StoryEditor

Olympijský šampión Matej Tóth pri Jadrane: Tréningy aj oddych, Tokio 2020 je čoraz jasnejšie

25.08.2018, 12:24
o striebornej berlínskej päťdesiatke s cenou zlata upaľoval Matej Tóth už na druhý deň domov za rodinou. Manželka Lenka aj dcérky Emmka s Ninkou otecka, ktorý v krutej horúčave získal svoje druhé európske striebro, po návrate vystískali, a potom sa spoločne vybrali k moru. Blankytný Jadran bol pre Mateja po nesmierne náročnom období ako balzam na dušu.

„Vedel som, že po európskom šampionáte budem potrebovať zregenerovať nielen telo, ale aj hlavu, preto som si s rodinou naplánoval hneď po ňom rekondičné sústredenie pri mori,“ vysvetľoval olympijský šampión z Ria, od 7. augusta už aj dvojnásobný vicemajster Európy.

V malebnom mestečku Novigrad neďaleko Zadaru Matej však nielen relaxoval, ale aj trénoval. Jeho deň mal dve časti – skoro ráno „pracovnú“ a potom príjemnejšiu, oddychovú.

„Ráno som si schuti som si zatrénoval a na moje prekvapenie aj  po ťažkej berlínskej päťdesiatke som sa cítil dobre, celkom sa mi darilo. Potom som sa však venoval už výhradne deťom a manželke. Kúpali a potápali sme sa, ba dokonca sme ulovili i mušle, ktoré sme si potom pripravili na večeru. Skvelý relax boli pre mňa taktiež večerné prechádzky po mestskej promenáde,“ približoval Matej Tóth vzácne dovolenkové chvíle v Chorvátsku.

Hneď po skončení berlínskych ME, len čo pristál vo Viedni a prehodil si v batožine zopár vecí, sa k Jadranu za Tóthovcami vybral aj kouč olympijského víťaza z Ria Matej Spišiak s priateľkou. Vzal si pod dohľad Matejove ranné tréningy, no, celkom prirodzene, chodeckým témam sa nevyhli ani potom počas slnenia sa na pláži či večerných debatách.

„Načrtli sme si plán prípravy na budúcoročné majstrovstvá sveta v Dauhe a priblížili sme sa aj k splneniu našej spoločnej vízie – štartu na olympijských hrách v roku 2020 v Tokiu,“ prezradil Matej Tóth.

Berlínska päťdesiatka boli Matejove tohtoročné štvrté preteky. Plánuje ešte nejaké? Napríklad v nedeľu 2. septembra bude v Dubnici finále slovenskej ligy, kde štartuje aj jeho klub ŠK Dukla o. z. Banská Bystrica, a v programe figuruje i súťaž na 5000 metrov.  Alebo sa preňho už sezóna skončila?

„S trénerom sme sa zhovárali, čo so zvyškom sezóny, a prišla aj reč na päťtisícku v ligovom finále. Hoci sa mi trénuje dobre a nič ma neobmedzuje, na rýchle tempo sa zatiaľ necítim,“ priznal úprimne 35-ročný chodecký šampión. „Či v Dubnici budem štartovať alebo nie, uvidím podľa toho, ako mi to pôjde na budúci týždeň. Absolvujem ešte nejaké rýchlejšie tréningové úseky, a potom sa rozhodnem. Vyzerá to však zatiaľ tak, že finále ligy nestihnem. Ak sa budem cítiť dobre, 29. septembra možno absolvujem druhý ročník Banskobystrického chodeckého mítingu v parku pri pamätníku SNP.“

Spišiakov zverenec plánuje trénovať do konca septembra, v októbri mieni oddychovať buď v kúpeľoch v Kováčovej alebo v Sielnici v hoteli Kaskády. Potom sa znova pustí do prípravy na novú sezónu. Jej vrchol budú MS v katarskej Dauhe v netradičnom jesennom termíne od 28. septembra do 6. októbra 2019.

„Rád by som absolvoval aspoň pár dní spoločného sústredenia našej atletickej reprezentácie na Štrbskom Plese, a potom sa až do konca roka budem pripravovať len v domácich podmienkach. Nemám v pláne nijaké sústredenie v zahraničí. Okrem tréningov a regenerácie ma však čaká aj mnoho ďalších aktivít. Na 4. september je naplánovaný slávnostný krst mojej knihy s názvom Odchýlka a následne ma čakajú diskusie a autogramiády po celom Slovensku. Takisto sa teším, že v septembri a októbri budem osobne pri tom, keď budeme otvárať ďalšie tréningové skupiny v rámci projektu O2 Športovej akadémie Mateja Tótha,“ načrtol  Maťo svoj nabitý program na najbližšie týždne.

01 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 02 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 09:01