StoryEditor

Zlodej? Nie, priateľka. Pistorius ju omylom zastrelil

14.02.2013, 12:58
Autor:
TASRTASR
Malo to byť valentínske prekvapenie. Ale olympionik zabil modelku.

Malo to byť valentínske prekvapenie. Ale olympionik zabil modelku.

Najpopulárnejšieho paralympijského športovca na svete Oscara Pistoriusa obvinili z vraždy, keď polícia v jeho dome v Pretórii našla mŕtvu ženu. Podľa juhoafrických médií Pistorius zastrelil v skorých ranných hodinách viacerými ranami z pištole svoju priateľku, keď si ju pravdepodobne pomýlil s lupičom.

Polícia potvrdila, že v dome Pistoriusa zomrela na následky strelných poranení 29-ročná žena. Miestne médiá informovali, že ide o priateľku hendikepovaného športovca, ktorý sa zúčastnil aj na lanskej olympiáde v Londýne. Obeťou je modelka Reeva Steenkampová. Pri streľbe nebola podľa polície v dome prítomná okrem spomínanej dvojice žiadna iná osoba.

„Na mieste činu sme našli pištoľ s rážou 9 milimetrov a vzali sme do väzby 26-ročného muža,\" uviedla pre agentúru Reuters policajná hovorkyňa Katlego Mogaleová. Agentúra AP informovala, že zadržaným je 26-ročný Pistorius.

Podľa ďalšej policajnej hovorkyne Sarah Mciraovej atléta obvinili z vraždy a pred súd by sa mal postaviť už vo štvrtok. Policajné zdroje prezradili aj to, že v Pistoriusovom dome už v minulosti prišlo k „istým incidentom domácej povahy“.

Rozhlasová stanica Talk Radio 702 z Johannesburgu uviedla, že Pistorius strelil priateľku do hlavy a ruky. Mogaleová potvrdila, že ženu zasiahlo viacero strelných rán a záchranári sa ju snažili na mieste oživiť. Okolnosti prípadu sú stále nejasné a podľa miestnej rozhlasovej stanice si Pistorius priateľku mohol pomýliť so zlodejmi, keď mu chcela prichystať valentínske prekvapenie a nečakane ho zobudila.

Steenkampová tvorila s Pistoriusom pár približne rok. Nedávno ho v juhoafrickom týždenníku Sunday Independent pochválila za dokonalý vkus. "Jeho darčeky vždy dávajú zmysel," uviedla. Na sociálnej sieti v minulých dňoch údajne Steenkampová prezradila, že svojho priateľa chce na Valentína nejakým spôsobom prekvapiť.

Pistoriusov agent Peet van Zyl povedal, že smeruje za svojím klientom do Pretórie a verí v jeho nevinu. "Oscar je skromný a skvelý človek a som si istý, že to, čo sa stalo, bol iba hrozný omyl. Ale nemám žiadne podrobnosti k prípadu," uviedol van Zyl.

Pistorius je šesťnásobným paralympijským víťazom a vlani sa v Londýne stal prvým športovcom s oboma amputovanými nohami, ktorý sa predstavil na olympijských hrách.

Juhoafrická republika patrí ku krajinám s najvyšším podielom násilnej kriminality a mnoho majiteľov domov vlastní zbrane na obranu proti prípadným lupičom. V roku 2004 hráč rugby Rudi Visagie zastrelil svoju 19-ročnú dcéru, keď sa uprostred noci chybne domnieval, že sa zlodej snaží ukradnúť jeho auto.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 18:12