StoryEditor

Zápal Achillovej šlachy a tréning na posilnenie lýtok

27.03.2019, 20:09
Bolesti lýtok zažil každý začínajúci i pokročilý bežec. Môže sa jednať o epizódnu záležitosť po jednorazovej námahe, ale ak sa bolesti objavujú častejšie, je dobré byť na pozore.

Zápal Achillovej šľachy

Zápal, nech je akýkoľvek, dokáže človeka výrazne potrápiť. Bolesť v lýtku môže byť epizódna vec po jednom tréningu, pri opakovanom výskyte je vhodné hľadať príčinu skôr, ako príde k chronickému problému. Príčin je veľa, najčastejšie, rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch, zlá technika behu, nevhodne zvolená obuv, nedostatočné zohriatie, alebo naopak prechladnutie v zimných mesiacoch. Prvou pomocou je pokoj s vyradením akejkoľvek športovej aktivity, ktorá by provokovala bolesť. V akútnej fáze je vhodný pokoj, pri výraznom zápale a zdurení je dobré chladiť teplé miesto a vydať sa na návštevu k fyzioterapeutovi.

Tréning na posilnenie lýtok a zlepšenie koordinácie

Postavte sa na okraj schodu a prsty nôh si položte naňho. Zvyšok plôšky nechajte vo vzduchu a pomaly idete celým telom pod úroveň schodu. Chvíľu vydržte a bežte späť hore. V priebehu cvičenia môžete cítiť ťah v oblasti achilovky alebo slabé pnutie, ale nesmiete pociťovať ostrú bolesť. Sériu opakujte 3 x 10 cvikov za sebou.

Čo je svalový kŕč?

Možno charakterizovať ako extrémnu formu svalovej kontrakcie, ktorá je spravidla veľmi bolestivá. Postihnutý môže byť jeden sval alebo rôzne svalové skupiny. Svalové kŕče vznikajú náhle, obvykle trvajú niekoľko sekúnd až minút. Počas kŕča môže dôjsť k poškodeniu svalového tkaniva, prípadne až k  natrhnutiu svalového tkaniva a priľahlých šliach.

Ako vznikajú kŕčové žily

Kým srdce slúži ako pumpa na prepravu krvi v tepnách, žily potrebujú ďalší pumpovací mechanizmus na prekonanie gravitácie, keď je telo vo vzpriamenej polohe. Preprava krvi späť do srdca sa deje pomocou svalov lýtka a je podporovaná chlopňami v našich žilách. Ak tieto chlopne nie sú správne uzavreté, krv prúdi späť do nôh a zhromažďuje sa v povrchových žilách, ktoré sa rozšíria v dôsledku zvýšeného tlaku. Stav, kedy žily takýmto spôsobom nesprávne fungujú označujeme ako kŕčové žily, varixy alebo žilová nedostatočnosť. Uvedené kŕčové žily vedú k problémom s odtokom krvi a majú za následok ťažkosti a komplikácie ako sú ťažké nohy, bolesť, opuchnutie, zápal a krvácanie.

Achillovku nepodceňujte

Achillova šľacha je najrobustnejšou šľachou v ľudskom tele, upína sa na pätovú kosť na jednej a trojhlavý sval lýtka na druhej strane. Je veľmi málo cievne zásobovaná. Najzraniteľnejšie miesto je asi 5 cm nad pätovou kosťou, kde je cievne zásobovanie najnižšie. V tomto mieste Achillova šľacha najčastejšie praská. Riziko vzniku problémov s Achillovou šľachou je pri bežcoch na stredné a dlhšie trate asi 31 krát vyššie ako v prípade nebežeckej populácie.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 09:56