Beh je prospešný v každom veku
StoryEditor

Beh je prospešný v každom veku

20.07.2023, 13:18

Beh a ľudia nad päťdesiat, šesťdesiat, sedemdesiat, osemdesiat, deväťdesiat rokov. Ako to k sebe pasuje? Tento vzťah je úplne ideálny, ale ako v každom vzťahu je dobré poznať, čo nám bude náš partner (v tomto prípade naše telo) ochotný tolerovať, čo mu bude na prospech.

Väčšina skôr narodených začne behať zlepšenie svojho zdravia

Veľa týchto ľudí však hľadá v behaní aj spôsob, ako zmeniť svoj život, ktorý doposiaľ spočíval v starosti, ako sa postarať o rodinu. Nech je dôvodom čokoľvek, vo väčšine prípadov to skončí tým, že sa dotyčný chce začať zlepšovať aj vo výkonnosti a tu začína problém. Kým človek behá preto, aby schudol, zlepšil svoje zdravie, aby vyplnil čas, aby prišiel na iné myšlienky, aby si porovnal myšlienky v hlave, tak behá väčšinou na nízkych intenzitách, čo jeho telu a celkovému zdraviu jednoznačne prospieva. Akonáhle začne mať tendenciu zlepšovať svoju fyzickú kondíciu, začne naháňať minúty a sekundy, ak to nerobí neuvážene, môže si spôsobiť problémy pohybového aparátu, začne neúmerne zaťažovať nielen srdce, ale celý kardiovaskulárny systém. To sa môže prejaviť na činnosti srdca, ale aj na tlaku. Preto je veľmi dôležité, aby takýto človek behal a vôbec športoval pod kontrolou lekára. Nie však obvodného, ​​ale športového lekára, aby pravidelne absolvoval záťažový test, pri ktorom mu nielen zmerajú jeho aeróbny prah, laktát, ale tiež urobia EKG pred, pri a po výkone a zmerajú tlak. Keď sa k tomu pridá rozbor krvi, tak je to len dobre.

Zamerajte sa na vytrvalostné behy

Rýchlostné preteky nie sú pre vás najzdravšie. Treba behať len pre radosť, prestať sa starať o umiestnenie. Pokiaľ patríte medzi tých starších a máte ambície sa zlepšovať, snažte sa dosahovať lepšie výsledky skôr väčšou pestrosťou tréningu, zaraďovaním rôznych posilňovacích cvikov s vlastným telom, preťahovaním alebo bežeckou abecedou než vyslovene silovým či rýchlostným tréningom. Pokiaľ pôjdete touto cestou, tak vedzte, že sa zlepšovať budete, a to najmenej 5 rokov od chvíle, kedy sa behaniu začnete venovať.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 19:18