StoryEditor

Bolesti lýtok. Problém nájdete nielen u začínajúcich bežcov

24.03.2019, 20:42
Bolesti lýtok zažil každý začínajúci i pokročilý bežec. Môže ísť o epizódnu záležitosť po jednorazovej námahe, ale ak sa bolesti objavujú častejšie, je dobré byť na pozore.

Častým problémom bežcov sú kŕče. Ide o bolestivý stav, ktorý úplne znemožní pokračovať v behu. Ak sa vyskytnú iba malé svalové zášklby, stačí z behu prejsť do chôdze a stav by sa mal počas chvíle upraviť späť do normálu. Ak je ale kŕč veľký, úplne znemožní beh a niekedy aj chôdzu. Bežca tak môže zo športového života vyradiť aj na niekoľko dní.

Príčin vzniku kŕčov je veľa. Medzi najčastejšie patrí dehydratácia, nedostatok minerálov v tele (predovšetkým magnézia), pretrénovanie či zlé zaťaženie nôh pri behu. Prvou pomocou je zastavenie behu už vo chvíli, kedy cítite, že by kŕč mohol nastať. Potom pomaly a plynule natiahnite sval do jeho celej dĺžky. Po odznení bolestivej fázy natiahnutia je vhodný pomalý rozbeh, ktorý zabráni opätovnému návratu kŕču. Ak kŕč ani po natiahnutí neodznie, je variantom jemná masáž lýtka a pomalá chôdza.

Bolesti v lýtku

Bolestivosť v lýtkach je často spôsobená preťažením, opakovaným nesprávnym pohybovým stereotypom alebo nevhodne zvolenou obuvou. Ide o ťažkosti, ktoré je možné pri správnom zistení problému vyriešiť, a vrátiť sa späť do bežeckých tréningov. Pri výbehu vás nič nebolí, ale postupne s ubiehajúcimi kilometrami je bolesť väčšia a väčšia, až vám zabráni pokračovať v tréningu. Dôvod býva často v nedostatočnom natiahnutí, kedy ste namiesto ľahkého rozklusu a bežeckej abecedy rýchlo vystrelili vpred. Pri ďalšom tréningu skúste tieto prvky zaradiť na začiatok výbehu.

Začínate behať? Chce to postupný tréning...

Ak začínate behať a myslíte si, že na behu nič nie je, a hovoríte si, že každý predsa vie dobehnúť na autobus, musím vás sklamať. Beh je v dnešnej dobe vnímaný ako zložitejší koordinačný šport, pri ktorom môže podcenenie techniky mať za následok bolesti v lýtkach a v dlhodobom horizonte i riziko zranenia. Ak si nie ste istí, či je váš beh po prečítaní odborných článkov a kníh dobrý, skúste vyraziť do niektorej z tréningových skupín, ktoré fungujú v mestách po celej republike. Vedú ich profesionálni bežci, ktorí vám určite radi poradia. Navyše sa zoznámite s ďalšími bežeckými nadšencami a môžete si odovzdať skúsenosti. Veľmi dôležitá je obuv. Zle zvolená obuv dokáže úplne rozhodiť bežcov krok, preto je vhodné sa pri výbere topánok poradiť s odborníkom. Najlepšie je nechať sa otestovať na diagnostickom prístroji a podľa výsledkov hľadať správne obutie.

Beh a kŕčové žily

Menej častým problém bývajú kŕčové žily, kedy sa bolesť vyskytuje ako pri pohybe, tak aj v pokoji. Objavujú sa u starších  bežcov, častejšie u žien. Štatistiky uvádzajú dvakrát väčší výskyt u žien ako u mužov. Súvisiacimi príznakmi je pocit ťažkých nôh po väčšej námahe alebo dlhšom státí. Opuchy nôh, bolestivosť a väčšia svalová slabosť. Ak máte tieto problémy aj po inej námahe, ako je beh, odporúčame vyšetrenie na špecializovanom pracovisku.

01 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 02 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 04 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 05 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. apríl 2024 18:55