StoryEditor

Bratislavu čaká triatlonový sviatok, prídu aj olympionici

17.05.2013, 11:18
Autor:
TASRTASR

Viac ako 500 štartujúcich zavíta počas víkendu (18.-19. mája) na 2. ročník City Triathlon Bratislava 2013 na Kuchajde. Okrem iných prídu aj pretekári z Nového Zélandu, ozdobou budú českí účastníci olympiády v Londýne Jan Čelůstka a Přemysl Švarc aj mladá slovenská reprezentanta Ivana Kuriačková, ktorú úvod  sezóny zachytil v skvelej forme.

"Verím, že tento ročník bude ešte kvalitnejší ako ten premiérový vlani," povedal šéf organizačného výboru Marián Horínek. "Mojím želaním je pritiahnuť do piatich rokov na toto podujatie najlepších svetových pretekárov a dostať do Bratislavy preteky európskeho či svetového pohára alebo majstrovstvá Európy," naznačil.

Tak ako vlani bude aj teraz chýbať najlepší slovenský triatlonista Richard Varga. Vlani už jeho potvrdený štart zrušilo prechladnutie, teraz jeho účasť znemožnili zdravotné problémy. "Už asi pred troma týždňami bolo jasné, že sa musí v pretekárskej činnosti šetriť," vysvetlil šéf Slovenskej triatlonovej únie Jozef Jurášek.

"Do Bratislavy zavíta až 550 štartujúcich. Dokonca prídu triatlonisti z Nového Zélandu, USA a špička zo Slovenska a Česka. Na štarte sa objavia traja olympionici. Trate budú v podstate rovnaké ako vlani, len bežecká časť sa pôjde cez Lakeside park, kde bude aj maličké prevýšenie asi 20 metrov. Verím, že sa to bude pretekárom páčiť," naznačil Jurášek.

V hlavných kategóriách budú objemy 750 m plávanie, 20 km cyklistika a 5 km beh. Vzhľadom na vysokú účasť, budú v sobotu dve semifinále mužov so štartom o 8.25 a 10.25. V každom sa predstaví 90 pretekárov, z nich 35 plus piati najlepší z časom postúpia do nedeľňajšieho finále, ktorého štart bude o 11.50.

Favoritom medzi mužmi bude Jan Čelůstka, v Bratislave obhajuje prvenstvo z minulého roku a túži ho potvrdiť. "Viem, že to nebude jednoduché, je to šprint triatlon, takže súperov sa nájde viac. Odhadujem, že o víťazstvo môže bojovať desať ľudí," uviedol český reprezentant.

"Mrzí ma, že Rišo Varga sa nezúčastní. Vlani urobil obrovský výkonnostný posun a patrí do širšej svetovej špičky. Je to veľká škoda aj pre fanúšikov," doplnil.

Program hlavných kategórií:

Sobota 18. mája: 8.25 - prvé semifinále mužov, 10.25 - druhé semifinále mužov

Nedeľa 19. mája: 9.40 - štart súťaže žien, junioriek, dorasteniek (MMSR), 11.50 - štart súťaže mužov (MMSR), 15.30 - štart tímových štafiet

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 23:41