StoryEditor

Podceňované chodidlá. Na čo by sme pri behaní nemali zabúdať

12.02.2021, 23:00
Koža je mimoriadne dôležitý orgán, ktorý nás chráni a ohraničuje naše „ja“. Keď rozmýšľame o behaní, príliš na ňu nemyslíme. Väčšinou nás zaujímajú svaly, šľachy, došľap, výživa, srdce... Je to však hrubá chyba - hlavne koža chodidiel je „v prvej línii“ a prejaví sa na nej doslova každý odbehnutý krok.

Suchá koža: možný príznak zdravotných ťažkostí

Trápia vás hlboké vrásky a olupujúca sa šupinatá koža, ktorá svrbí a praská? Potom to nemusí byť iba kozmetická chyba, ale príznak nejakého zdravotného problému, ktorý bez cieleného zásahu sám nezmizne.

Čo môže byť príčinou suchých svrbivých chodidiel?

  • Nadmerné rohovatenie kože (hyperkeratóza) – samostatná vrodená porucha alebo prejav niektorej kožnej choroby
  • Pleseň (mykóza) – nenapadá iba nechty, ale aj kožu, páči sa jej vlhko medzi prstami
  • Atopický ekzém – niekedy sa objavuje iba na chodidlách
  • Iné ochorenie – poruchy imunity, diabetes...

Chronicky suchá koža navyše nefunguje tak, ako má. Kožná bariéra je porušená a vzniká tak terén pre ekzémy, mykózy či zápaly. Stresovaná koža sa ľahko otlačí a poraní a má zhoršené regeneračné mechanizmy. Suchú kožu preto radšej ukážte dermatológovi. Je dôležité odlíšiť napr. plesne od ekzému, pretože na každý problém platí niečo iné.

Silná vrstva kože a praskliny na pätách

Koža hrubne tam, kde sa na ňu často vyvíja väčší tlak. Hromadením rohovej vrstvy vznikajú „ochranné vankúšiky“, ktoré však nie sú hydratované podkožím, preto vytvoria tuhú nehybnú chrastu (najčastejšie na päte, ale môže to byť aj inde). Tá môže tlakom prasknúť až do „živého“. Okrem toho, že to bolí ako čert a biedne sa to hojí, prinášajú zádery a praskliny všeobecne jedno nezanedbateľné riziko – sú to otvorené brány infekcie. Práve tadiaľ prenikajú pôvodcovia ruže, akútneho zápalového kožného ochorenia (erysipel).

Čo núti kožu na chodidlách „hrubnúť“?

  • Neošetrovaná hyperkeratóza
  • Narušená funkcia kože (pleseň, ekzém)
  • Nevhodná obuv, zlá stabilizácia päty
  • Ortopedický problém (porušená a spadnutá klenba)
  • Nerovnomerné zaťažovanie

Aj v tomto prípade ide o problém vznikajúci z rôznych príčin a je praktické poradiť sa s odborníkom (dermatológom, podiatrom, podológom, ortopédom, fyzioterapeutom, pedikérom). Skvelou prevenciou prasknutej päty sú kvalitné vložky do topánok. „Vložky musia mať hlbokú pätnú misku, ktorá umožňuje rozloženie váhy aj na okraje. Tým sa nielen chráni pätná kosť pred preťažením, ale zamedzuje sa aj praskaniu pokožky,“ odporúča fyzioterapeut a podológ Pavel Kloud.

Pozor v lete: sandále s voľnou pätou a rovnou podrážkou pod pätou sú rýchlou cestou k prasknutej päte!

Nevzhľadné nechty – nejde iba o krásu

Hoci „škaredé“ nechty nemusia nijako bolieť a pred zrakmi vonkajšieho sveta je ich možné schovať do ponožiek, vy im určite venujte pár pozorných pohľadov.

Čo mení vzhľad nechtov?

  • Pleseň

Nažltnuté či belavé škvrny, ktoré sa zväčšujú, necht, ktorý sa „zakaľuje“, žltne a hrubne, pravdepodobne napadla pleseň. Keď „začne hrať farbami“, potom sa k hube pridala i nejaká baktéria. Nezvaný hosť sa nemusí uchytiť na nechte, ale napadá i kožu na ploche priehlavku i medzi prstami. Existujú voľne predajné antimykotické masti, kvapky i laky na nechty, podmienkou na úspech je presné dodržiavanie návodu.  Ak ste dosiaľ nepoužívali dezinfekčné prípravky do topánok, tak teraz je najvyšší čas začať.

Plesne sú značne úporné. K lekárovi bežte, keď sa domáca kúra míňa účinku, keď sa ťažkosti rozliezajú a keď máte zasiahnutých viac nechtov naraz. Dermatológ odoberie vzorky a môže predpísať systémové antimykotiká (lieky na užívanie). Aby mali testy výpovednú hodnotu, je nutné nepoužívať žiadne antimykotiká cca šesť týždňov pred odberom. Keď sa teda budete objednávať k lekárovi, tak sa dohodnite na konkrétnom postupe. Rozhodne však pleseň na nechte riešte, keď totiž huba prerastie hlbšie, môže poriadne bolieť.

  • Kožné ochorenie

Zmeny na nechtoch môžu byť prejavom lupienky, ekzému, lichenu... Aj tu je potrebné oko odborníka, aby ste zbytočne neplytvali svojou trpezlivosťou i drahými antimykotikami.

  • Mechanické poranenia

Časté nárazy nechtov o topánky pri behu môžu zdeformovať platničky, či narušiť lôžka do tej miery, že sú nechty viditeľne poškodené. Tmavé zafarbenie nechtu vzniká pomliaždením, väčšinou ide o modrinu, ktorá spolu s nechtom postupne odrastie. Vyhnúť sa mechanickému pomliaždeniu je vcelku ľahké – doprajte si vhodnú veľkosť obuvi a ponožiek a pri výbere dajte na rady odborníkov. Prsty musia mať dostatok miesta nielen do dĺžky, ale aj zhora (najdlhší prst by sa nemal topánky dotýkať ani pri behu z kopca).

Pozor na škvrny. Ak tmavá škvrna neodrastá, ale drží sa na mieste, neodďaľujte návštevu lekára, mohlo by ísť o melanóm.

  • Nič, jednoducho život

Niekedy sú nechty tučné a nepravidelné i bez patologického nálezu. Obzvlášť malíčky sú na to náchylné. Môžu veľmi bolestivo zadrhávať o ponožky či o posteľnú bielizeň, preto ich pravidelne ošetrujte (viď box).

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 11:31