Ako správne preťahovať svaly?
StoryEditor

Ako správne preťahovať svaly?

15.03.2023, 13:42

Strečing je pomerne frekventované slovo, je to v podstate cvičenie, ktorým sa majú uvoľniť používané svaly, teda svaly, ktoré sú zamestnávané pri športovej aktivite, ktorú práve vykonávate. Nie je to tak dlho, čo sa vrcholoví a výkonnostní športovci preťahovali pred každým tréningom a po ňom. Dnes už sa odborníci tak jednoznačne priaznivo na strečing nepozerajú.

Preťahovanie svalov vedie k zníženiu svalového napätia, čo je na prekážku následnej fyzickej aktivite

Veda o športe teda stále častejšie neodporúča strečing pred fyzickou aktivitou, ale až potom, čo sú svaly zahriate! Teda napríklad po krátkom behu v pomalom tempe (10 – 15 minút) a potom po tréningu. Preťahovaním nezabránite ani natiahnutiu. Naopak dosť často sa stane, že natiahnutie či dokonca zranenie je vyvolané prílišným preťahovaním - preťahovaním do najneskorších pozícií, preťahovaním nad prah bolesti, pérovaním alebo preťahovaním v nevhodnú dobu (po intenzívnom výkone alebo studených svalov). Naťahovanie môže totiž na nezahriatom svale spôsobiť mikroskopické zranenia (natrhnutie svalových vlákien). Preto sa nepreťahujte pred tréningom, ale radšej sa zahrejete špeciálnymi cvikmi na rozohriatie. Ľahké pretiahnutie urobte až po rozklusaní (10 – 15 minútach behu či chôdze na úrovni 65 – 75 % TF max). Pokiaľ je však veľká zima, alebo sú veľmi krušné poveternostné podmienky (vietor, dážď), prezlečte sa až po skončení tréningu (pol hodiny až hodinu po tréningu), podľa jeho intenzity. Ide o to, aby ste v čase preťahovania nevychladli a následne neprechladli. Naťahovanie po skončení tréningu podporuje aj odplavovanie produktov látkovej výmeny (metabolizmu), ktoré sa pri behu produkujú vo zvýšenej miere. Z tohto hľadiska má preťahovanie funkciu prípravy na ďalšiu tréningovú jednotku.

Pri strečingu sa môžete riadiť aj týmito pravidlami:

- Nikdy nepreťahujte studené svaly. Teda pred športovaním. Vystavujete sa tak nebezpečenstvu zranenia.

- Všetky naťahovacie cviky vykonávajte zvoľna, kým nebudete jasne vnímať natiahnutie. Rozhodne to však nepreháňajte. Pohyby by v žiadnom prípade nemali pôsobiť bolesť.

- Myslite na chrbticu. Chrbát majte vzpriamený, nehrbte sa. Aby ste uvoľnili kĺby, nikdy kolená úplne neprepínajte. Stojte vždy s mierne pokrčenými nohami.

- Pri každom cviku dýchajte rovnomerne a zhlboka. V každej pozícii vydržte cca 30 sekúnd. Sústreďte sa iba na preťahovanie a rovnomerné dýchanie.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 09:42