa sama nestratí alebo sa opakovane vracia, je dobré zájsť na vyšetrenie za špecialistom alebo fyzioterapeutom. Rozhodne nie je dobré skúšať bolesť „rozbehať“. Tým by ste si výrazne našliapli na dlhodobé problémy a bežecké topánky by ste videli maximálne na televíznej obrazovke. Počas vyšetrenia je potrebné zistiť, či je problém v štrukturálnej časti kolena (kĺby, väzivá alebo menisky), alebo či je to problém funkčný, a teda či sú poškodené mäkké tkanivá kolena. Prípadne či ide „len“ o preťaženie, ktoré sa prejavilo bolestivosťou kolena.

Štrukturálny problém

Najčastejšou príčinou ťažkostí je poškodenie menisku, väzív alebo chrupavky. Tieto poškodenia je častokrát nutné riešiť aj operatívne. Beh potom býva v takom prípade nemožný, ale pri čakaní na operáciu je vhodné cvičiť stabilizačné cviky, ktoré posilnia okolité štruktúry a pomôžu udržiavať koleno v správnej funkcii a kondícii. Tieto cviky však nesmú spôsobovať bolesť a je vhodné sa poradiť s fyzioterapeutom, aké cvičenie je práve pre vás pred operáciou vhodné.  

Funkčný problém

Ak vyšetrenie neodhalí žiaden štrukturálny problém a všetky testy sú negatívne, je nutné príčinu bolesti hľadať inde. Taký problém sa nazýva porucha funkcie, kedy sú svaly, kĺby a šľachy v poriadku, ale ich zapojenie do pohybu je zle nastavené. Ku zmene polohové funkcie dochádza spravidla v dôsledku poruchy rovnováhy alebo nesprávneho dynamického zapojenia svalstva do pohybu, rozumej zlej bežeckej techniky.

Femoropatelárny syndróm = bežecké koleno

Je to problém, ktorý postihuje predovšetkým ženy – bežkyne. Spočíva v preťažení prednej časti kolena pod jabĺčkom. Toto poškodenie sa vo väčšine prípadov vytvára postupne dlhodobým preťažovaním, minimálne sa vyskytuje po úraze. Príznaky sú bolesti v prednej časti kolena, ich postupný nárast pri tréningu, bolesti pri chôdzi nadol z kopcov alebo po schodoch. V rámci terapie je vhodné naťahovanie skrátených svalov a posilnenie oslabených svalov na dolných končatinách, časté naťahovanie štvorhlavého stehenného svalu a pravidelný pohyb, ak máte sedavé zamestnanie. Namiesto tréningu je vhodné zaradiť regeneráciu, znížiť celkový objem tréningu a vynechať behanie v kopcoch. Po vymiznutí ťažkostí sa v rámci návratu do tréningového procesu odporúča zvyšovať objem o 10% týždenne. Pri väčších dávkach hrozí recidíva ťažkostí a predlženie liečby.

  Syndróm iliotibiálneho traktu (ITB)

Vyznačuje sa bolesťami na vonkajšej strane kolena, ktorá sa začne vyskytovať najskôr pri dlhšom behu a potom postupne aj pri chôdzi. Prejavy ITB čili syndrómu iliotibiálneho traktu sú bolesti na vonkajšej strane kolena, opuchy a pálenie pri ohnutí nad 30° flexie kolena. Bolesť sa môže prenášať až k sedacím svalom. Bolesť zasiahne aj svalové úpony v tejto oblasti. Bolesť sa vyskytuje pri pohybovej aktivite, neskôr môže byť zrejmá i po jej zakončení. Iliotibiálny pruh je zosilnená časť väziva na vonkajšej strane stehna idúca do oblasti vonkajšej časti kolenného kĺbu. Je tvorený svalmi: napínač stehenného svalu, veľký sedací sval a stredný sedací sval. Príčiny vzniku sú v nesprávnej obuvi (zošliapaná vonkajšia strana podrážky), v častých výbehoch z kopcov dole či pri traverzovaní, kedy je každá končatina inak vysoko, a tiež vo postavení kolien do písmena X (valgózne postavenie kolien). Liečba je komplexná a zameraná na celý pohybový aparát. Základom je pokojový režim bez zbytočného preťažovania dolných končatín, pravidelný strečing a odstránenie príčiny, ktorá bolesť vykonáva.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 23:38