Menenie pohybových aktivít
StoryEditor

Menenie pohybových aktivít je návratom ku koreňom

19.01.2024, 14:27

Veď ten, čo sme z neho vznikli, chvíľu utekal pred tigrom, chvíľu kameňoval mamuta, chvíľu šplhal do korún stromov, aby si vylepšil jedálniček jeho plodmi. Keď prišla veľká voda, vyrobil si plť a splavoval prudké vody, alebo keď z toho, čo stvoril, spadol do vody, išiel si zachraňovať holý život plávaním. Jeho život bol veľmi pestrý a náš predok musel byť veľmi šikovný a pohybovo nadaný, aby to všetko zvládol. Dalo by sa povedať, že nemal čas, aby chvíľku posedel, a tak ani telo človeka nebolo stvorené na veľké vysedávanie.

Treba zvládnuť prirodzený štýl behu

Ak to naozaj myslíte s behaním vážne, zamerajte sa na to, aby ste boli schopní behať čo najrýchlejšie, ubehnúť čo najďalej s čo najmenšou námahou. K tomu vám nepomôžu tisíce nabehaných kilometrov vo zvolenom tempe, ale pomôže vám k tomu zvládnutý štýl prirodzeného behu. Keď ten zvládnete, dostanete za odmenu vyššiu kadenciu. Podstatou bežeckého (vytrvalostného) tréningu je, že s jeho pomocou posuniete schopnosť byť rýchlejší, byť vytrvalejší smerom k nižším pulzovým frekvenciám. To znamená, že na nižších tepoch budete schopní behať rýchlejšie, a tým pádom s výdajom menšej  energie vydržíte v danom tempe bežať aj dlhšie. Opačným smerom to nefunguje, uvážte, ako dlho dokážete bežať na maximálnych pulzových hodnotách, než sa zadusíte? A tu sa dostávame vôbec k v behu, ale aj v živote, najdôležitejšiemu, k dýchaniu. Teda schopnosti dostať na jeden nádych do tela čo najviac vzduchu a tým pádom odovzdať v pľúcach do krvi v krátkom okamihu čo najväčšiu nálož kyslíka. Ak bežíte v tempe, kedy ťažko „lapáte po dychu“, veľa vzduchu do pľúc nedostanete a kyslíka do krvi tiež nie. Keď ale pobežíte tak, aby ste mali svoj dych pod kontrolou, keď pobežíte tempom, ktoré ste schopní udýchať, keď si uvedomíte, že nikdy nie ste a nebudete schopní udýchať tempo, ale vždy tempo musíte prispôsobiť dychu, tak potom začnete konečne behať rýchlejšie.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 18:40