StoryEditor

Podozriví sú bratia z Kaukazu. Jeden je mŕtvy, druhého dolapili

19.04.2013, 14:00
Autor:
TASRTASR

Mužmi podozrivými zo spáchania útokov počas Bostonského maratónu sú bratia čečenského pôvodu vo veku 19 a 26 rokov. V USA mali povolenie na trvalý pobyt a v krajine žili niekoľko rokov. Potvrdili to americké úrady.

Tamerlana Carnajeva (v tmavej čiapke na fotografii) policajti pri nočnej naháňačke zo štvrtka na piatok postrelili a zraneniam v nemocnici podľahol. Jeho mladšieho brata Džochara Carnajeva po rozsiahlom pátraní dolapili v noci na sobotu. Ukrýval sa v lodi na dvore jedného z domov, bol zranený a previezli ho do nemocnice. Odhalili ho vďaka tomu, že jeden z miestnych obyvateľov si všimol na lodi stopy krvi. 

V noci na piatok sa v Bostone odohrala naháňačka ako v akčnom filme. Obaja podozriví unikali pred políciou v ukradnutom mercedese a hádzali na policajné autá výbušné nálože. Jedného z nich policajti postrelili a po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Po Džocharovi Carnajevovi (na snímke v bielej čiapke) polícia pátrala v štvrti Watertown, uzavrela plochu s veľkosťou 20 blokov, prehľadávala dom po dome. Pátranie spočiatku k ničomu neviedlo, polícia preto neskôr akciu prerušila a zrušila aj zákaz vychádzania. Napokon jej pomohol všímavý obyvateľ..

"Sme presvedčení, že je to terorista. Veríme, že tento muž sem prišiel, aby zabíjal ľudí," uviedol bostonský policajný komisár Edward Davis.

Násilnosti sa začali blízko Massachusettského technologického inštitútu, kde sa podozrivá dvojica vlámala do obchodu s domácimi potrebami. Polícia dostala o incidente hlásenie, ale keď dorazila na miesto, Carnajevovci spustili streľbu. Zabili ochrankára a ťažko poranili policajta. Potom muži ukradli auto aj so šoférom, ktorého držali ako rukojemníka. Neskôr ho nezraneného prepustili. Potom nasledovala spomínaná naháňačka. Výbušniny zranili približne dvadsať policajtov.

Bratia sú podozriví zo zosnovania bombového útoku na Bostonskom maratóne, pri ktorom v pondelok prišli o život traja ľudia a ďalších vyše 170 je zranených.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 19:34