StoryEditor

Desať návykov, ktoré ničia váš spánok

Spánok tvorí približne tretinu nášho života. Dlhodobé štatistiky ukazujú, že dospelý človek strávi spánkom v priemere 8 hodín a 22 minút denne. Napriek tomu, akú podstatnú časť našich dní spánku venujeme (a musíme venovať), vieme o ňom iba málo.

Pritom jeho pozitívne účinky sú nesporné a pokiaľ si zo spánku začneme vedome ukrajovať, takmer s určitosťou pocítime neblahé následky.

Nepomáha, ani pokiaľ odkladáte spánok na neskôr – na koniec náročného pracovného týždňa, na voľný víkend či na blížiacu sa dovolenku. Spánkový dlh je dlh, ktorý nikdy nesplatíme.

Môžeme cez víkend spať podstatne dlhšie ako cez pracovné dni, škody na našom nervovom systéme, vyvolané skracovaním spánku počas pracovných dní, už nenapravíme.

Povedie to k zníženiu našej telesnej i duševnej výkonnosti, pričom  citeľné prejavy sa však spravidla objavia až po rokoch. Tu je 27 faktorov, ktoré na náš spánok vplývajú negatívne.

1. Menej môže byť niekedy viac

Väčšina odborných odporúčaní považuje za spánkové optimum 7 až 9 hodín počas noci, a pre tých, ktorí majú tendenciu spať viac, sa odporúča skôr sa priblížiť k spodnej hranici. Sú prípady, a nie je ich málo kedy úplne stačí šesť či päť spánkových hodín. Skúste nastaviť spánok na vaše subjektívne minimum, povedzme šesť hodín cez pracovné dni a sedem cez víkend a zistite aký to má vplyv na našu výkonnosť a celkovú pohodu.

2. Browsovanie, browsovanie, browsovanie

Už len rýchly pohľad na Facebook či Instagram a idem spať. Nie, to je veľmi zlý zvyk. Je viacerými výskumami potvrdené, že modré svetlo vyžarujúce z vašej obrazovky výrazne komplikuje produkciu hormónu metalonínu, hormónu, ktorý podporuje spánkový režim. A čo je ešte horšie, toto žiarenie zvyšuje produkciu kortizolu, hormónu, ktorý je typický pre stresové situácie. To všetko spôsobuje, že sa budete cítiť nabudený a rozrušený, namiesto upokojenia pred spánkom.

3. Ešte jedna epizóda

Samozrejme, sledovanie zaujímavých programov je veľké lákadlo, ale podobne ako v prípade sociálnych médií, produkcia modrého žiarenia predstavuje prílišnú stimuláciu hormonálneho systému pred spaním. Spánkoví vedci odporúčajú mať minimálne jednu hodinu pred spánkom bez akéhokoľvek kontaktu s digitálnou obrazovkou. Radšej si čítajte, naplánujte si nasledujúci deň alebo si dajte kúpeľ.

4. Prebúdzanie sa na etapy

Nastavte si jeden budík a striktne sa riaďte podľa neho. Ak ste zaspávací typ, tak dajte nastavený budík na druhú stranu miestnosti, a to tak, aby ste ráno museli zapnúť svetlo, aby ste ho našli. Svetlo je signálom pre vaše telo, že je čas na vstávanie. Ďalších päť alebo desať minút spánku po zazvonení budíku už nepredstavuje žiadny benefit. Naopak príliš veľa spánku môže viesť k pocitu ospalosti a unavenosti aj počas dňa a môže negatívne ovplyvniť váš ďalší spánok počas nasledujúcej noci.

5. Dať si pohárik na dobrú noc

Vedci odhadujú, že približne 20% dospelých si pred spaním dopraje alkoholický nápoj, aby im pomohol rýchlejšie zaspať. Pravdou je, že istá dávka alkoholu môže navodiť ospalosť, zároveň však sabotuje kvalitu vášho spánku. Dôvodom je, že alkohol preruší prirodzený cirkadiálny rytmus (prirodzené striedanie dňa a noci), zablokuje regeneračný spánok a zhorší vaše dýchanie.

6. Príliš veľa svetelného smogu

Dokonca aj v prípade, ak ste vypli všetky digitálne obrazovky vo svojej spálni, napriek tomu stále vyžarujú istý objem zostatkového svetla. Napríklad nočná lampa produkujúca žiarivé svetlo môže byť pre niekoho rušivá, umelé svetlo môže potlačiť produkciu spánkového hormónu metalonínu a spôsobiť, že mozog sa preberie viac ako by sa mal. Vedci odporúčajú nízko-wattové žiarovky, ktoré sú lepšie na celkovú spánkovú klímu v miestnosti.

7. Udržujte správnu teplotu

Viaceré výskumy potvrdili, že najlepšia teplota na spanie je okolo 18,3 stupňa Celzia. Teplota tela začne klesať pred spaním. Telo stráca teplo, pretože to napomáha procesu zaspávania a následne to udržuje telo v spánku. Príliš teplá miestnosť, prípadne príliš teplé periny, môžu prerušiť spánkový proces.

8. Jedenie pred spaním

Výdatná večera alebo dokonca neskoré občerstvenie sťažuje zaspávanie, pretože telo sa snaží prijatú potravu stráviť a aktivuje vnútorné systémy namiesto toho, aby ich utlmil a nastavil do spánkového režimu. Okrem potenciálnych problémov s nespavosťou môže plný žalúdok spôsobiť problémy ako pálenie záhy, resp. zvýšenú produkciu tráviacich kyselín.

9. Do postele stále v rovnaký čas

Sezónne zmeny či víkendové plány často zmenia váš harmonogram a to môže viesť k nárazu na stenu, ak vás dobehne únava. Prílišná nepravidelnosť spôsobuje vo vašom tele zmätok, telo nevie, kedy si má nastaviť spánkový režim. Vaše telo ocení rutinu, pravidelný režim,. Chodiť do postele stále v rovnaký čas vám zjednoduší proces zaspávania a udržania spánku až do rána.

10. Nedospávajte cez víkend

Zdá sa to byť logické- ak nestíhate spať počas pracovnej časti týždňa, dobehnete to cez víkend, kedy si spánok natiahnete a vyrovnáte tak spánkový deficit. Ale takto to nefunguje. Veľmi pravdepodobne totiž si po prespatom víkende v pondelok opäť vytvoríte spánkový deficit a kruh sa začne opäť uzatvárať. Lepšou taktikou, aj keď ťažko realizovateľnou, je dobiehať spánkový deficit tým, že si doprajete krátky popoludňajší oddych počas pracovného dňa.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 13:43