StoryEditor

Rovnováha bez hladu a stresu

29.01.2015, 18:10

Riešme kvalitu jedla a výber správnych potravín namiesto neefektívnych a zbytočných výpočtov kalórií. Pomôžeme tak telu nájsť si rovnováhu bez hladu a stresu.

Pri vytrvalostnom výkone sú na prácu svalov limitujúcim zdrojom energie sacharidy. V ľudskom tele je najčastejším z nich glukóza. Určité množstvo jej koluje v krvnom obehu neustále, je nevyhnutná na činnosť mozgu.

Určite poznáte základný nutričný zákon – koľko kalórií prijmeme, toľko musíme vydať. Celkom tak
to však nefunguje. Predstavte si dvoch ľudí, jeden je obézny a druhý v optimálnej forme. Myslíte si, že obézny prijíma oveľa väčšie množstvo kalórií? Ak by to tak bolo, mal by vlastne priberať donekonečna. Alebo inak. Keď chcem schudnúť, malo by mi stačiť skonzumovať denne o 100 – 200 kalórií menej a môžem chudnúť donekonečna. Každý deň je však iný – cvičím, necvičím, prejedám sa, držím diétu, dám si ľahký obed,
halušky, pivo, víno a podobne.

Kalorická rovnováha nefunguje. Treba sa na veci pozrieť inak, zamyslieť sa nad potravinami, ktoré ponúkajú supermarkety. A nedať sa pomýliť praktikami gigantov potravinárskeho priemyslu, ktorých cieľom je obrovská  spotreba a finančné zisky. Obezita je pre nich  vlastne výhrou, jeme bez kontroly a nakupujeme stále viac a viac.

Tak ako je to s tými slávnymi kalóriami? Netreba sa napríklad báť tuku. Nie maslo, ale chlieb či cestoviny nám bránia v tom, aby sme boli zdravší, štíhlejší, vitálnejší. Súvisí to s inzulínom a jeho pôsobením na hormonálnu rovnováhu a ďalšie procesy, ktorými vysielame signál bunkám v tele. Inzulín je dôležitý hormón aj preto, lebo ho dokážeme ovplyvniť našimi každodennými voľbami.

Zvýšený inzulín je priamou funkciou ukladania tuku a je akýmsi spínačom, ktorý spúšťa tento neželaný  proces. Prispieva tak k celkovému formovaniu inzulínovej rezistencie, ktorá je kľúčovou príčinou mnohých metabolických chorôb, najmä obezity a cukrovky.

Dve kľúčové stratégie

Čo to v preklade znamená? Čo môžeme spraviť pre zlepšenie výživy? Treba sa sústrediť na priority a neriešiť všetko naraz. Dvadsiatimi percentami dôležitých vecí dokážeme zabezpečiť 80 percent pozitívnych výsledkov.
Preto sa zamerajme na dve kľúčové stratégie.
1. Znížiť príjem koncentrovaných sacharidov, škrobov (cukor, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky).
2. Vyberať si potraviny s čo najväčšou biologickou hodnotou (maximum vitamínov, minerálov a stopových prvkov, plus kalórie, ktoré prispejú k sýtosti organizmu). Ide najmä o kvalitné bio – mäso, maslo či bryndzu – ideálne v kombinácii so zeleninou ako brokolica, špenát, karfiol či špargľa.

Nesmieme zabúdať na dôležitosť tukov a ich vplyv na vstrebávanie vitamínov. Skvelou hodnotnou potravinou
obľúbenou u mnohých bežcov sú orechové maslá, ktoré sa dajú výborne kombinovať s ovocím i so zeleninou.
Inzulín a leptín sú jediné hormóny, ktoré môžeme ovládať. V tele pôsobia ako generál a poručík v armáde. Riadia všetky ďalšie procesy v organizme. Rozhodujú napríklad o tom, či sa tuk ukladá alebo spaľuje, či sme
hladní a podráždení alebo sýti a sústredení.

Kľúčom k úspechu je práve vysoká inzulínová citlivosť, teda schopnosť buniek absorbovať sacharidy a efektívne ich premieňať na glukózu, čiže energiu pre mozog a telo. Na tento účel je vhodné eliminovať, alebo aspoň znížiť konzumáciu týchto potravín: cukor, keksy, slané pochutiny, cereálie, pečivo (aj tmavé),  cestoviny, ryža, zemiaky, pivo...

Poznámka: Ak je vašou prioritou chudnutie, je potrebné obmedziť konzumáciu sacharidov (pečivo, sušienky, prílohy...) a tento prepad čiastočne vyrovnať zvýšeným príjmom zeleniny a bielkovín. Ak však túžite po náraste výkonnosti a prekonávaní svojich bežeckých rekordov, sacharidy musia byť podstatnou časťou vášho stravovania. Správne návyky Chémia v jedle je jedným z najväčších problémov súčasnej doby. V kombinácii s externými estrogénmi, ktoré sa nachádzajú všade okolo nás (v kozmetike, v krémoch, najmä opaľovacích, v plastových fľašiach, v mikrovlnkách), zvyšujú toxicitu organizmu. Ten je potom unavený, vyčerpaný a neschopný správne regenerovať, čo sa premieta do zápalov a oslabenej imunity. Preto potrebujeme telo pravidelne detoxikovať a zabezpečiť adekvátny príjem antioxidantov. Len tak sa dostane do prirodzeného
stavu, keď je schopné obnovy a dokonca samoliečby. Aj preto je dôležité vyberať si potraviny s čo najväčšou biologickou hodnotou (spomínali sme ich vyššie). Potraviny, ktoré je vhodné eliminovať, alebo aspoň znížiť ich konzumáciu: spracované, trvanlivé a konzervované potraviny, polotovary, tepelne upravené mäsové výrobky, sladené a instantné nápoje. To je to najlepšie a kľúčové, čo potrebujete pre zdravie. Ďalšie veci sú už viac individuálne a neskôr sa k nim prirodzene prepracujete. Dôležité je správne začať a  pravdepodobne rýchlo zistíte, že vám to práve takto vyhovuje. Nikto nie je dokonalý, ale ak začneme zavádzať správne návyky, sme na dobrej ceste a skôr či neskôr sa to prejaví. Po úvodnom boji sa začnete cítiť lepšie, energickejšie a prestanú vás prepadať návaly hladu a šialené chute na sladké.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 15:54