StoryEditor

Utečte chorobám behom

Stále viac ľudí si obúva športové topánky, aby si dobehlo pre svoju pravidelnú dávku „hormónov šťastia“. Vírus behania sa u nás veľmi rýchlo rozšíril a lekári túto epidémiu – na rozdiel od iných – nadšene vítajú. Beh je totiž účinnou zbraňou proti civilizačným chorobám a starnutiu. Iba je potrebné dodržať pravidla hry.

Legendárny bežec Jack Kirk bežal svoje posledné preteky Dipsea Rase (najstaršie cross country preteky v USA), keď mal 96 rokov. Jeho slávny výrok, že „človek starne vtedy, keď prestane behať“, sa stal mottom pre miliónov ľudí na svete, ktorí začali behanie vnímať ako samozrejmú súčasť zdravého životného štýlu.

Zapojte lymfatickú pumpu

Pre ľudské telo sú chôdza a beh tými najprirodzenejšími aktivitami a veľa zdravotných ťažkostí vzniká iba preto, že sa málo hýbeme. Naši prapredkovia neriešili hladinu cholesterolu, obezitu ani celulitídu. Denne museli utekať, keď si chceli uloviť potravu, často unikali pred nebezpečenstvom.... My si pre jedlo prídeme do supermarketu a bežať začneme maximálne vtedy, keď dobiehame na električku. Väčšinu času presedíme – v aute, pri počítači, televízii. „Ľudské telo je zrodené pre pohyb. Statické polohy mu dlhodobo vadia. Pohybový systém a jeho funkcie sú spojené so systémom respiračným, srdcovo-cievnym, vylučovacím, hormonálnym i imunitným. Pre celkové zdravie je teda pohyb veľmi dôležitý. Navyše môže výborne zlepšovať koordináciu, citlivosť mozgu k vlastnému telu a priniesť oddych mysli,“ hovorí fyzioterapeut Tomáš Rychnovský, ktorý sa na svojej klinike venuje komplexnej diagnostike, liečbe a prevencii ťažkostí a bolestí pohybového aparátu.

Tiež podľa Miloša Škorpila, ultramaratónca, trénera a veľkého propagátora behania u nás, má pohyb blahodarný vplyv na zdravie. „Konkrétne pri behu človek pravidelne masíruje plochu chodidla, čím uvádza do činnosti lymfu. Chodidlo totiž v tele funguje ako lymfatická pumpa. Preto ľudia, ktorí sa málo pohybujú, majú oslabený lymfatický systém a trpia mnohými ťažkosťami.“ Rovnaký dôvod má aj celulitída, obávaný „strašiak“ všetkých žien. V žilách a cievach, kde nedostatočne prúdi krv, sa usadzujú nečistoty, ktoré spôsobujú nepekné „hrbolčeky“ na koži. Ak sa ženy začnú viac pohybovať, usadeniny sa vyplavia. Celulitída je síce nepríjemná, ale život priamo neohrozuje. Horšia situácia nastáva, keď nedostatok pohybu spôsobí vážne zdravotné problémy.

Liečba behom

Pravidelne športujúci ľudia vedia, že im pohyb prináša príjemné pocity. Ich šťastie sa tvorí v mozgu. Ešte dôležitejšie však je, že pohyb a konkrétne beh môže pomáhať liečiť veľa zdravotných problémov.

„Hovorí sa, že beh preťažuje kĺby. Ale... Ak sa človek naučí dobrú techniku, našľapuje skôr na prednú časť nohy, tlmí tak nárazy a svaly pracujú v prospech ochrany kĺbov,“ pripomína doktor Rychnovský a uvádza na pravú mieru i mylnú domnienku, že beh kĺby a kosti poškodzuje. „Pravidelná primeraná záťaž kĺby posilňuje a a je aj dobrou prevenciou osteoporózy, teda rednutia kostí.“ Tiež u ľahších foriem artrózy, chronického degeneratívneho ochorenia kĺbovej chrupavky, môže pravidelný beh pomôcť vylepšiť stav pacienta. Ale pozor na paušálne odporúčanie. „Veľmi často riešime v ordinácii stavy, kedy pacient behá, má správnu techniku aj obuv, a napriek tomu má bolesti. Dôvodom je svalová nerovnováha, ktorá napríklad dobre nedrží postavenie bedrového kĺbu či členku a kolena. Cieleným cvičením je však možné všetko dobre riešiť,“ vysvetľuje Rychnovský.

Začnite kontrolovaným pádom

Takmer každý začiatočník má chybný základný postoj. Pritom väčšinou stačí hodinka, v ktorej tréner bežcovi ukáže, v čom robí chyby, a naučí ho správnu techniku. „O behu sa hovorí, že je to „kontrolovaný pád.“ Keď totiž človek, beží, musí dávať nohu pod seba, nie pred seba. Týmto pohybom poháňa telo vpred, ale nepreťažuje ho,“ vysvetľuje Miloš Škorpil. „Bežca, ktorý sa pohybuje správne, poznáte podľa toho, že má telo i ťažisko v jednej rovine. Bohužiaľ 90% ľudí správne nebehá, namiesto plynulého behu predvádzajú súhrn rôznych skokov.“ Ideálny postoj vyzerá asi takto: Stojíme rovno, ľahko sa nakláňame vpred, kým sa nám nezačnú odlepovať päty od zeme, v tej chvíli päta jednej nohy vystrelí dozadu k zadku, koleno rovnakej nohy potom smeruje dole k povrchu, po ktorom bežíte a my sa rozbehneme. Chodidlo pri došľape musí dopadať vždy pod telo, pričom došľapujeme na brušká prstov – nie na pätu, či na špičky.

Vyberáme topánky

Legendárny bežec Emil Zátopek často trénoval v ťažkých vojnových kanadách, pretože tvrdil, že potom pri pretekoch získa pocit ľahkých nôh. Pre začiatočníka sú ale kvalitné bežecké topánky základom úspechu a vyplatí sa do nich investovať. Vždy ich vyberajte poobede, kedy je noha trošku opuchnutá, a podľa terénu, po ktorom budete behať. Na ceste potrebujete dobre odpruženú topánku, do prírody zasa tzv. trailový model, ktorý zvládne striedanie rôznych povrchov.

„Bežecké topánky kupujte vždy o číslo väčšie, ako je vaša bežná veľkosť. Ak chvíľu bežíte, noha sa prepadá, a tým i naťahuje do dĺžky. Topánka musí mať i dostatočne širokú špičku. Inak by sa prsty tlačili pod seba, čo je dosť nepríjemné,“ upozorňuje Miloš Škorpil. Pre bezpečnosť je dôležitá i kvalita podrážky, musí umožňovať dobrý odraz. A mala by sa dať skrútiť do všetkých strán.

Veľa sa diskutuje o tom, či je lepšie behať v klasickej (neutrálnej) bežeckej obuvi, alebo tej minimalistickej (malý rozdiel medzi výškou päty a špičky). „Minimálny rozdiel núti k aktívnejšiemu zapojeniu nohy – bruška – päty – odvalenia. Čím menšou plochou ale dosadáme na povrch, tým väčšia je pravdepodobnosť zranenia. Preto začiatočníkom odporúčam neutrálne bežecké topánky,“ hovorí Miloš Škorpil.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 14:58