StoryEditor

Mentálna sila bežca. Čo to je a ako ju trénovať?

10.07.2020, 18:21
Nie je podstatné, či ju máte alebo ju nemáte. Dôležité je, či na nej pracujete. Tréning mentálnej sily je nekonečný proces, rovnako ako je nekonečný proces aj tréning bežeckých schopností. Nikdy nie ste na konci, nikdy nemôžete povedať, že „už som to natrénoval“.

Mentálnu silu definujeme ako špecifickú schopnosť, pretože ide o niečo, čo je možné zlepšiť tréningom. Dá sa naučiť. Nie je to statická vec ako napríklad vaša výška alebo vaša farba očí. Ide o zručnosť, ktorá sa môže v čase zlepšovať ale aj zhoršovať.

Mentálna sila nie „sila“ v tom pravom slova zmysle. Ide skôr o schopnosť byť pozitívny. Ide o vieru, že dokážete vydať za každých okolností to najlepšie, čo vo vás je.  Schopnosť zostať pozitívny je centrálnym motívom mentálnej sily. Znamená to, že váš vnútorný hlas, ktorý počujete neustále vo vašej hlave, je vašim fanúšikom, nie vašim kritikom.

Mentálna sila je schopnosť  vytrvať v bežeckom výkone, aj keď sa tento stane psychicky a fyzicky nepríjemný. Neprestať za žiadnych okolností.  Prvou podmienkou je samozrejme konzistentný tréning  a konzistentný prístup ku všetkému, čo s behom súvisí- strava, životospráva a podobne...Mentálnu silu trénujeme predovšetkým počas pretekov, kedy sa dostávame na hranu našich možností a výrazne za pásmo komfortnej zóny. Veľmi podobný efekt môžu mať aj veľmi ťažké tréningy.

Mentálna sila, to nie sú okázalé gestá pred štartom, či arogancia voči súperom. Skutočná mentálna sila je schopnosť zostať mentálne angažovaný v pretekoch počas celej doby ich trvania a bez ohľadu na to ako sa vyvíjajú. Skutočná mentálna sila je schopnosť zostať pozitívny za každých okolností a dobehnúť do cieľa napriek nahlodávaniu vášho výkonu vnútorným hlasom ozývajúcim sa vo vašej hlave. Mentálna sila vám umožní ignorovať všetky nepriaznivé okolnosti na trati či nepriaznivé počasie a umožní vám zostať pozitívnymi a plne sa v myšlienkach koncentrovať na zostatok vašich pretekov, nech sa okolo vás deje čokoľvek.  Bežci, ktorí neoplývajú dostatočnou úrovňou mentálnej sily, sa častokrát sťažujú- na počasie, na profil trate, na bežeckú výstroj, na súperov, na čokoľvek. Vinia tieto okolnosti zo svojho neúspechu. To sa však vás netýka. Vy zostávate plne koncentrovaný na svoj výkon, bez ohľadu na okolnosti okolo vás. Vy ste mentálne silní.

Aké formy má dlhodobá mentálna sila?

  1. Schopnosť sa vrátiť do pôvodnej formy po dlhšom zranení. Žiadne seba ľutovanie, ale poctivá príprava a dôvera vo svoje schopnosti objaviť sa opäť v plnej sile.
  2. Úspešné zvládnutie neustáleho nárastu tréningovej záťaže, a to dokonca počas dlhých rokov. Opakom je neustály pobyt len v zóne komfortu počas tréningu, ľahké behy, nezvyšovanie odbehaného objemu. Mentálna sila znamená nebáť sa ísť na dno svojich možností. Len to vás posunie dopredu, samozrejme ak to robíte rozumne.
  3. Schopnosť koncentrovať sa na vlastný tréningový proces, nie na sprievodné externé faktory ako sú napríklad dosiahnuté časy na konkrétnych pretekoch a podobne. Dôvera, že úspech sa dostaví, ak dostatočne dlho a dostatočne kvalitne pôjdete tou vašou tréningovou cestou.
  4. Trpezlivosť. Nevyužívať žiadne tréningové skratky, ale veriť dlhodobému plánu trénovať inteligentne. Hoci aj vtedy, ak to neprináša krátkodobé výsledky

 

Vôbec nie je jednoduché dostať tieto prvky mentálnej sily do vášho tréningu a hlavne do vašej hlavy. Môže to trvať dlhé roky. Niekomu sa to nemusí podariť nikdy. Je to však extrémne dôležité. A to nielen pri behu.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:57