StoryEditor

Kto stojí za bombami? Polícia zadržala muža zo Saudskej Arábie

16.04.2013, 12:09
Autor:
TASRTASR

Polícia po výbuchoch v blízkosti cieľa Bostonského maratónu zadržala prvého podozrivého - je to občan Saudskej Arábie.

Momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. Očitých svedkov, ktorí kontaktovali políciu, na seba upozornil podozrivým správaním sa v čase výbuchov.

"Videli ho utekať od miesta výbuchu. Rozumný človek by bežal preč hneď, ale tento sa najprv okolo seba poobzeral," uviedol spravodajca CBS John Miller s odvolaním sa na policajné zdroje.

"Na tele má popáleniny, čo znamená, že bol pomerne blízko k miestu jedného z výbuchov, ale nie tak blízko, aby utrpel vážne zranenia ako iní ľudia v okolí," spresnil.

Muža vyšetruje polícia, zatiaľ nie je obvinený, ani zatknutý. S vyšetrovateľmi spolupracuje, odpovedá na ich otázky, ale odmieta účasť na výbuchoch.

Polícia zaisťuje dôkazy, zhromažďuje výpovede svedkov, amatérske zábery či záznamy z bezpečnostných kamier. Nemocnice, do ktorých previezli zranených, strážia ozbrojenci, v meste sa pohybujú hliadky Národnej gardy. Polícia vyzvala obyvateľstvo, aby sa zdržiavalo v budovách, nie na otvorených priestranstvách.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil a nie je jasné, kto mohol byť páchateľom a aký bol jeho motív. Nevie sa ani to, či za útokom stojí jednotlivec alebo organizovaná skupina.

Podľa nemenovaných zdrojov okolnosti výbuchov však už vyvolali špekulácie, že by za nimi mohli byť protivládni pravicoví extrémisti, aktivisti proti vládnej daňovej politike alebo islamistickí radikáli, keďže scenár výbuchov zodpovedá návodom v internetovej publikácii Inspire.

Tú vypracovala jemenská odnož teroristickej siete al-Kájda. Magazín v angličtine nabáda k páchaniu útokov aj s najskromnejším vybavením a zázemím. Inspire nedávno zverejnil aj obsiahlu prílohu s detailnými návodmi, ako spáchať rozličné druhy útokov a v domácich podmienkach vyrobiť výbušninu.

Dva výbuchy v dave divákov v cieľovej rovinke maratónu si vyžiadali tri obete, ďalších 141 ľudí je zranených, z toho sedemnásť veľmi vážne. Jednou z obetí je 8-ročný chlapec a podľa CNN prišli najmenej desiati ľudia o nohu.

K explózii prišlo o 14.45 miestneho času, približne dve hodiny po tom, ako prvý spomedzi 27-tisíc bežcov preťal cieľovú pásku.

Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vyhlásení vyhol označeniu útoku za terorizmus. "Vyšetrovatelia zatiaľ nevedia, kto stojí za týmto činom a aký bol motív. My však zistíme, kto je za to zodpovedný, a prečo to spravil. Tí, ktorí majú explózie na svedomí, neuniknú spravodlivosti, či už to bolo dielo jednotlivca alebo skupiny," uviedol Obama. 

História Bostonského maratónu siaha do roku 1897, je najstarším a jedným z najprestížnejších na svete. V pondelok sa bežal už jeho 117. ročník. Podujatie sa tradične koná v štátny sviatok Dňa patriotov pripomínajúci bitku o Lexington a Concord, ktorá bola prvým vojenským stretom americkej vojny za nezávislosť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 09:18