StoryEditor

Paleo diéta: Prečo sa dnes stravovať ako dávni lovci a zberači?

10.10.2013, 16:06

Kniha amerického autora Robba Wolfa je jeden z najlepšie hodnotených a najvýznamnejších titulov venovaných paleo diéte. Propaguje životný štýl a výživu v súlade s tým, ako sa počas miliónov rokov vyvíjalo ľudské trávenie i ďalšie návyky.

Diéta vychádza zo stravovania a iných životných návykov človeka v období paleolitu. Nie je založená na obmedzovaní prijatých kalórií, ale na poznaní toho, ako sa vyvinul ľudský druh a na tom, čo mu je vlastné.

Ako zdôrazňuje autor, nejde len o zmenu jedálnička, ale aj životného štýlu. Jeho súčasťou má byť nielen iná strava, ale aj dostatok spánku a pohybu. Vďaka tomu sa dokážeme ubrániť mnohým civilizačným chorobám.

Paleo diéta nie je náhly módny trend, presadzuje sa niekoľko rokov a už to nie je iba kuriózna myšlienka niekoľkých vedcov a športovcov (Robb Wolf v sebe ako biochemik a majiteľ fitnescentra spája oboje).

Podľa štatistík Googlu je paleo diéta momentálne najvyhľadávanejšou diétou. Dôvod je pochopiteľný, prináša totiž výsledky bez toho, aby kohokoľvek nútila nezmyselne hladovať. Hoci na prvý pohľad vyzerá ako typicky mužská diéta, je rovnako populárna aj medzi ženami.

Inšpirácia z minulosti

Jeden z najväčších zlomov v ľudskej histórii sa odohral približne pred 12-tisíc rokmi. S nástupom poľnohospodárstva sa ľudia mohli vzdať životného štýlu lovcov a zberačov a usádzať sa vo väčších sídlach. Výsledkom bol civilizačný a kultúrny skok, ten však neurobila naša tráviaca sústava.

Za taký krátky čas sa nedokázala prispôsobiť strave, ktorú prinieslo poľnohospodárstvo s oblininami, strukovinami či mliečnymi výrobkami. Táto strava je bohatá na cukry a mnohé alergény (najmä lepok) a ľuďom príliš neprospieva – čo sa rýchlo odrazilo na nástupe civilizačných chorôb.

Z evolučného hľadiska znamená doba od nástupu poľnohospodárstva mimoriadne krátky čas – vývoj človeka v paleolite a mezolite trval približne 2,6 milióna rokov. Len posledné štyri ľudské generácie konzumujú produkty potravinárskeho priemyslu a od neolitickej revolúcie a nástupu poľnohospodárstva sa vystriedalo len niečo cez 360 generácií. To je menej ako pol percenta z celkového času ľudského vývoja. Zvyšnú dobu (viac ako 99,5 percenta celkového času) sme žili ako lovci a zberači. Tí sa viac hýbali a venovali svojim najbližším, menej pracovali a jedli úplne inú stravu, než na akú sme dnes zvyknutí.

Nový jedálny lístok

V paleo jedálničku dominujú tuky na úkor sacharidov, zelenina má istú prednosť pred ovocím, odporúča sa konzumácia mäsa zvierat kŕmených trávou (nie obilninami), plody mora, ryby, ale aj orechy či vajcia. Paleo stravovanie sa zásadne odlišuje od súčasného modelu zdravého stravovania, v ktorom dominujú cukry (prevažne v pečive, cestovinách, ryži, zemiakoch, strukovinách) na úkor proteínov a najmä tukov, ktoré sú démonizované, hoci v skutočnosti nie sú hlavnou príčinou obezity ani mnohých iných problémov.

Zdravotné benefity paleo diéty sú početné: zníženie telesnej hmotnosti a tuku (najmä vďaka poklesu uhľohydrátov v potrave), koniec útlmov po jedle a kolísania energie počas dňa (vďaka tomu, že vám prestane kolísať hladina cukru v krvi), lepšia imunita voči sezónnym chorobám, efekt „omladnutia” (dôsledok lepšej regenerácie tkanív), eliminácia tráviacich problémov, zníženie vysokého krvného tlaku, prevencia cukrovky, utlmenie zápalových ochorení, zlepšenie stavu pri osteopénii, prevencia zubného kazu či nárast svalovej hmoty, pretože správna strava zablokuje odbúravanie aminokyselín zo svalstva.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 06:55