StoryEditor

Slovenská špička v príprave na rok 2022 (1.časť): Zapletalová na dva týždne do Portugalska, Adlerovej dievčatá do Španielska

29.11.2021, 15:41
Príprava na ďalší atletický rok je už v plnom prúde. Niekto sa chystá už na halovú časť sezóny, niekto až na hlavnú dvoma hlavnými letnými vrcholmi – júlovým svetovým šampionátom v americkom Eugene a augustovým európskym v Mníchove

V najbližších dňoch postupne prinesieme pohľad na prípravu slovenskej špičky. Seriál začíname u slovenskej Atlétky roka 2021 Emmy Zapletalovej a jej kolegýň zo ŠK ŠOG Nitra Viktórie Forster a Daniely Ledeckej.

Majsterka Európy do 23 rokov na 400 m prekážok Emma Zapletalová začala s prípravou po náročnom roku, v ktorom si vychutnala v Tokiu aj svoju olympijskú premiéru, 11. októbra. „V úvode sme absolvovali dvojtýždňové sústredenie vo Vysokých Tatrách, kde som naberala kondičku do 23. októbra. Od návratu trénujem už len doma v Nitre, no už najbližšiu nedeľu sa chystáme na dva týždne do Portugalska,“ vraví zverenka Petra Žňavu.

Emma, ktorú momentálne netrápia žiadne zdravotné problémy („Som v poriadku a cítim sa super“) sa z juhu Európy vráti krátko pred Vianocami, avšak doma sa príliš dlho nezdrží. Hneď po novoročných sviatkoch znova vyráža za teplom.

„Už 3. januára odlietame na trojtýždňový kemp na Kanárske ostrovy na Gran Canaria. Vo februári máme tiež v pláne rovnakú destináciu, ale pôjdeme na tri týždne na iný z kanárskych ostrovov – na Tenerife.“

V Zapletalovej realizačnom tíme nenastali nijaké zmeny, naďalej funguje s koučom Petrom Žňavom, fyzioterapeutkou Lenkou Skalickou a konzultantom Miroslavov Vavákom. „Pokračujeme v zostave, v ktorej sa nám darilo,“ podotkla Emma, ktorá rovnako ako naposledy halovú sezónu vynechá a sústredí sa len na náročné leto.

Nerozlučný tandem Viktória ForsterDaniela Ledecká sa do tréningového kolotoča vrátil tiež na začiatku októbra. „Najprv sme absolvovali akési týždňové rozohriatie sa v Nitre, a  potom sme sa na dva týždne presunuli na sústredenie na Štrbské Pleso na sústredenie reprezentácie,“ vraví piata zo Svetovej univerziády 2019 na 400 m prekážok Daniela Ledecká. V tomto roku jej prvá polovica sezóny vyšla parádne. V júni si dvakrát zlepšila osobný rekord: najprv na mítingu v Ženeve (56,75) a o ďalší týždeň v II. lige ME družstiev v Starej Zagore, kde skončila druhá (56,36). Žiaľ, na tokijskú miestenku to nestačilo.  

„Po tatranskej príprave sme išli ešte na krátky kemp do Osrblia, kde sme sa pripravovali v tamojšom biatlonovom areáli,“ dopĺňa Viktória Forster, šiesta šprintérka na 100 m na juniorských MS 2021 v Nairobi. Mimochodom: viete, že Viki sa pred atletikou úspešne venovala práve biatlonu a v žiackej kategórii získala aj tituly majsterky Slovenska?

Dievčatám sa na Horehroní veľmi páčilo, ale po novembrovej tréningovej dávke v Nitre sa zverenky Kataríny Adlerovej už tešia na sústredenie v španielskej Malage, kam odlietajú v nedeľu 5. decembra.

Kým Viktória má v pláne štarty aj v halovej sezóne („Prvý by som mala absolvovať 30. januára na mítingu Elán v Bratislave“), Daniela ešte váha. „Zatiaľ sa na nijaký štart pod strechou nechystám, no všetko závisí od prípravy. Nie je vylúčené, že možno nejaký ľahký ´výbeh´ v doplnkových disciplínach absolvujem. V príprave sa zameriavame primárne na leto,“ vysvetlila Ledecká.

Zdravotne sú na tom obe Adlerovej dievčatá dobre. Daniela nehlási nijaký problém, Viki sa občas posťažuje na drobné boliestky, ale nie je to nič vážne.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:12