StoryEditor

Beh počas tehotenstva a po pôrode

11.05.2021, 09:57
Možno sa to mnohým nezdá ako dobrý nápad, ale fyzická aktivita pred i po pôrode je zdraviu prospešná nielen pre matku, ale i pre plod a novorodenca. Isté pravidlá však treba dodržiavať.

Tehotenstvo nie je choroba. Je to len iný stav organizmu ženy. Aj u nás sa zvyklo hovoriť, že je v inom stave. Ženský organizmus sa na tehotenstvo adaptuje mnohými metabolickými, fyziologickými, hormonálnymi i anatomickými zmenami. Prežitie ženy a donosenie plodu sú prioritou. Určite s tým nekorešponduje podávanie neadekvátnych fyzických výkonov. To ešte neznamená, že by tehotná nemala normálne fungovať, avšak v primeranom „šetriacom“ režime. Fyzická aktivita počas tehotenstva je podľa všetkých svetových odporúčaní doslova žiadúca. Tak prečo prestať behať, prestať sa hýbať a pasívne sa sústrediť na požehnaný stav? To by bola najväčšia chyba. Ale kde sú limity a čo tehotným odporúčajú medzinárodné spoločnosti? Čo si môžu dovoliť pred pôrodom a čo po ňom?

 Historický pohľad

Diskusia o možných rizikách alebo benefitoch fyzickej aktivity počas tehotenstva siaha až do biblických čias. Vtedajší židovskí autori uvádzajú, že tvrdo „makajúce“ otrokyne mali oveľa ľahšie pôrody ako ich Egyptské panie, ktoré žili usedavým spôsobom. Podobne aj samotný Aristoteles (v 4. st. pred n. l.) a následne Plutarchos na začiatku nového milénia, vyzývali grécke ženy, aby počas tehotenstva cvičili a mali vďaka tomu menej bolestný pôrod. Netušíme, ako to mohli vedieť, azda to mali odpozorované. Dnes musíme financovať mnoho klinických experimentov, aby sme prácne a draho prišli na to, čo vedeli už aj naši predkovia. Aby sme potvrdili tzv. sedliacky rozum. Veď ešte aj moje staré mamy a vaše prababky normálne pracovali na poli, hrabali lúky a ak nešlo o komplikované tehotenstvo, nikto neriešil, že každý deň podávajú poriadny výkon. Veď kto by to za nich urobil. Dnes je už problém, aby ženy vôbec otehotneli, donosili a pekne porodili. Hádam nechcete, aby ešte aj počas tehotenstva trochu hýbali zadkom a „nežrali“ za dvoch. Veru hej!

 Tehotné na pódiu

Nie je nezvyčajné, že tehotné atlétky sa zúčastňujú vrcholových podujatí. V novodobej histórii je známych už viac ako 20 atlétok, ktoré si to so svojimi súperkami rozdali dokonca i na Olympijských hrách. A nie bez úspechu. Plážová volejbalistka Kerri W. Jennings bola v piatom týždni tehotenstva, keď získala svoju tretie olympijské zlato v Londýne v roku 2012. Na tejto olympiáde súťažila aj strelkyňa Nur Suryani Mohammed Taibi, ktorá bola už vo ôsmom mesiaci. Nejde však o nejaký nový trend. Stávalo sa to aj roky pred tým, častokrát o tom verejnosť nebola (radšej) ani informovaná. Olympijský bronz v lukostreľbe si napr. už v roku 1992 vybojovala 18. ročná tehotná Gruzínka Khatuna Loring reprezentujúca vtedy USA. Rýchly a úspešný je i návrat matiek-atlétok po pôrode a materských povinnostiach. Medzi bežkyňami žiari výkon Pauly Radcliffe, ktorá vyhrala v roku 2007 New Yorský maratón 10 mesiacov po pôrode. Ale nemusíme chodiť až za more. Však naša úžasná „Nasťa“ po materskej kosila medaily, ako nikdy pred tým. To nie je len tak. Je to výsledkom správneho nastavenia a dôsledného tréningového programu už počas tehotenstva a aj počas dojčenia a ďalších mesiacov po pôrode. A to nie je vôbec žiadna brnkačka!

 Behať, cvičiť alebo čakať v pokoji?

Aktuálne národné odporúčania z 11 krajín jednohlasne odporúčajú tehotným hýbať sa – najlepšie pravidelne cvičiť. Hoci to znie celkom logicky, týmto odporúčaním predchádzali početné štúdie bezpečnosti. Na ich základe vieme z istotou povedať, že pravidelná fyzická aktivita, vrátane behu, je bezpečná pre matku i plod. Je však nutné sa vyhýbať športom s možným fyzickým kontaktom a aktivitám, ktoré by mohli zvyšovať riziko úrazu. Nevhodnou aktivitou je aj potápanie sa, pretože plod nie je chránený pred dekompresiou. Podobne sa neodporúča ani intenzívne behanie vo vyšších nadmorských výškach. Pre stanovenie bezpečnosti sa najbežnejšie sledoval vplyv fyzickej aktivity na hmotnosť plodu. Zistilo sa, že veľkosť novorodencov aktívnych tehotných je normálna a vďaka aktívnemu pohybu sa znížil výskyt prerastených novorodencov (makrozómia). Tento trend je dnes aktuálnym problémom najmä u obéznych tehotných v Západnej populácii. Práve táto skutočnosť bola jedným z hlavných dôvodov, prečo sa dnes zdravým tehotným odporúča pravidelný pohyb. V prípade cvičenia vo fitku sa odporúča vyhýbať sa cvikom ležmo (najmä v prvom trimestri), tieto sa nahrádzajú cvikmi na boku alebo v sede. Obmedziť by sa mali aj cviky s dlhými intervalmi státia na jednom mieste.

 Zlepšený metabolizmus tehotných

Vďaka priaznivému vplyvu pravidelného behu na metabolizmus bežnej populácie sa opodstatnené nádeje vkladali do predstavy, že pravidelné aeróbne cvičenie ovplyvní aj stále častejšie metabolické komplikácie tehotných, ako sú gestačný diabetes či preeklampsia. Bohužiaľ, väčšina štúdií žiadne výrazné zlepšenia nepotvrdila. Je potešujúce, že sa zlepšila aspoň inzulínová rezistencia počas tehotenstva i po pôrode, najmä u obéznejších rodičiek. Hoci aktívny pohyb počas tehotenstva žiadne veľké metabolické zázraky nedokázal, pri primeranej záťaži sú ženy po pôrode v oveľa lepšej kondícii (merané i VO2max), čo sa vzhľadom k očakávaným materským povinnostiam celkom hodí. Uľahčí to samozrejme aj návrat k aktívnemu športovaniu. Tentokrát sa odporúčania i zdravý sedliacky rozum zhodujú - robte to čo pred otehotnením, len s nižšou intenzitou/frekvenciou a beh dopĺňajte fyzickými cvičeniami, ideálne pod dohľadom tréner

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:17