Ak zlyháva srdce, hromadí sa v organizme tekutina, ktorá môže spôsobovať opuchy nôh a chodidiel. Niekedy sa tekutina hromadí aj v brušnej oblasti. Príznakom zadržiavania vody v tele môže byť aj náhly nárast hmotnosti. Keď zistíte, že sa vaše nohy nafúkli natoľko, že vám sú tesné topánky, že vaše členky, zápästia či prsty sú výrazne opuchnuté, alebo objavíte silné známky otlačenia od ponožiek, môžete sa potýkať s problémom zadržiavania tekutín. Edém, ako sa opuchom a nadmernému hromadeniu tekutiny v bunkách tiež hovorí, môže byť známkou srdcového zlyhania a ďalších foriem kardiovaskulárnych ochorení. Edém zvyčajne začína práve v oblasti nôh, na členkoch, prstoch, rúk a chodidlách, teda častiach tela, ktoré sú najviac vzdialené od srdca, kde je krvný obeh chudobnejší. Pri nevysvetliteľnom opuchu preto neváhajte s návštevou lekára.Pixabay
StoryEditor

Starajte sa o svoje chodidlá. Zbavíte sa bolestí a lepšie sa vám pobeží

23.04.2019, 14:37
Chodidla sú základným stavebným kameňom, na ktorom závisí naše zdravie aj výkonnosť. Aj ten najmenší problém v oblasti chodidiel sa totiž môže negatívne prejaviť v každodennom živote a výrazne sa zvyšuje i riziko zranenia.

Zdravé a silné chodidlo je základ

Obzvlášť pre bežca je zdravé a pevné chodidlo absolútne zásadné, pretože v opačnom prípade sa môže stať, že vplyvom veľkého tlaku pri dopade vás prsty a nožná klenba neudrží. Následne dochádza k nadmernej rotácii a vyoseniu dolnej končatiny smerom dovnútra alebo von a práve táto rotácia má za následok väčšinu bežeckých ťažkostí s boľavými kolenami. Málokedy je totiž problém v kolene samotnom. Na vine sú spravidla preťažené šľachy, ktorú sú kvôli nestabilnému postaveniu extrémne namáhané.

Chodidlo a technika behu

Stav chodidla samotného potom úzko súvisí s vašou bežeckou technikou. Bežci dopadajúci cez pätu sú citliví na kvalitu tlmenia zvolenej bežeckej topánky. Príliš tvrdá topánka v kombinácii s behom cez pätu môže viesť k poškodeniu päty a vzniku ostrôh. Potenciálne komplikácie sú teda pomerne závažné. Vyhrané ale nemajú ani bežci s technikou dopadu cez prednú časť chodidla. Ak totiž dopadáte príliš do stredu a v rámci kroku sa vaša päta buď vôbec, alebo iba letmo dotkne zeme, potom dochádza k obrovskému preťaženiu pozdĺž klenby a je následnému zdvihnutiu. Kvôli tomu sa tlak nedokáže rozložiť na celú plochu chodidla a päta i priečna klenba sú opäť zaťažené oveľa viac, ako by bolo zdravé. Ak sa radíte medzi bežcov s týmto typom došľapu, potom by ste mali svojim chodidlám venovať obzvlášť intenzívnu starostlivosť a zároveň si dávať pozor na to, aby krok nebol vedený až príliš do špičky.

Masážne pomôcky

Chodidla sa dajú uvoľniť pomocou celého radu cvikov a veľmi príjemnou alternatívou je masáž. Tá sa dá vykonávať buď prstami alebo s pomocou špeciálnych masážnych pomôcok, napríklad loptičiek o rozmere tenisáku, len na rozdiel od tenisovej loptičky sú tvrdé. Ideálne sú špeciálne masážne loptičky napríklad od Trigger Point alebo Kine-Max priamo určené na uvoľnenie chodidiel, ale účel splní i loptička na lakros.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 02:42