StoryEditor

Škót Callum Hawkins skolaboval počas maratónu mužov na Hrách Commonwealthu.

16.04.2018, 20:00
Skolaboval, diváci si ho fotili. Mali organizátori Škóta počúvať?

Blížil sa záver maratónu mužov na Hrách Commonwealthu v austrálskom Gold Coast. Škótsky bežec Callum Hawkins mal dvojminútový náskok pred domácim pretekárom Michaelom Shelleym a smeroval k cennému triumfu.

Potom však dostal prvú krízu. Musel sa oprieť o zábradlie. Pokračoval, no približne dva kilometre pred cieľom sa Hawkins zrútil k zemi od vyčerpania z tepla.

Hawkins sa snažil postaviť na nohy, no vždy len spadol späť. Opieral sa o bočnú bariéru a viditeľne bojoval sám so sebou.

Kým ho ošetrovali, predbehol ho Austrálčan Michael Shelley a v čase 2:16:46 hodiny obhájil zlato. Shelley sa prakticky ani nepozrel na bojujúceho Hawkinsa.

"Nebol som si istý, čo sa deje. Kamaráti ma informovali, že Callum má ťažkosti. Vraveli mi, aby som nezastavoval, burcovali ma. Snažil som sa vytrvať," povedal Shelley.

Mali ho ochrániť pred vlastnou súťaživosťou

Podľa mnohých však Hawkinsovu vôľu nemali rešpektovať. Bol v stave, v ktorom nemohol racionálne uvažovať, takže organizátori mali pristúpiť k okamžitej pomoci.

"Mnohých nahnevalo, že mu to dovolili. Hawkins nebol schopný racionálne uvažovať. Mali ho ochrániť pred jeho vlastnou súťaživosťou," napísal Tom English na BBC.

Znepokojenie vyjadril aj šéf Hier Commonwealthu Paul Bush. "Oficiálne sme riešili situáciu s organizátormi. Znepokojenie pramení hlavne z toho, koľko trvalo lekárom dostať sa k Hawkinsovi.

Poznáme pravidlá IAAF v otázke toho, ako atléti musia sami oznámiť, že potrebujú pomoc. No on mal problémy dlhšie a spadol dvakrát. Myslíme si, že sa k nemu mohli dostať skôr, lebo po druhom páde bol vo vážnom stave," reagoval Škót.

Hawkinsa napokon previezli do univerzitnej nemocnice Gold Coast, kde sa zotavuje.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 07:21