StoryEditor

Prípad Pistorius sa zamotáva, obvinený z vraždy je aj vyšetrovateľ

21.02.2013, 15:12
Autor:
TASRTASR

V Pretórii pokračuje pojednávanie v prípade vraždy modelky Reevy Steenkampovej, na ktorú strieľal jej priateľ, známy hendikepovaný šprintér Oscar Pistorius.

V kauze nastal prekvapujúci zvrat – podozreniam z pokusu o vraždu totiž čelí aj vyšetrovateľ prípadu Hilton Botha. Ten v roku 2009 strieľal spolu s ďalšími kolegami na minibus so siedmimi osobami, keď pátral po podozrivom z vraždy. Vyšetrovanie incidentu bolo síce pred časom zastavené, no teraz ho znova obnovili. Polícia však zatiaľ Bothu z prípadu Pistorius nestiahla.

Juhoafrický paralympionik a účastník londýnskej olympiády je obvinený z úkladnej vraždy svojej 29-ročnej priateľky. Súd rozhoduje o tom, či atléta prepustí na kauciu.

Pistoriusovi obhajcovia tvrdia, že neexistujú dôkazy o spáchaní úkladnej vraždy. Prokuratúra a polícia trvá na tom, že športovec musí pre riziko úteku zostať vo väzbe.

Pistorius opakuje, že priateľku zabil omylom. Myslel si, že v kúpeľni je zlodej. "Verím, že vedel, že jeho priateľka je v kúpeľni,“ oponoval Botha. Zdôraznil, že rany smerovali zhora nadol, z výšky asi 1,5 metra, čo odporuje Pistoriusovej verzii o nehode. Ten totiž tvrdil, že v čase streľby ešte na sebe nemal protézy.

Svedok z obytnej komunity, kde Pistorius žil, hovoril o hádke v jeho dome medzi druhou a treťou hodinou ráno. Ďalší svedok počul jeden výstrel, krik a potom ďalšie rany. Výstrely zasiahli 29-ročnú modelku do hlavy, panvy a ruky. Napriek snahe zdravotníkov zomrela na mieste činu, pochovali ju už v utorok.

Polícia našla v Pistoriusovej spálni dve balenia s testosterónom a ihlami, a tiež náboje s kalibrom 38 milimetrov bez licencie. Športovcovi tak hrozí aj obvinenie z nelegálneho ozbrojovania.

Pistorius môže dostať až doživotné väzenie a už sa od neho odvracajú aj sponzori. Dnes s ním dočasne ukončila spoluprácu firma Nike.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:06